У Бережанах спіймали п’яного водія за кермом, але не змогли його покарати

драгер, алкотестер

Водій перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння, але у поліції не виявилося доказів того, що він їхав автомобілем.

Як вбачається із матеріалів судової справи, випадок трапився 14 серпня цього року у Бережанах. Ввечері, близько 22.30, на вулиці Чорновола поліцейські спіймали водія автомобіля “Опель Омега”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці події водій “Опеля” відмовився, також відмовився і проїхати для огляду у найближчий медичний заклад.

Відтак, на кермувальника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судове засідання водій “Опеля” не з’явився, але надіслав письмове пояснення, у якому вказав, що не визнає своєї провини, бо не керував автомобілем, а лише знаходився на місці водія. Коли приїхали поліцейські, автомобіль не рухався. Відтак, чоловік просив закрити провадження у справі, оскільки в матеріалах відсутні докази його провини.

У суді допитали одного із свідків, який надав пояснення на користь водія “Опеля”. Свідок пояснив, що того дня відпочивав у Бережанах на озері і ввечері хотів добратися додому в село Лапшин. Дорогою до центру побачив автомобіль “Опель Омега”, який належить односельчанину. Отож, зателефонував до односельця в надії доїхати з ним додому.

У відповідь той сказав, що нині нікуди уже не поїде, бо гостює у сестри, однак обіцяв допомогти і за якусь хвилину вийшов на вулицю. Далі власник “Опеля”, за версією свідка, почав телефонувати до знайомих таксистів і в якийсь момент присів за кермо свого авто. І якраз у цей час приїхала поліція…

Отож, зважаючи на пояснення свідка та відсутність доказів керування транспортними засобом, Бережанський районний суд постановив провадження у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо водія “Опеля” закрити у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Бережанським поліцейським слід перейняти досвід своїх колег із Бучача, які уже навчилися притягувати до відповідальності водіїв, які сидять п’яними за кермом і начебто нікуди не їдуть. Один з таких прикладів можна прочитати ось тут за посиланням.

А що стосується конкретно водія автомобіля “Опель Омега”, то це уже “битий вовк” у справах за статтею 130 КУпАП. У 2018 році Володя Б. у Бережанах попався п’яним за кермом. Тоді результат був 2 проміле, що у 10 разів вище допустимої норми і вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння. І ось тоді, у 2018 році, Бережанський районний суд дав порушникові 10200 гривень штрафу, але кермувальник згодом в Апеляційному суді оскаржив постанову і уник покарання за нетверезе водіння.

Слід зауважити, що впродовж останнього місяця на Бережанщині з вини нетверезих водіїв трапилися дві дорожньо-транспортні пригоди, у яких загинули четверо людей. Тож питання боротьби з п’яними кермувальниками на Бережанщині дуже актуальне.

Олесь ДОНЧАК

Коментувати

Попередня стаття

2,39 проміле: поблизу Скалата спіймали дуже п’яного скутериста і дали йому 17000 грн штрафу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика станом на 18 листопада