Як проходитиме подальша мобілізація та кого відправлять на передову: роз’яснення ЗСУ

В Україні розпочалася мобілізація військовозобов’язаних, які не входили до категорії резервістів “першої” черги — людей з бойовим досвідом.

При цьому солдатів строкової служби залучатимуть до оборони держави лише в разі бойових дій на раніше мирній території.

Про це на брифінгу повідомив начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач, передає Суспільне.

Про умови та плани мобілізації через воєнний стан

Горбач зазначив, що мобілізація проходить згідно з наміченим планом, “але можливе його коригування, відповідно до обстановки, яка складеться”. Він також повідомив, що на період мобілізації звільнення військових строкової служби, як і призов на строкову службу, не проводиться.

“Військовослужбовці військової служби строкової, зазвичай, проходили службу в частинах забезпечення в тилових районах бойових військових частин. У зоні ООС вони не залишалися. Тому й зараз їх туди спеціально ніхто не відправляє. Але можуть скластися обставини, коли і на уже вчорашній мирній території будуть бойові дії. І військовослужбовці на рівні зі всіма будуть залучені до оборони цих військових частин”,  розповів експерт.

Щодо ситуації з резервістами, то, за його словами, майже 100% тих, хто перебував на обліку в територіальних центрах, уже прибули до своїх військових частин і виконують завдання з оборони.

“Тому, зараз ми проводимо мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до резервістів першої черги, а інших категорій”,  сказав Горбач.

Крім того, він запевнив, що на передову після навчання можуть направити лише осіб, які раніше проходили військову службу і мають досвід проходження служби на посадах, з яких їх призивають.

Про порядок мобілізації внутрішньо переміщених осіб

За словами Горбача, внутрішньо переміщені особи є військовозобов’язаними і підлягали мобілізації кожен на своїй території. Вони в обов’язковому порядку повинні стати на військовий облік за місцем фактичного перебування.

“Після цього вони, відповідно до законодавства, точно в такому ж встановленому порядку, як і інші категорії громадян, можуть бути залучені до мобілізації і потім направлені до військових частин або навчальних центрів”,  пояснив експерт.

Про розподіл військових по регіонах

Горбач зазначив, що розподіл військовозобов’язаних для призову по регіонах українським законодавством не передбачений.

“Все це визначається мобілізаційними планами, і вони можуть бути направлені у ті регіони, у ті військові частини, де це необхідно”,  сказав він.

Чи можлива процедура переходу з тероборони до ЗСУ і навпаки

“Відповідно до закону України про Національний спротив, сили ТРО є окремим родом ЗСУ, тобто і є ЗСУ. Тому, переміщення між видами і родами ЗСУ можливе, відбувається і відбувалося відповідно до рішень окремих начальників. Нічого нового тут немає”,  пояснив Горбач.

Про мобілізацію жінок

За словами Горбача, у воєнний час жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути призвані у військові частини на військову службу.

“Наразі, такої необхідності немає. Але в окремих випадках вони можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними спеціальностями: медичні, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка. Але слід зауважити, що станом на сьогодні жодна жінка не була мобілізована без її згоди”,  сказав він.

Куди скаржитися щодо мобілізації

Для подачі скарг з приводу мобілізації працює спеціально створена гаряча лінія Міноборони. До неї можна зателефонувати за номерами: 0800 500 410, 0800 500 442, 044 454 44 99 ці контакти можна знайти на сайті Міноборони.

Коментуючи скарги щодо того, що на Західній Україні мобілізують в першу чергу внутрішньо переміщених осіб, Горбач зазначив, що вони є необґрунтованими.

“Таку статистику ніхто не проводив. Це думка окремих громадян. У період активних бойових дій всі ми бачимо, що у територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки дуже багато добровольців, які хочуть вступити на військову службу. Працівники не мають змоги вибіркову обирати, кого призивати чи ні. Все відбувається на добровільній основі. Мобілізація проводиться для всіх на рівних умовах”,  заявив він.

Читайте також:
Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 15 березня (ВІДЕО)

Коментувати

Попередня стаття

На Бережанщині згоріла господарська будівля (ФОТО)

Наступна стаття

У Тернополі на Об’їзній згорів автомобіль (ФОТО)