Шахрай зі Зборова, який видурював гроші у жінок, отримав три роки умовно

Інтернет-шахрайство

Чоловік видурював у знайомих і незнайомих раніше жінок гроші.

З ними зборівчанин починав спілкування у соцмережах, розповідав про проблеми, пов’язані із хворобою чи смертю родичів, або ж просив допомоги у виведенні виграних ним коштів у букмекерських компаній.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 12 жовтня 2021. Фігурант справи – уродженець Зборова, вироком суду від 25 жовтня 2019 визнаний винуватим за ч.1 ст.185 КК “Крадіжка”, оштрафований судом на 850 грн та вироком  від 19 травня 2021 року визнаний винуватим за ч.3 ст. 190 КК – шахрайство, засуджений до 4 років тюрми, звільнений від їхнього відбування з призначенням трьох років іспитового строку.

Як вбачається із матеріалів справи, у грудні 2019 року він почав спілкуватись у “Фейсбуці” та “Інстаграмі” з однією із потерпілих. Їй розповів, що має оплатити похорон дідуся, бо є єдиним платоспроможним членом батьківської сім’ї. Надалі повідомив, що має тимчасові труднощі в оплаті і вмовив її надати для цього її номер банківської картки, CVV код начебто для оплати ритуальних послуг. Зняв з картки 9446 грн, які  обіцяв повернути наступного дня.

Однак наступного дня повідомив їй, що треба вивести кошти з рахунку букмекерської контори і для цього спершу треба закинути кошти в персональний кабінет. Потерпіла сподівалась, що таким чином він поверне і позичені напередодні їй кошти, тому  перекинула на вказаний ним рахунок ще 10000 грн. Але, як результат, вислуховуючи його розповіді про ряд проблем, які звалились на нього,  перекидала гроші ше кілька разів і у загальному віддала майже 40 тис грн.

Надалі, у березні 2020 року, обвинувачений почав спілкування із раніше йому знайомою дівчиною. Їй розповідав про необхідність допомоги у виведенні коштів та отримав у підсумку від неї понад  близько 40  тис грн. Причому, понад 10 тис. було взято онлайн в кредит.

Також, як зазначено у документі, у жовтні 2019 року він почав спілкування і ще з однією жінкою, яку спонукав дати номер картки і код для виведення коштів, і вивів з її картки 914 грн.

Такі дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 190 КК “Шахрайство”.

У суді чоловік провину визнав, а потерпілі повідомили, що не мають претензій, завдану шкоду їм відшкодовано. Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого, відтак визнав винуватим і присудив три роки обмеження волі.

Далі, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання, що призначене за цим вироком, більш суворим покаранням, що призначено за вироком від 19 травня 2021 року, остаточно визначив покарання у виді 4 років тюрми. Далі, на підставі ст.75 КК звільнив від відбування покарання, призначивши 3 роки іспитового строку. 

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також по цій темі:
Шахрай, який видурював гроші у жінок, уже влаштувався на роботу і обіцяє повернути усе до копійки

Коментувати

Попередня стаття

Соціологія Рейтингу: 71,8 % тернополян підтримують мера Сергія Надала, інших – дещо більше похибки

Наступна стаття

“Динамо” – “Барселона”. Текстова трансляція матчу Ліги Чемпіонів