У Тернополі двоє податківців, які вимагали 400 000 грн хабаря, отримали по 8 років тюрми

хабар податківці

Вимагачів затримали чотири роки тому в одному з тернопільських ресторанів

По вісім років тюрми присудили двом податківцям, обвинуваченим в отриманні 400 тис. грн хабаря за мінімізацію штрафу для підприємства у 2017 році.

Перший фігурант працював на той час головним державним ревізором-інспектором відділу перевірок платників основних галузей економіки управління аудиту ГУ ДФС у Тернопільській області, другий – начальником Збаразького відділення Кременецької ОДПІ ГУ ДФС в області.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 5 листопада 2021 року. Як вбачається із обвинувального акту,  у серпні 2017 ревізор-інспектор у складі робочої групи почали документальну планову виїзну перевірку приватного аграрного підприємства, що на Збаражчині, з питань дотримання вимог податкового, валютного законодавства, з питань єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Під час проведення цієї перевірки вступив у змову із невстановленою досудовим розслідуванням службовою особою ГУ ДФС, розслідування щодо якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, щодо вимагання та одержання неправомірної вигоди від підприємства за зменшення в акті перевірки обсягу виявлених порушень.

31 серпня 2017 ревізор-інспектор повідомив головного бухгалтера підприємства про ряд виявлених ним порушень податкового законодавства, які можуть бути включені  до акту перевірки, внаслідок чого буде збільшено суму штрафних санкцій до 2,5 млн. грн. І водночас висунув вимогу щодо передачі керівництвом ПАП йому 200 тис. грн  за зменшення в акті перевірки обсягу виявлених порушень.

У той же час вищезгадана невстановлена слідством особа запропонувала начальнику Збаразького відділення Кременецької ОДПІ ГУ ДФС, тобто другому фігуранту, долучитись до справи. Зокрема, вести переговори з керівництвом ПАП  щодо визначення остаточної суми неправомірної вигоди, способу її передачі та безпосередньо отримати гроші. Той погодився.

І вже 5 жовтня 2017 року запропонував екс-директору та власнику підприємства передати їм 400 тис. грн за невключення до акту перевірки усіх виявлених порушень. Зазначивши, що у такому випадку в акті будуть вказані порушення лише до 400 тис. грн штрафу. Далі податківці склали обіцяний документ, а 23 жовтня 2017 отримали в ресторані у Тернополі гроші.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинувачених. Відтак визнав екс-ревізора-інспектора винуватим у вчиненні злочину за ч.1 ст.366 КК “Службове підроблення” та за ч.4 ст.368 КК “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”.

За першою статтею присудив 4250 грн штрафу з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на рік, але звільнив від цього покарання у зв’язку із закінченням строків давності. За другою – призначив 8 років тюрми з позбавленням права обіймати посади в органах держвлади на два роки з конфіскацією майна.

Другого фігуранта, очільника відділення, визнав винуватим у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України (пособництво службовій особі в одержанні для себе неправомірної вигоди) та присудив 8 років 2 місяці тюрми з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на 3 роки з конфіскацією майна.

Вирок поки що законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
На Тернопільщині голова сільради, який вимагав 80000 доларів хабаря, таки отримав 6 років тюрми

Коментувати

Попередня стаття

У Ланівцях судили 18-річну дівчину, яка викрала “Жигулі”

Наступна стаття

2,43 проміле: на Підгаєччині п’яний водій заїхав у кювет