Чи можна обганяти похорон: священник розвіяв основні автомобільні забобони (ВІДЕО)

Довкола релігії завжди були забобони. Ба більше, у деякі з них досі вірять люди.

Аби розвіяти міфи священник УГКЦ Тарас Байцар розповів, на що справді варто звертати увагу.

«Забобони – це незрілий спосіб будувати стосунки з Богом. З’являються вони лише тоді, коли людина має досить специфічне уявлення про дійсність Господа. Забобони ж дозволяють цими знаннями маніпулювати. Християнство навчає стосунків довіри, любові, відкритості, доброти. Тому церква в загальному є досить скептичною до забобон й закликає вірян ставитися до них аналогічно».

Попри це саме християни схильні піддаватися впливу так званих «релігійних міфів». Одним з найпопулярніших є забобон про те, що не можна водіям автомобілів об’їжджати похоронні процесії.

«Ця ситуація доволі типова на Західній Україні, зокрема, на Тернопільщині, Львівщині, Франківщині. Я сам як священник часто супроводжую процесії і бачу навіть кілометрові черги… Я би сказав, що це більше традиція, яка виникла з пошани до померлого. Проте, немає нічого поганого в об’їжджанні процесії. Зокрема, якщо є нагальна потреба. Якщо людина таки боїться об’їжджати, але сильно поспішає, нехай спочатку помолиться за душу померлого, а тоді вже спокійно їде».

Чи не найстрашнішим є забобон про збитого собаку. Багато водіїв вірять, якщо вчинив таке з твариною, слід як мінімум на рік відмовитися від кермування, інакше самому можна «піти на той світ».

«Усі забобони паразитують на магічній свідомості людини, переконуючи її, що певні ритуали та жести зможуть впливати на дійсність. Але це не так… Версія з собакою, звісно ж, сумна. Але тут немає складової магії. Сам інцидент – просто збіг обставин. Можливо, водій відволікся, було слизько, дощило. Логічних причин, насправді, багато».

Чи варто хреститися, проїжджаючи повз храм.

«Знак хреста – це своєрідний захист від усього злого. Ми хрестимося, коли починаємо та закінчуємо молитву, коли віддаємо шану Богові. Тому я не скажу, що це забобон чи традиція. Це добра та щира подяка Господу».

Багато водіїв після покупки освячують автомобіль. Дехто продовжує робити це щороку.

«Так, дійсно багато власників просять освятити авто. Проте не варто думати, що церква займається білою магією. Цей обряд має дещо інше значення. Кожне благословення – це знак вдячності. Людина дякує Господу за допомогу й просить подальшої підтримки».

Про ці та інші забобони дивіться більше у відео:

Христина СЛОТА

Читайте також:
Жителі Тернопільщини за рік витратили на нові авто понад 28 млн доларів

Коментувати

Попередня стаття

На Збаражчині чоловік жорстоко познущався з кота

Наступна стаття

“Техно-Буд-Центр” виграв тендер на утримання місцевих доріг Борщівського району на 2021 рік