На Тернопільщині за п’яну їзду водій отримав 15 діб арешту і конфіскацію автомобіля

конфіскація авто, п'яний водій

Підволочиський районний суд призначив покарання для водія, який втретє впродовж року попався за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення працівниками поліції був зафіксований у Підволочиську.

6 квітня, близько восьмої години ранку, правоохоронці на вулиці Галицькій зупинили водія автомобіля “ВАЗ 2108”, який порушував правила дорожнього руху – при виконанні повороту не увімкнув сигнал світлового покажчика.

Під час спілкування у водія були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння. Йому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння, однак той у присутності двох свідків відмовився.

На водія склали адміністративний протокол за ч. 3 ст. 130 КУпАП (третє впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Водій підписав протокол, але від надання будь-яких пояснень відмовився.

У судове засідання кермувальник ВАЗу не з’явився, хоча був належним чином поінформований про його дату, час та місце проведення.

Тому суд приступив до розгляду справи без участі у засіданні особи, яка притягується до відповідальності.

Дослідивши матеріали справи, суддя прийшов до висновку, що в діях водія вбачаються ознаки порушення, передбачені ч. 3 ст. 130 КУпАП.

“При обранні виду адміністративного стягнення, суд враховує явне зневажливе ставлення до встановленого порядку керування транспортними засобами, суспільну небезпечність адміністративного проступку, який створює небезпеку і загрозу здоров’ю та життю як самого порушника, так і інших учасників дорожнього руху, беручи до уваги і те, що правопорушник не працює, в судове засідання не з`явився, не надав пояснень та не висловив своє ставлення стосовно вчиненого ним адміністративного правопорушення, а тому, суд вважає за необхідне піддати порушника адміністративному стягненню у вигляді адміністративного арешту з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника, яке відповідно до вимог ст. 23 КУпАП є справедливим та буде достатнім і необхідним для виховання особи”. – йдеться в обгрунтуванні судового рішення.

Відтак, Підволочиський районний суд 8 червня постановив визнати винним водія “ВАЗ 2108” у вчиненні порушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді адміністративного арешту терміном на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у власності особи.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

34000 чи 51000 гривень штрафу – це доволі значна сума для наших громадян і далеко не кожен має можливість її сплатити. Тому зараз суди застосовують альтернативний вид покарання – адміністративний арешт на 10 або 15 діб замість штрафу.

У Тернопільській області уже прийнято кілька постанов, де водії замість штрафів отримали адмінарешт.

А ось щодо конфіскації авто – то це перше таке рішення на Тернопільщині.

У кількох попередніх порушників частини 3 ст. 130 КУпАП у власності не виявилося жодного транспортного засобу, тому вони отримали тільки штраф або адмінарешт з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 10 років.

Читайте також:
У Тернополі водій-наркоман замість штрафу отримав 15 діб арешту

Коментувати

Попередня стаття

“БМБуд” виграв тендер на ремонт дороги Жовнівка – Коржова

Наступна стаття

День на Євро – 15 червня: результати, анонси і прогнози букмекерів