Українцям – мільйонні тарифи на газ, а чиновникам “Нафтогазу” – мільйонні премії

газ тарифи премії

“Нафтогаз”, як постачальник “останньої надії” підвищив ціну газу на 22 копійки.

Тепер вартість газу для населення, яке обслуговується за цим тарифом, становить 12 грн за куб без врахування доставки.

Так само газовий монополіст піднімає ціни для підприємств теплокомуненерго. Як наслідок ціна на тепло та гарячу воду вже ближчим часом зросте на 30-70 % в залежності від регіону. Тобто в середньому платіжка може “подорожчати” щонайменше на 600-800 грн.

Для багатьох родин такий “подарунок” від уряду стане непідйомним фінансовим тягарем. Не допоможе навіть широко розрекламована “урядова знижка” на електроенергію, яка насправді є маніпуляцією. Цьому є дві причини:

  • По-перше, вартість електроенергії складає лише 10 % від комунальних платежів. Натомість 90 % вартості “комуналки” припадає на тепло і гарячу воду, вартість яких через ціну газу напрямку контролює НКРЕКП та “Нафтогаз”.
  • По-друге, минулого року уряд підняв ціну на електроенергію за перші 100 Квт/год майже у 2 разиТому з урахуванням “урядової знижки на електроенергію” українці заплатять в середньому на 5-7 % більше. Минулого року 250 Квт електроенергії для українських родин коштувало на 20 грн менше, ніж коштуватиме цього року після “знижки”.
  • По-третє, як зазначають експерти, комунальні підприємства змушені платити за вищим тарифом. Станом на серпень вартість електроенергії на оптовому ринку вища від тієї, яку платимо ми в домівках приблизно на 16 %. Цю “комерційну електроенергію” змушені сплачувати комунальники, коли надають послуги населенню.

Хто стоїть за підвищенням тарифів

Причина різкого подорожчання. Тариф на гарячу воду і тепло контролює центральна влада через НКРЕКП і “Нафтогаз”, які напряму формують ціну газу, основної складової виробника тепла. Тариф на тепло та воду на 80 % складається з вартості газу і 5 % електроенергії. Решта припадає на обслуговування: зарплати працівників, поточні ремонти, закупівлю запчастин.

Таким чином, 85 % вартості складових тарифу на тепло контролюється на державному рівні. Якщо ж врахувати, що такі складові тарифу, як оплата праці, податки, також залежать від уряду, то тариф фактично повністю залежить від дій парламенту та уряду.

Громада практично не має жодного впливу на формування тарифу на тепло та гарячу воду, які і надалі контролюється з Києва.

Прикриваючись маніпуляціями в інформаційному просторі. Активно використовуючи олігархічні ЗМІ контрольовані олігархами, що є власниками більшості постачальників газу та електроенергії, уряд планово провокує підвищення тарифівта намагається перекласти відповідальність на місцеві громади.

Як можна врятувати ситуацію

Попри складні умови, місцеві тепловики роблять все можливе, щоб зберегти свої міста від “холодної зими”. Громади “викручуються”, виділяючи кошти з місцевих бюджетів, щоб компенсувати високу ціну газу у тарифі. Зокрема, Тернопіль додатково виділив 20 млрд грн на фінансування комунальних теплокомуненерго. Інакше довелося б відключати гарячу воду.

Реальним виходом було б забезпечення комунальних підприємств та населення газом українського видобутку. Адже цей газ у 5-ть разів дешевший за той, яким торгують на міжнародних майданчиках. На сьогодні вартість газу українського видобутку складає близько 2,5-3 грн за кубометр.

Згідно Конституції України — газ належить українському народу. Однак, ані уряд, ані парламент не поспішають давати своєму його ж власність. Навпаки, уряд активно “заробляє” на підвищенні тарифів.

Левову частку вартості газу українського видобутку становить “рента” за користування надр. Вона йде у більшості до державного бюджету. Таким чином, замість проведення реформ, покращення бізнес-клімату, уряд покриває свої дефіцити за рахунок використання надр і підвищення тарифів.

Між тим чиновники “Нафтогазу” та уряду розповідають про “ринок”, замість того, щоб робити ефективним роботу свого підприємства. Зокрема у квітні “Нафтогаз” зазнав 17 млрд збитків. Минулого року “Нафтогаз” мав збитків на суму у 75 млрд грн згідно висновків міжнародного аудиту.

Премія замість покарання

Проте ніхто покараний не був. Більше того. У минулому збитковому для “Нафтогазу” та, очевидно, вдалому для топ-чиновників році, керівники підприємства отримали премію у розмірі 610 млн грн. Цього ж року, вже після підтверджених збитків у квітні, чиновники “Нафтогазу” авансом отримали ще 130 млн грн премії.

Варто зазначити, що президент України Володимир Зеленський, кілька разів вимагав розібратися у ситуації. Між тим, уряд й надалі допомагає наживатися олігархам та монополістам за рахунок простих українців. Очевидно “платою” є доступ до медійних ресурсів олігархів.

Читайте також:
Керівник “Тернопільгазу” отримав штраф за невчасну виплату зарплати працівникам

Коментувати

Попередня стаття

2,17 проміле: у Бережанах п’яний водій щиро зізнався де пив, скільки і з ким

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 7 вересня