13 цікавих фактів з життя Івана Франка

Кожен українець знає відомого Каменяра – Івана Франка. Життя письменника, науковця та громадського діяча можна вивчати як з біографічних матеріалів, так з публікацій в газетах, журналах й навіть з власних щоденників митця.

Проте інформації настільки багато, що охопити її за один раз майже неможливо. Аби це довести, пропоную вам ознайомитися з рядом життєвих цікавинок, про які мало хто знає.

Отже, поїхали:

1. Неймовірна праця. Літературна спадщина Франка вражає. Тільки уявіть, щороку він друкував 5-6 книг, кожна з яких мала як мінімум 150 сторінок. Сьогодні вся творчість Каменяра укладена в понад 50 томів.

2. Сильне кохання та розчарування. Іван Франко безмежно кохав свою дружину Ольгу Хоружинську. Жінка була освіченою та мала неймовірну вроду. Ба більше, вона поділяла погляди чоловіка та всіляко йому допомагала. От тільки в мистецьких колах її недолюблювали сильніше самого Каменяра. Ситуацію ускладнювали постійні злидні, в яких жила пара з чотирма дітьми. Як результат, Ольга спочатку захворіла на сухоти, а потім – ще й на психічні розлади.

3. Гастрономічна (не)вибагливість. Франко нейтрально ставився до їжі, про що неодноразово казав під час різних поїздок. Проте було у нього дві любові – кава та гриби.

4. Дитяче хобі. Ще змалечку Франко полюбляв ганяти на велосипеді. Любов до двоколісного з роками не зникла. За кожної можливості Іван брав велосипед та вирушав у різні поїздки. Чи не найбільше – в ліс, аби збирати гриби та ягоди, а також на рибалку.

5. Поліглот. Франко був спраглий до мов. Так, він самотужки вивчив аж 14. Проте його феномен у тому, що він перекладав твори аж 48-ма мовами. Що цікаво, слова запам’ятовувалися йому з першого разу.

6. Книги. Франко плекав особливі почуття до друкованих видань. Так, ще з юних літ Каменяр почав збирати власну бібліотеку. На момент початку навчання в гімназії у нього налічувалося понад 500 книг різними мовами.

7. «Індія – моє все». Мало хто знає, проте Франко був закоханий в індійську культуру. Вільний час він приділяв вивченню цієї країни, навіть намагався освоїти санскрит. А от мрією всього життя стало бажання побувати в Індії. На жаль, цьому не довелося здійснитися.

8. Перший професійний український письменник. І до Франка наші митці отримували гонорари за свої твори. Щоправда, дуже рідко та дуже мало. Франко ж став першим автором, який заробляв на життя винятково написанням прози, віршів, наукових праць тощо.

9. Активний політик. Франко вважав, що літературою єдиною не доб’єшся змін на краще. Саме тому він став одним зі співзасновників першої української політичної партії – Русько-Українська радикальна партія. Ба більше, довгий час Іван був керівником осередку та автором усіх програм.

10. Заклик до українізації. Франко виступав не лише за незалежність нашої держави, але й за ідентифікацію населення. Так, він перший з усіх діячів закликав жителів Галичини називати себе українцями, а не русинами, галичанами, буковинцями.

11. Часті арешти. Досить довго Франко перебував у в’язницях. Так, його тричі заарештовували поліцаї.

12. Безліч псевдонімів. Аби відносно безперешкодно видавати свої твори Франко вигадував собі різні імена чи прізвиська. Загалом, псевдонімів налічувалося понад сотню. Точна кількість досі невідома. Проте найпопулярніші з-поміж них: Кремінь, Марко, Живий, Брут Хома, Джеджалик, Мирон.

13. Найкращий переклад. Свого часу Франко опрацював «Книгу Буття». Досі перекладений текст вважається найдостовірнішим варіантом цієї частини Біблії.

Підготувала Христина СЛОТА

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 27 березня

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 28 березня