У Бережанах за порушення карантину склали протокол на АТОвця, який гуляв по місту без документів

Працівники поліції намагалися притягнути до адміністративної відповідальності учасника АТО, який порушив правила карантину, перебуваючи у громадському місці без документів.

Випадок трапився 13 жовтня цього року у місті Бережани Тернопільської області.

Як ідеться у матеріалах Бережанського районного суду, 13 жовтня, близько 15.30, учасник АТО, уродженець села Прокурава Косівського району Івано-Франківської області перебував у місті Бережани на Площі Ринок без документів, що посвідчують його особу.

Цими діями чоловік порушив п.п. 2 п. 10 Постанови Кабінету Міністрів України за № 641 від 22 липня 2020 року із змінами і доповненнями та ст. 41 Закону України ” Про захист населення від інфекційних хвороб”, чим вчинив правопорушення, передбачене ст. 44-3 КУпАП. Нагадаємо, даний пункт Постанови передбачає, що на час карантину громадяни у громадських місцях повинні мати при собі документ, що посвідчує особу.

Працівники поліції склали щодо чоловіка протокол про адміністративне порушення та направили матеріали на розгляд до суду.

У судовому засіданні чоловік свою вину у вчиненні правопорушення повністю визнав та заявив, що щиро кається у вчиненому.

“При обранні виду стягнення просив врахувати, що він раніше до адміністративної відповідальності не притягувався, а вказане правопорушення вчинив через те, що не знав, що потрібно носити із собою документ, що посвідчує його особу. Просив не накладати на нього адміністративного стягнення, а закрити провадження по справі за малозначністю, оскільки сплатити штраф у такому розмірі, як передбачено санкцією цієї статті, він не буде мати можливості”. – йдеться у матеріалах справи.

Зазначається також, що відповідно до ст. 22 КУпАП при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган, уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

З огляду на вищенаведене та з врахуванням характеру вчиненого правопорушення, враховуючи особу правопорушника, обставини, що пом`якшують та обтяжують відповідальність, щире розкаяння винного, те, що він вперше притягується до адміністративної відповідальності, а також те, що внаслідок його дій не настало негативних наслідків, а тому суд вважає за доцільне звільнити уродженця Прикарпаття від адміністративної відповідальності та обмежитись щодо нього усним зауваженням.

Відтак, Бережанський районний суд у своєму рішенні від 18 листопада постановив визнати винним особу у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП та із застосуванням ст. 22 КУпАП звільнити його від відповідальності, обмежившись щодо нього усним зауваженням.

Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Нагадаємо, нещодавно дещо схожий випадок трапився у м. Монастириська Тернопільської області – там працівники поліції за порушення правил карантину склали адмінпротокол на місцевого жителя, який у громадському місці перебував без документів. У суді чоловік пояснив, що ходив в ліс по гриби і повертався додому – тому й не мав при документів. Чоловік щиро покаявся у скоєнні порушення і суд, врахувавши усі обставини справи, вирішив не карати порушника штрафом.

Нагадаємо, що за порушення карантину передбачена відповідальність за ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей») передбачено штраф від 17000 грн. до 34000 грн. для громадян і 34-170 тис. грн – для посадових осіб.

Коментувати

Попередня стаття

Завдяки термомодернізації у Тернополі поки стримують тарифи на тепло

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 186 випадків коронавірусу, в Україні – 9946