“Гра в кальмара”: популярність серіалу та його небезпечний вплив на суспільство

Гра в кальмара

За останні кілька тижнів південнокорейський серіал «Гра в кальмара» побив всі рекорди переглядів. Так, лише на сайті Netflix його подивилися з понад 111 мільйонів акаунтів.

Ба більше, всього за десять днів після офіційного виходу дев’ятисерійна стрічка очолила загальносвітовий рейтинг десяти найбільш популярних шоу на Netflix.

Кінокартину вже озвучили 34-ма мовами світу та транслюють на понад сотні різних платформ. Завдяки цьому аудиторія «Гри» невпинно зростає. І це – попри відверте насилля й жорстокість, які зустрічаються буквально на кожній хвилині.

Про що сюжет

Попри велику кількість акторів, задіяних у зйомці, головний персонаж стрічки лише один – розлучений батько, який буквально застряг у боргах. Ба більше, чоловік завжди шукає легкі шляхи заробітку, через що його борг сягнув кілька десятків мільярдів вон (це – близько 38,5 млн дол.).

Після чергової невдалої зустрічі зі своїми кредиторами Сон Гі Хун (так звати героя) стикається з дивним чоловіком. Останній, власне, і пропонує йому дивний заробіток – грати дитячі ігри. Переможцю всіх раундів обіцяють не лише погашення всіх боргів, але ще й значний прибуток.

Все б нічого, от тільки програш в дитячих невинних іграх закінчується смертю для гравців.

Феномен популярності

Як уже зазначалося, серіал переповнений жорстокості. Попри це його популярність продовжує бити світові рекорди кіноіндустрії, зокрема, серед молоді.

Експерти називають кілька причин такому феномену:

  1. Вдалий час релізу. З пандемією ковіду 2020 рік став піком загострення епохи бідності та фінансової кризи в усьому світі. Так, за офіційними даними понад 120 млн людей опинилися у злиднях.
  2. Ідеальний вибір головного героя. З перших хвилин Сон Гі Хун постає тотальним невдахою. Проте продовж всього серіалу він розкривається не лише як гарний гравець, але й чудовий батько, який прагне забезпечити доньку всім найкращим.
  3. Гостросюжетність. Попри те, що всі ігри відомі глядачам з дитинства, сценаристи умудрилися тримати інтригу, моментами відверто лякаючи.
  4. На реальних подіях? Як зізнався головний сценарист Хван Дон Хек, текст фільму він написав у далекому 2008-му, коли сам опинився у скруті. Аби мати кошти хоча б на харчі, Хван був змушений продати деяку техніку. На що ще пішов сценарист заради грошей – не відомо.
  5. Ідеальна картинка. Декорації та графіка у стрічці справді вражають якістю та насиченістю.
  6. Ігри, які хочеться повторити. Дитячі ігри ще часів СРСР та початку Незалежної України тепер знову на піку популярності. Проте тепер ними захоплюється не лише молодь та підлітки, але й більш зріле населення.
  7. Варіативність. Попри, здавалось би, добре прописаний сценарій, герої все ж мають право вибору. Своєрідна свобода, власне, й приваблює глядачів.
  8. Кінематографічні пастки. Йдеться не тільки про вдале компонування аудіовізуального оформлення, але й про стилі та течії, які наразі популярні в суспільстві. Наразі це – насилля та жага до багатства. Усе це підсилює ефект очікування й емоційної напруги.

Насправді ж, нюансів тут безліч. Деякі з них досі не можуть пояснити як психологи так і найвпливовіші критики.

Вплив на суспільство

Попри всю популярність, є люди, які все ж почали бити на сполох. Це, зокрема, – батьки неповнолітніх дітей та психологи. Усе через копіювання ігор малечею.

«Гру в Кальмара» діти відтворюють у школах, на дитячий майданчиках тощо. І якщо зараз «покаранням» обирають побиття аутсайдер, то вже через деякий час все може мати трагічні наслідки», – розповідають очевидці.

Цю інформацію підтверджують і психологи:

«Людина схильна проявляти підвищений інтерес до заборонених речей. Зокрема, це стосується дітей, які ще не усвідомлюють всіх наслідків. Саме тому батьки повинні навіть якщо й не обмежити доступ загалом, то хоча б пояснити всю суть. Дітям слід знати про можливі наслідки такої жорстокості».

Якщо це не зробити, вже через кілька місяців суспільство отримає озлоблених людей (головно – підлітків та дітей), що не розуміють всіх наслідків своїх дій, вважаючи «безневинні розваги» безкарними.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Роман журналістки з Тернопільщини посів друге місце у конкурсі “Коронація слова – 2021”

Коментувати

Попередня стаття

Увага, розшук: у Тернополі зникла 10-річна дівчинка (ФОТО)

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 24 жовтня