Основи влучного пострілу: що потрібно знати про положення для стрільби

стрільба

Положення для стрільби в різних умовах завжди приймається відповідно до різних чинників. Серед них, наприклад, навколишнє оточення, а також розташування цілі, яку потрібно вразити.

Стрілець завжди буде шукати найбільш стабільне положення для пострілу. Для цього потрібно знайти відповідну опору. Наприклад, часто використовується положення лежачи, але це зручно на голій підлозі в тирі, тоді як рослинність не завжди може дозволити прийняти таку позу. Водночас ховаючись від супротивника, можна вести вогонь у відповідь із коліна, однак умови не дозволять стріляти просто сидячи. Тож ідеальний спосіб в різних умовах буде відрізнятись. Далі в матеріалі буде розглянуто кожен із варіантів позиції для стрільби.

стрільба

                                                                  Фото: https://darwin-club.com/ru/

Положення лежачи 

Таке положення можна виконати у двох варіантах:

  • нога з боку руки, що стріляє, витягнута або підтягнута вперед, щоб зменшити таким чином тиск на груди;
  • ця ж нога укладається поперек згину другої ноги.

Перший спосіб підвищує стабільність положення, другий – дає змогу швидше знайти природну точку прицілювання. Потрібно подивитися через прицільну сітку і переконатися, що перехрестя підіймається та опускається вертикально через ціль. Положення для стрільби лежачи є найпопулярнішим з усіх чотирьох, і стрільці приймають його за будь-якої можливості.

Положення сидячи 

Різні стрілки використовують різні пози для ведення стрільби з положення сидячи. Тут же будуть згадані найпоширеніші. Насправді вони майже не відрізняються одна від одної, але є різниця в тому, як розташовується стопа:

  • Найбільш стійке положення можна прийняти тоді, коли ноги витягнуті, а підйоми стоп лежать плоско на землі. Носки потрібно повернути всередину – це допоможе розподілити навантаження на лікті.
  • Другий варіант – схрестити ноги посередині гомілок або ж у районі щиколоток.

Щоб зрозуміти, який спосіб найбільш стійкий і комфортний, стрілку рекомендується спробувати обидва і вибрати один. Також важливо переконатися, що лікті розміщуються з внутрішньої сторони колін. Так м’язи будуть спиратися на м’язи.

Положення для стрільби сидячи – це друге за стійкістю і зручністю, оскільки підвищення висоти покращує огляд і розширює сектор ведення вогню.

Положення стоячи 

Таке положення вважається найменш стійким, однак і приймається швидше за інші. Якщо вести стрільбу стоячи, бажано знизити кратність прицілу, щоб таким чином прибрати зайві “коливання”. Так буде набагато простіше утримувати “мушку” на цілі.

З великою ймовірністю стріляти стоячи доведеться тільки тоді, коли доведеться вести стрілянину для самозахисту, при цьому перебуваючи в русі. У хваті потрібно утримувати опорну руку підвернутою під гвинтівку, водночас лікоть має впиратися в груди. Дихання при цьому має не меншу важливість. Навіть більшу, ніж під час пострілів з будь-якого іншого положення. Стрільба з положення стоячи сильно схильна до впливу вітру, тому варто вести вогонь між його поривами.

стрільба

Положення з коліна 

Перебуваючи в положенні для стрільби з коліна, стрілець являє собою ціль набагато менших розмірів, ніж з положення стоячи. Також цю позу можна прийняти швидко і практично інстинктивно, оскільки перше, що хочеться зробити, опинившись на лінії вогню, – згрупуватися і присісти або впасти.

Якщо говорити про снайперську стрільбу, таке положення буде не найстійкішим, як і положення стоячи. Ба більше, багато людей просто нездатні довго підтримувати таку позу, оскільки дуже швидко втомлюються. Збільшити час можна, знайшовши сторонню опору у вигляді стіни або дерева. Для більшої стійкості лікоть потрібно тримати перед коліном.

Існує одразу кілька способів виставити опорну ногу для стрільби з коліна, однак найстійкішим можна назвати такий: підйом стопи має лежати плоско на землі, а сідниці мають лежати точно на ній.

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Кременці: свіжі вакансії за квітень

Наступна стаття

Робота у Ланівцях: свіжі вакансії за квітень