Українська вишиванка – більше ніж просто одяг

вишиванка

Вишиванка – один із головних символів українського народу. Цей предмет одягу має тисячолітню історію. Дівчата власноруч вишивали орнаменти, характерні для їхніх регіонів.

Далі вишиті сорочки передавалися з покоління до покоління, стаючи сімейними реліквіями. З них готувався посаг. Чим більше сорочок було в дівчини, тим більш заможною вважалася її сім’я.

Сучасні дівчата люблять стильні вишиванки. Там не завжди зображуються старовинні орнаменти. Найчастіше сучасна жіноча вишита сорочка натхненна сюжетами минулого, щоб створити щось нове та унікальне.

Тренд 2022 – гарні вишиванки

Запорука гарної вишиванки – якісна тканина. Це правило дотримується ще давно. Раніше надавали перевагу використанню лляної або конопляної тканини, оскільки вважалося, що вони можуть виступати як оберіг. Ці матеріали використовуються і донині, тому що на них добре лягає орнамент, вони приємні до тіла і на 100% натуральні.

Обираючи модні українські вишиванки, варто звернути увагу не лише на матеріал, а й на колір:

  • Червоний символізує любов до життя, енергійність. Ідеально підходить для святкових жіночих вишиванок.
  • Синій вважається кольором захисту. Сині сорочки часто вишивали мами для своїх немовлят.
  • Біла (жовта або сіра) вишиванка уособлює невинність і натуральність. Вишиті білим по білому вишиванки носили молоді дівчата. У багатьох регіонах і досі вірять, що сорочка натурального кольору рятує від заздрісних поглядів.
  • Зелений колір ідеально підходить для весняних святкових шат. Від таких вишиванок віє свіжістю та красою.
  • Жовтий та помаранчевий колір символізують багатство та родючість. Раніше вважалося, що одяг жовтого кольору залучає до будинку гроші.
  • Чорна сорочка символізувала родючість землі. Майже в усіх куточках України чорний колір не вважався жалобним, але були й винятки. Наприклад, у Борщівській вишиванці (Тернопільська область) більше чорного кольору через стару легенду про набіг татар, після якого жінки навколишніх сіл вирішили вишивати лише чорним кольором протягом 7 поколінь на знак пам’яті про загиблих.

Більше про історію української вишивки читайте тут: https://ukrglamour.com.ua/polezn/istoriya-ukrainskoy-vyshivki.

Популярними мотивами для вишивки були і залишаються абстракції, рослини та тварини. Особливий попит мали калина, виноград, мак, листя дуба, ромби, спіралі, хвилі.

Українські вишиванки в сучасній моді

Сучасні бренди ще до війни 2022 року використовували вишиванки у своїх колекціях. Багато модних будинків використовували традиційну українську вишивку як елементи для свого одягу. Але зараз інтерес до вишиванки став ще вищим. Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana та інші будинки високої моди використовують етнічні українські мотиви. Зарубіжні зірки все частіше з’являються на публіці в костюмах українських дизайнерів, які надихалися автентичними вишиванками.

Прикладом сучасної вишиванки може бути продукція бренду UkrGlamour. Дизайнери бренду показують, як уміло можна поєднувати старовинну чи сучасну вишивку з елементами європейського стилю. Вишиванка, яку ви можете знайти на сайті https://ukrglamour.com.ua, чудово впишеться в гардероб будь-якої сучасної жінки чи чоловіка. Сучасна сорочка від UkrGlamour – це досить зручний одяг із якісних матеріалів, при цьому з ошатними елементами. Вона допоможе принести частинку краси та національної ідентичності у звичайний день чи місце.

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Бережанах: свіжі вакансії за липень

Наступна стаття

У боях на Донбасі загинув військовий з Підгаєччини Андрій Асадов