За 500 доларів хабаря чиновник Тернопільської ОДА отримав 600 доларів штрафу

хабар, Тернопільська ОДА

17 тисяч гривень штрафу отримав заступник начальника одного із управлінь ОДА, спійманий у січні 2021 на отриманні 500 доларів неправомірної вигоди.

Чиновник пішов на угоду з прокуратурою, яку і затвердив суд. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 24 травня.

Фігурант справи – заступник начальника відділу енергозбереження управління житлово-комунального господарства та енергозбереження департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА.

Як пише у документі, приватний підприємець з метою відкриття нового бізнесу, а саме вирощування та реалізація грибів (шампіньйонів), підшукав підходяще приміщення у Бережанах, яке не було підключене до електромережі потужністю 10 380 Вт.

Чоловік звернувся в Бережанський РЕМ, однак там повідомили, що електроенергію буде підключать після виготовлення технічної документації, що займе близько трьох місяців. Тож надалі підприємець звернувся до згадуваного чиновника.

Останній повідомив йому, що може допомогти у вирішенні проблеми у найкоротший термін за 500 доларів. А згодом розповів, що уже домовився посадовцями ВАТ «Тернопільобленерго» та Бережанського РЕМ, але, якщо підприємець не віддасть хоч частини із обумовленої суми, то не зможе підключити електроенергію до приміщення.

Тож у подальшому підприємець передав чиновнику 100 доларів, а опісля прийняття документів у РЕМі на підключення, передав 400 доларів. Щоправда, чиновник повернув підприємцеві 100 доларів, зазначивши, що це –  його решта.

Таким чином, посадовець вчинив  кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 368-3 КК України  “Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми”.

Надалі, 19 травня, посадовець пішов на угоду про визнання винуватості з прокуратурою. А 24 травня суд її затвердив. Відтак визнав  посадовця винуватим у вчиненні злочину та призначив узгоджене сторонами покарання – 17 тис. грн штрафу, що зараз становить близько 600 доларів.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також по цій темі:
Після свят під стінами Тернопільської ОДА спіймали свіженького хабарника (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 29 травня

Наступна стаття

На шляху до Євро’2020: десятий чемпіонат Європи — 1996 рік