Черги за водою, богослужіння та купання в ополонці: як у Тернополі відзначають Водохреще (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 19 січня, у Тернополі, власне, як і в усій Україні, відзначають Хрещення Господнє. Або як ще називають, Просвічення, Богоявлення, чи у народі – Йордан.

У цей день тернополяни ходять до церкви, освячують воду, а найсміливіші – купаються в ополонках. Не винятком, попри -15 на термометрі, є і 19 січня 2021-го року.

Перше освячення у храмах Тернополя відбулося ще о 6-й ранку. Завдяки цьому містяни, котрі не мали змоги відбути святу літургію, могли без перешкод (відносно) набрати води.

Подекуди, як от поблизу Архикатедрального собору НЗПБ, утворилися черги. Найбільше скупчення народу спостерігалося від 10-ї до 13-ї дня. І це – попри мороз в -15 градусів.

Після божественної літургії священнослужителі катедри разом з єпископами Тернопільсько-Зборівської єпархії та вірянами ходою відправилися до Набережної тернопільського ставу, де провели урочисте освячення води.

Для декого з тернополян свято Йордан розпочалося з купелі. Так, у парку Топільче облаштували майданчик для спуску в воду. Разом з мешканцями міста в ополонку пірнув і мер Тернополя Сергій Надал.

Зауважу, божественні літургії сьогодні, 19 січня, у церквах УГКЦ триватимуть до вечора. Також містяни можуть замовити освячення квартири. Для цього слід завчасно звернутися до настоятелів храмів.


Христина СЛОТА, фото авторки та з соцмереж, відео з соцмереж

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 19 січня

Наступна стаття

Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1990 року Лотар Маттеус