Магнітно-резонансна томографія грудного відділу хребта – як проводиться, як підготуватися

МРТ

Процедура МРТ грудного відділу хребта – це безпечне і дуже точне обстеження, яке дозволяє побачити не тільки кістки, але і спинний мозок під ним.

З усього хребта його грудний відділ порівняно найменш схильний до пошкоджень, захворювань або травм. Однак його дуже легко перевантажити, що призводить до симптомів, не тільки неприємних, але й часто, здавалося б, не пов’язаних з грудним відділом хребта. Поставити точний діагноз іноді можливо лише завдяки магнітно-резонансній томографії.

Магнітно-резонансна томографія та діагностика грудного відділу хребта

Магнітно-резонансна томографія на даний момент, мабуть, найточніша з усіх візуалізаційних тестів, тобто тих, які дозволяють зазирнути всередину тіла нехірургічним способом. На відміну від інших методів, він дозволяє побачити навіть структури, розташовані під кістками – недоступні для ультразвуку під час УЗД і зазвичай затемнені при комп’ютерній томографії або рентгені.

Тому, якщо на підставі клінічного огляду та бесіди з пацієнтом лікар підозрює, що причина проблеми може бути пов’язана зі спинним мозком, рекомендується виконати магнітно-резонансну томографію. МРТ також може бути безцінним, якщо інші дослідження, такі як томографія або рентген грудного відділу хребта, не дають чіткої відповіді на питання про джерело симптомів.

Він також може успішно замінити їх, якщо використання цих медичних процедур є недоцільним через використання шкідливого рентгенівського випромінювання – наприклад, у вагітних жінок. Замість випромінювання МРТ використовує нешкідливі для здоров’я магнітне поле і радіохвилі. З цієї причини тест можна проводити практично з будь-якою частотою.

МРТ грудного відділу хребта

Підготовка до МРТ грудного відділу хребта

Підготуватися до МРТ грудного відділу хребта слід у відповідному одязі. Воно повинно бути зручним, що забезпечить комфорт, який дозволить легше залишатися нерухомим.

Одяг повинен бути вільним від металевих елементів, таких як ґудзики, блискавки та гачки для бюстгальтера. Вони, як металеві предмети всередині тіла, можуть почати нагріватися і рухатися, порушуючи різкість отриманих зображень.

З цієї ж причини в день обстеження слід утриматися від нанесення макіяжу, лаку для волосся або освітлюючого бальзаму. Ця косметика часто містить металеві частинки.

Коли варто робити МРТ грудного відділу хребта

МРТ виконується тоді, коли, незважаючи на дії, вжиті на основі первинного діагнозу, не спостерігається покращення або стан пацієнта навіть погіршується.

Інші показання до МРТ грудного відділу хребта:
1. необхідність уточнення результатів рентгена чи томографії;
2. підозра на рак або бажання виключити метастази;
3. підозра на інфекцію хребта або її ускладнення;
4. підозра на компресію або пошкодження спинного мозку, включаючи випадки після травми;
5. підозра на хворобу Шейермана – проявляється поглибленням кіфозу грудного відділу хребта (надмірне округлення спини);
6. кваліфікація пацієнта до операції та підготовка до неї, а також подальша оцінка її ефективності;
7. повторна поява болю після процедури – МРТ дозволяє, наприклад, відрізнити рубці, що утворилися в результаті хірургічного лікування гриж диска, від рецидивуючих і новоутворених патологій.

Магнітно-резонансна томографія хребта в грудному відділі також дозволяє спостерігати зміни в перебігу захворювань, а також визначити їх ступінь, що полегшує планування відповідної терапії та визначення прогнозу.

Де зробити обстеження МРТ

У Львові перший приватний томограф з’явився у медичному центрі “МРТ-Експерт”. Це було майже 20 років тому. За тривалий час роботи фахівці медичного центру опанували усі тонкощі і зараз є лідерами у цій галузі діагностики. Сьогодні з радіологами “МРТ-Експерт” співпрацюють більше тисячі лікарів Львівщини, а пацієнти отримують професійне обслуговування.

Коментувати

Попередня стаття

На Підгаєччині під час пожежі свинокомплексу врятували 600 поросят

Наступна стаття

На Бережанщині сталася пожежа у церкві