Вірус папіломи людини 16, 18 типів

Вірус папіломи людини 16 та 18 типів є збудником захворювання, що проявляється у вигляді доброякісного новоутворення на слизових оболонках.

Крім того, він є провокуючим фактором розвитку злоякісної пухлини в аногенітальній області. ВПЛ 16 та 18 штаму мають особливо високий канцерогенний ризик (детальніше про аналіз на їх виявлення читайте тут https://nikolab.com.ua/uk/prices/13431-2/).

Особливості ВПЛ 16 та 18 типу

ВПЛ 16 та 18 типу у більшості випадків передається статевим шляхом під час вагінального, орального чи анального сексу. Також можливий контактний спосіб передачі вірусу. При цьому відбувається ураження слизової оболонки статевих органів (піхви, шийки матки).

Вірус викликає появу гострокінцевих кондилом або може спровокувати рак статевих органів. Онкологію може викликати лише вірус папіломи певних штамів, що входить до групи високого канцерогенного ризику. І віруси 16 та 18 типу є одними з них.

Вчені довели, що розвиток інвазивних аденокарцином у більшості випадків пов’язаний з 18 штамом ВПЛ. Якщо ж в організмі людини присутні одразу два типи вірусу (16 та 18), то саме останній провокує стрімкий розвиток хвороби. У випадках неінвазивних видів залозистого раку (наприклад раку статевого члена у чоловіків) провідну роль відіграє ВПЛ 16 типу.

Щоб своєчасно виявити патологічні зміни, гінекологи радять регулярно (хоча б 1 раз на рік) проходити тестування на визначення вірусу (особливо онкогенних типів ВПЛ).

Показання для проведення аналізу на ВПЛ

До основних показань для обстеження на вірус папіломи людини 16 та 18 типу відносяться:

  • наявність у пацієнта високого ризику розвитку раку заднього проходу чи шийки матки;
  • проведення скрінінгу шийки матки у жінок після 30 років;
  • проведення обстеження у разі сумнівних результатів онкоцитології;
  • необхідність контролю ефективності лікування тяжкої дисплазії;
  • профілактичне обстеження на виявлення ВПЛ у разі зміни статевого партнера, при сексуальному контакті з носієм вірусу, при практиці анального сексу та в інших випадках, які підвищують ризик інфікування.

Види досліджень на ВПЛ

Існує декілька видів обстеження на ВПЛ 16 та 18 типів:

  1. Якісний аналіз. Дає змогу діагностувати лише наявність певних штамів вірусу, тому в результатах буде позначено «Виявлено» у разі, якщо він присутній в організмі або «Не виявлено», якщо збудника в організмі пацієнта немає. Якщо результат позитивний, пацієнту призначається додаткове обстеження, щоб дослідити концентрацію вірусу в організмі.
  2. Кількісний аналіз. Дає змогу виявити концентрацію вірусу певного типу в організмі (вірусне навантаження). Якщо кількість збудника в організмі незначна, це може свідчити про відмінну роботу імунітету або про те, що вірус потрапив до організму недавно. В такому випадку результат дослідження може вважатися сумнівним, тому через деякий час пацієнту радять пройти тестування повторно.
  3. Розширений аналіз. Проведення такого дослідження дає змогу визначити сумарну кількість вірусу високого онкогенного ризику та 16 і 18 типу окремо.

Як підготуватися до проведення аналізу на вірус папіломи?

Щоб бути впевненим у достовірності отриманих результатів, пацієнтам варто попередньо підготуватися до дослідження:

  • за добу виключити прийом будь-яких ліків (особливо це стосується діуретиків і полівітамінів);
  • впродовж 2 тижнів не користуватися антибактеріальними або асептичними препаратами місцевого застосування;
  • чоловікам необхідно утриматися від статевих контактів впродовж декількох діб;
  • жінкам необхідно здавати аналіз у період відсутності менструації;
  • не відвідувати лазню чи сауну впродовж декількох діб;
  • гігієнічні процедури проводити щонайменше за 3 години до здачі аналізу;
  • чоловікам необхідно утриматися від сечовипускання впродовж декількох годин;
  • жінкам не можна користуватися вагінальними свічками, тампонами та не проводити спринцювання впродовж доби.

Пройти дослідження на виявлення вірусу папіломи людини 16 та 18 типів можна в приватній лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. Використання високоякісного обладнання гарантує точне та швидке проведення дослідження.

Коментувати

Попередня стаття

Графік відключення світла у Тернопільській області на 2 вересня

Наступна стаття

На Кременеччині внаслідок ДТП загинув водій “Mitsubishi”