У Заліщицькій громаді перекинувся автомобіль: “пасажир” п’яний, а водія так і не знайшли

Заліщицький районний суд розглянув справу щодо чоловіка, на якого склали адміністративні протоколи за скоєння ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів, випадок трапився 18 квітня 2022 року у селі Виноградне Заліщицької громади. Ввечері, близько 19:00, на польовій дорозі водій автомобіля “Ауді 100” не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням і допустив перекидання транспортного засобу.

У результаті ДТП автомобіль отримав механічні ушкодження. Поблизу транспортного засобу медики швидкої виявили одного травмованого чоловіка, який вилетів із салону авто.

Його госпіталізували. Згідно висновків лікаря, чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Через кілька тижнів на нього склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння).

Ймовірно чоловіка спочатку намагалися притягнути до кримінальної відповідальності, але оскільки в ДТП крім нього самого ніхто не травмувався, то кримінальне провадження закрили і натомість притягували до адміністративної відповідальності.

За скоєне водієві “Ауді” загрожував штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Втім, у суді, чоловік, якого намагалися притягнути до відповідальності, своєї провини не визнав. Пояснив, що він цього дня не керував транспортним засобом, а в даній автопригоді є потерпілою особою, тобто був не водієм, а пасажиром, а отже не вчиняв жодного із пред’явлених йому порушень.

До матеріалів справи поліцейські додали письмові пояснення тракториста, який став свідком ДТП, і водія швидкої, який приїздив на виклик.

Тракторист вказав, що того вечора він обробляв посіви хімікатами і на польовій дорозі помітив, як здіймається стовп пилюки і потім перекидається легковий автомобіль. Тракторист під’їхав до місця аварії і там біля перекинутого авто побачив нерухомого чоловіка, який вилетів із салону. Інших осіб на місці аварії не було.

Тракторист зателефонував до свого керівництва, повідомив про аварію і попросив щоб ті викликали швидку. Коли приїхали медики швидкої, тракторист залишив місце події і подався далі обприскувати поля.

Водій швидкої вказав, що по прибуттю на виклик, вони за кілька метрів від легкового авто побачили лежачого чоловіка. Інших осіб там не було. Травмованого поклали на ноші та повезли у лікарню.

Втім, свідків які б точно бачили хто був за кермом не було. А чоловік, якого намагалися притягнути до відповідальності, наполягав на своїй невинуватості.

Хто був насправді за кермом він не вказав, але його про це у суді і не особливо запитували.

Суд визнав адміністративні протоколи такими, що не відповідають вимогам закону, оскільки вони були складені пізніше, ніж через 24 години з часу виявлення порушника.

Отож, у підсумку Заліщицький районний суд постановив закрити справу за ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП у зв’язку з відсутністю складу порушення в діях особи, яку намагалися притягнути до відповідальності.

Постанова суду уже набрала законної сили.

Читайте також:
У Бучачі громадянин Росії попався нетверезим за кермом і отримав штрафів на 54000 гривень

Коментувати

Попередня стаття

У Чортківському районі голова сільради безпідставно виплатила своєму сину 90 тис грн бюджетних коштів

Наступна стаття

У Тернополі будуть безкоштовно лікувати неврологічні хвороби військових поряд з парком «Здоровʼя»