Лікування зубів: як правильно обрати пломбувальний матеріал

стоматолог

Незамінним продуктом у роботі кожного стоматолога є матеріали для пломбування зубів.

Адже пломбування – одна з найбільш часто виконуваних процедур у стоматологічних кабінетах, від якої пацієнти очікують не тільки лікування зуба, а й надання йому естетичного вигляду.

Тому, коли йдеться про якісну стоматологію, то означає й використання там високоякісної продукції від провідних виробників стоматологічних матеріалів. При цьому пломбувальний матеріал  відіграє неабияку роль.

Скільки служать пломби?

Сьогодні пломбувальний матеріал використовують не тільки для відновлення цілісності зуба, заповненн порожнин, але ще й для інших функцій:

  • для лікування карієсу, захисту від його подальшого розповсюдження;
  • зменшення чутливість зубної емалі;
  • продовження життя натуральних зубів;
  • виконання естетичної функції;

Тому не дивно, що сучасні пломбувальні матеріали бувають кількох типів. За призначенням вони поділяються на матеріал:

– для тимчасових пломб – таку ставлять в процесі лікування, який слід розбити на кілька етапів. Термін її експлуатації – максимум два тижні. Таку ставлять під час лікування глибокого карієсу, пульпітів, виготовлення керамічних вкладок і при великому обсязі необхідних лікувальних заходів;

– постійних пломб – встановлюють після закінчення лікування зубів. Термін служби –  від кількох років до кількох десятиліть, залежно від матеріалу виготовлення та стану зуба.

Поділяється на види пломбувальний матеріал і за пластичністю. Зокрема, на клас А, тобто пластичний і клас Б, тобто не пластичний.  Відрізняється він і за способом затвердіння. Може бути хімічним, світловим та подвійним.

Чим пломбують зуби

Найчастіше для виготовлення тимчасових пломб використовують оксид цинку, але можуть застосовувати світлополімери та склоіономерні цементи. Постійні пломби можуть виготовляти з металів – амальгами, золота чи пластмаси. У якості постійних встановлюють і цементні пломби; склоіономерні. А також –  керамічні вкладки.  Нині найчастіше для пломбування використовуються композитні матеріали, зокрема пломби світлового та хімічного затвердіння:

  • пломби світлового затвердіння – застигають під дією світла з певними параметрами. Йдеться про синій спектр з довжиною хвилі 450-480 нм. До моменту світлового впливу пломба залишається м’якою, що дозволяє лікарю ретельно підігнати її за формою дефекту, що усувається.
  • хімічного – застигають за допомогою хімічної реакції, що виникає при змішуванні компонентів пломбувального матеріалу. Їх використовують для заповнення великих порожнин, наприклад, після депульпування зуба.

Однією з найбільших переваг композитних матеріалів є їх косметичні властивості. Вони дозволяють відтворити природний колір зубів, зберігаючи при цьому довговічність. Загалом, такі пломби структурно сумісні з тканиною зуба, мають високу стійкість під час жування, мають найкраще зчеплення із емаллю і зберігають контраст при рентгенівському зображенні. Але іноді такі пломби не підходять і варто застосувати традиційні амальгамні пломби. Найчастіше протипоказання до застосування складних пломб з’являються, наприклад, при бруксизмі або глибокому карієсі.

Ще одним популярним і якісним матеріалом є гібрид композиту та склоіономерних цементів – компомер. Пломби з нього мають чудову естетику, але водночас і високу крихкість, тому їх використовують переважно для передніх зубів.

Коментувати

Попередня стаття

Які ортопедичні матраци кращі: пружинні чи безпружинні?

Наступна стаття

У Підволочиській громаді згоріла господарська будівля (ФОТО)