На Лановеччині водій “Жигулів” двічі попався п’яним за кермом і скоїв ДТП. Що йому за це було?

алкотестер, драгер

Лановецький районний суд розглянув справу щодо водія, який двічі попався за кермом у стані алкогольного сп’яніння і який також скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, перший факт порушення було зафіксовано 7 листопада 2021 року у місті Ланівці.

Ввечері, близько 22.00, на вулиці Тернопільській працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 2107”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки. Результат – позитивний.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Не встиг суд розглянути справу, як цей же кермувальник “відзначився” знову.

20 грудня 2021 року близько другої години ночі водій автомобіля “ВАЗ 2107” на третьому кілометрі місцевої автодороги Ланівці – Білозірка не впорався з керуванням та допустив наїзд на електричну опору.

У результаті ДТП транспортний засіб отримав механічні ушкодження, а водій з місця пригоди втік. Поліцейські розшукали винуватця аварії і той до проведення огляду на стан сп’яніння вживав алкоголь.

На порушника склали три адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУаАП (залишення місця ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкоголю після ДТП до проведення огляду на стан сп’яніння).

У суді ці три протоколи і ще протокол від 7 листопада об’єднали в одну справу.

У таких випадках покарання призначається за найбільш серйозне із числа вчинених порушень, в даному випадку це ч. 4 ст. 130 КУпАП. Відтак, водієві “Жигулів” загрожував штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Але що з того вийшло?

У судовому засіданні водій “Жигулів” визнав свою провину у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 КУпАП, ст. 122-4 КУпАП і за ч. 1 ст. 130 КУпАП. При цьому чоловік не визнав провини у вчиненні порушення, передбаченого ч. 4 ст. 130 КУпАП. Пояснив, що вживав алкоголь іще до вчинення автопригоди, а не після неї.

Дослідивши матеріали справи, суддя прийшов до висновку, що недостатньо доказів, які б підтверджували факт вживання алкоголю після ДТП.

Відтак, Лановецький районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2107” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 КУпАП, ст. 122-4 КУпАП і ч. 1 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання за “найбільш серйозне” із числа вчинених порушень.

Найбільш серйозним із числа цих трьох порушень є ч. 1 ст. 130 КУпАП, за якою передбачено покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Але тут суддя видав найцікавіше. Він вказав, що найбільш серйозним є порушення за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і призначив водієві покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень.

Таким чином, двічі попавшись за кермом у стані алкогольного сп’яніння, водій “Жигулів” не отримав жодного штрафу за нетверезу їзду, а відбувся лише значно меншим покаранням за втечу з місця автопригоди.

Постанова Лановецького районного суду уже набрала законної сили.

Читайте також:
На Зборівщині п’яний водій потрапив у ДТП і намагався уникнути відповідальності

Коментувати

Попередня стаття

Сергій Надал до голів ОСББ та ЖЕКів: Буду особисто здійснювати перевірку укриттів у Тернополі

Наступна стаття

В Озерній прощаються із загиблим воїном Сергієм Ушкевичем (ФОТО)