2,4 проміле: у Теребовлі п’яний водій скоїв ДТП. Що йому за це було?

драгер, алкотестер

Теребовлянський районний суд призначив покарання для водія, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду і після цього вживав алкоголь.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився іще у жовтні минулого року, втім судову крапку у цій історії вдалося поставити тільки тепер.

Так ось 16 жовтня 2021 року у місті Теребовлі на вулиці Шевченка водій автомобіля “Мерседес Бенц” не обрав безпечної швидкості руху, не дотримався дистанції та допустив зіткнення з автомобілем “Деу Ланос”.

У результаті ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні ушкодження. На момент прибуття поліцейськими на місце події винуватець зіткнення перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння спочатку проводився на місці ДТП. Алкотестер показав результат 2,23 проміле, що в 11 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

Водій з отриманим результатом не погодився і виявив бажання проїхати у медичний заклад для повторного огляду.

Результат повторного огляду, проведеного у лікарні, – 2,42 проміле, що уже в 12 разів вище допустимої норми.

Водій пояснив, що вживав алкоголь уже після ДТП.

Врахувавши пояснення, на порушника склали два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкоголю після ДТП або після законної зупинки поліцейськими до проведення огляду на стан сп’яніння).

У судові засідання водій “Мерседесу” кілька разів не з’являвся, тому справу врешті решт розглянули без його присутності на засіданні.

Дослідивши матеріали, Теребовлянський районний суд постановив закрити провадження у справі за ст. 124 КУпАП у зв’язку із закінченням тримісячного строку накладення адміністративного стягнення.

І також постановив водія автомобіля “Мерседес Бенц” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 4 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Водій з таким рішенням суду не погодився і подав апеляційну скаргу.

Апеляційний суд прийшов до висновку, що працівники поліції та суд першої інстанції не з’ясували чи водій справді вживав алкоголь після ДТП чи уже був нетверезим за кермом на момент скоєння автопригоди.

Відтак, Апеляційний суд скасував постанову районного суду в частині притягнення до відповідальності за ч. 4 ст. 130 КУпАП. І натомість постановив водія автомобіля “Мерседес Бенц” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Постанова Апеляційного суду 24 червня 2022 р. набрала законної сили.

Читайте також:
1,85 проміле: у Бучачі спіймали п’яного водія хлібовоза

Коментувати

Попередня стаття

У боях на Донеччині загинув військовий з Копичинецької громади

Наступна стаття

2,4 проміле: на Шумщині спіймали і покарали нетверезого водія