Подружжя, яке катувало чоловіка і довело його до смерті, отримало умовні терміни

жінка, затримання

Заліщицький районний суд призначив покарання для подружжя, яке катувало чоловіка.

Нагадаємо, резонансний випадок трапився 7 січня цього року у місті Заліщики – чоловік та його дружина побили 41-річного знайомого, а потім викинули його на вулицю. Згодом потерпілий помер.

Як зазначається у судових матеріалах справи, на момент скоєння злочину у помешканні перебували четверо осіб: господарі – чоловік та дружина, а також двоє їхніх знайомих. Один із знайомих загинув, а другий став свідком злочину.

Господарі помешкання були в стані алкогольного сп’яніння.

Жінка повідомила своєму чоловікові, що за час його відсутності їхній спільний знайомий чіплявся до неї – бив та намагався згвалтувати.

Господар помешкання, почувши це, розлютився і накинувся з кулаками на 41-річного заліщанина. За якусь мить до побиття долучилася і жінка.

Заліщанина били в обличчя та в інші частини тіла. В якийсь момент жінка дістала імітатор чоловічого статевого органу та засунула його в рот потерпілому. Потім справила йому на обличчя природні потреби. Її чоловік при цьому знаходився поруч, тримав потерпілого та не давав йому можливості підвестися і захистися від знущань господині помешкання.

Ще потім жінка зняла штани та наставила 41-річному заліщанину задній прохід, змушуючи його цілувати.

Потерпілий вибачався за свій вчинок і просився аби його не били.

Однак відпустили заліщанина не швидко. Загалом, побиття чоловіка тривало з 19.30 до 23.00, а це три з половиною години.

Опісля цього подружжя вивело побитого чоловіка на вулицю. Той заснув біля будинку і спав там аж до ранку. А потім близько 12-ої години дня помер…

За результатами судово-медичної експертизи потерпілий внаслідок численних побоїв отримав травми середньої тяжкості, які не були небезпечними для життя. А причиною смерті стало загальне переохолодження організму.

Відтак, щодо подружжя відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 127 Кримінального кодексу України (катування).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 5 років.

У судовому засіданні обвинувачені визнали свою провину, щиро розкаялися у вчиненому та повністю погодилися з обставинами, викладеними в обвинувальному акті.

Матір померлого чоловіка у судовому засіданні повідомила, що обвинувачені відшкодували їй завдану моральну шкоду, а тому заявлений раніше цивільний позов просить залишити без розгляду. Жінка також заявила, що стосовно призначення обвинуваченим міри покарання покладається на думку суду.

Дослідивши матеріали справи, Заліщицький районний суд ухвалив подружжя визнати винним у вчиненні кримінального порушення, передбаченого ч. 1 ст. 127 ККУ.

Чоловікові суд присудив 4 роки позбавлення волі, але на підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування покарання, встановивши йому іспитовий строк 2 роки.

Жінці суд присудив 3 роки позбавлення волі і на підставі ст.75 КК України звільнив її від відбування покарання, встановивши іспитовий строк 1 рік.

Стаття 75 Кримінального кодексу України передбачає, що для осіб, засуджених терміном до 5 років (за винятком корупційних злочинів), зважаючи на обставини справи, можливо приймати рішення про звільнення від відбування покарання з призначенням іспитового терміну. Власне цією нормою і скористався суд.

Цікаво, що нещодавно у Козові судили чоловіка, який в односельчанина викрав крілицю. Мешканець Козівської ОТГ у вечірню пору проник на подвір’я односельчанина та викрав зі стодоли породисту крілицю вартістю 499 гривень. За крадіжку з проникненням чоловік отримав 3 роки позбавлення волі, але за ст. 75 ККУ суд звільнив його від покарання, призначивши 1 рік іспитового терміну.

Тобто за вкрадену крілицю козівчанин отримав таке саме покарання, як і жінка із Заліщик.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також по цій темі:
У Заліщиках загинув 41-річний чоловік – його катували і потім залишили на холоді

Коментувати

Попередня стаття

На Лановеччині п’яна 18-річна дівчина захотіла покататися і вкрала “Жигулі”

Наступна стаття

Робота у Збаражі: свіжі вакансії за вересень