У час, коли українська кухня вражає гурманів у різних куточках світу, борщ залишається її візитною карткою.
Микола Олексів — ресторатор, який уже понад 10 років популяризує українську гастрокультуру в Італії. У своєму ресторані “Анастасія” борщ — обов’язковий пункт меню, італійці не просто замовляють його знову і знову, а приводять друзів, щоб познайомити з цією національною стравою.
Сьогодні Микола ділиться традиційним рецептом борщу на свинячих ребрах — ситного, ароматного і глибоко домашнього.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра — 600 г
- Буряк — 2 середні
- Морква — 1 велика
- Цибуля — 1
- Картопля — 3–4
- Капуста — 300 г
- Томатна паста або домашній томат — 2–3 ст. л.
- Часник — 2–3 зубчики
- Лавровий лист, сіль, перець, зелень — за смаком
- Олія — для смаження
- Столова ложка оцту — щоб буряк не втратив колір
- Сметана — для подачі
Спосіб приготування:
- Ребра промити, залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну й варити на повільному вогні 1–1,5 години.
- Окремо натерти буряк, скропити оцтом і злегка протушкувати на сковорідці з томатом.
- Моркву натерти, цибулю нарізати кубиками — обсмажити до золотистості.
- До готового бульйону додати картоплю, через 10 хвилин — капусту.
- Потім — засмажку з буряка, моркви й цибулі. Варити ще 10–15 хвилин.
- Додати подрібнений часник, лавровий лист, посолити, поперчити, за бажанням — зелень.
- Дати борщу настоятися під кришкою мінімум 30 хвилин, а краще — кілька годин.
“Борщ для мене — це не просто страва, а частина української ідентичності, яку я з гордістю представляю за кордоном. У нашому ресторані він завжди на першому місці в меню, італійці його обожнюють. Часто після першої ложки вони дивуються, що така проста на вигляд страва має настільки глибокий, насичений смак. Борщ — це більше, ніж страва. Це смак дитинства, затишку й українського серця. Домашній, з любов’ю, як готувала бабуся. Хто би не приїхав — усім спершу борщ! Мені важливо, щоб іноземці не просто куштували, а відчували всю теплоту, яку несе в собі українська страва”, — поділився ресторатор Микола Олексів.
Читайте також –
Хор “Гомін” у Тернополі: квитки розкупили за кілька годин, але буде додатковий концерт