Ігристе вино має особливий настрій, воно асоціюється з успіхом, радісними подіями, святами.
В каталозі novus.online у покупців непростий вибір: купити шампанське чи інше ігристе вино? Розберемося, в чому різниця.
Шампанське
Офіційно шампанське виробляють виключно в провінції Шампань із сортів винограду Піно Нуар, Піно Меньє та Шардоне. Купаж сортів дає різний колір та смак напою.
Головна відмінність шампанського від тихих вин — повторне бродіння або метод Champenoise у пляшках. Зроблений за класичним методом напій після закорковування зберігається кілька десятиліть, виробники використовують темне скло для захисту від УФ-випромінювання та спеціальні металеві сітки для утримання пробки. Найкращі сорти мають на етикетці маркування AOC.
Просеко
Італійське ігристе вино завдячує своєю назвою провінції Просеко, сьогодні основне виробництво напою з присмаком фруктів знаходиться на північному сході Італії, в регіонах Венето та Фріулі.
Основні відмінності просеко від шампанського:
- до 85% купажу — місцевий сорт винограду Глера;
- ферментація методом Charmat у великих цистернах — це значно дешевше для виробників;
- бульбашки у просеко зникають швидше, ніж у шампанському;
- сильний аромат меду, фруктів, горіхів, тропічних квітів.
Зберігається просеко рік. Це оптимальний вибір для дружньої вечірки, дегустації хамону, гострих страв, фруктів. Маркування DOC — ознака якості, зібрано виноград і вироблено вино в одній географічній області.
Латініум
Синій колір пляшки нерідко бентежить нових покупців найвідомішого німецького ігристого вина. Latinium виробляють з білих сортів винограду: Гевюрцтраминер та Рислінг. Ферментація схожа з просеко — в цистернах, іноді для прискорення бродіння додають вуглекислий газ. Свіжі ноти напою підказали ідею крижаного відтінку скла пляшок. Кобальтовий колір добре відбиває довгі світлові хвилі, вино не окислюється.
Фраголіно
У класичній рецептурі для фраголіно використовують похідні сорти американського винограду Лабруска. В Італії за характерний аромат та смак такі сорти називають суничним виноградом, або uva fragola. Фраголіно з ферментацією має насичений солодкий смак, нагадує шампанське бульбашками, підходить для десертів.
У Києві та передмісті ігристі вина кур’єр novus.online доставляє за адресою з 13.00 до 21.00.
Коментувати