10 цікавих фактів про Зборів

Одне з найгарніших міст Тернопільщини – Зборів. Край славиться мальовничою природою та цікавою історією, а тому щороку приваблює тисячі туристів.

Аби це підтвердити, пропоную вам цікаву добірку. Отже, поїхали:

  1. Місто – одне з найстаріших на Тернопільщині. Офіційно датою заснування вважають 1166 рік. Проте під час археологічних розкопок знаходили предмети, що належали значно давнішим поселенням, а саме, часів палеоліту.
  2. Дві назви. До 1241 року місцину називали Верхостав. Лише потім поселення перейменували у Зборів. Хоча говорять, що у 1241-му Верхостав вщент зруйнували монголо-татари. На тому місці через деякий час звели нові будинки та замок, які й охрестили Зборовом. Тобто, ніби це два різні населені пункти.
  3. Досі не відомо, хто збудував місто. За першою версією, заснували поселення шляхтичі Зборівські з Великопольщі. За другою – землю купили Львівські магнати, які й створили однойменне село.
  4. Є дві версії походження назви Зборів. Так, деякі науковці вважають, слово походить від «збор-збар-збір». Так у давнину говорили про місця, де люди ховалися від нападів ворога. Інші вчені кажуть, назва пішла від слова «забор» у значенні «укріплення», «огорожа».
  5. Зборівська битва. Так, поблизу міста у серпні 1649-го Богдан Хмельницький з козаками та союзниками під проводом хана Іслам-Гірея ІІІ вийшов проти Яна ІІ Казимира та польської армії.
  6. Мультинаціональне місто. Свого часу в Зборові проживали не лише українці. Як стверджують науковці, тут жили євреї, поляки, й навіть татари та інші національності. Сьогодні ж у місті переважна частина населення – етнічні українці.
  7. Зборівчани захопили Москву. Щоправда, у складі українсько-польської армії в 20 червня 1605-го. Річ у тім, що військо зупинялося у Зборові 15 вересня 1604 року. Тоді до лав армії приєдналося понад два десятки місцевих юнаків.
  8. Зборів та Червоний Хрест. З листопада 1918 до липня 1919-го місто стало центром повіту ЗУНР. Тоді тут за ініціативи Червоного Хреста створили харчовий пункт. Волонтери останнього проводили провізію в 45 сусідніх населених пунктах.
  9. Власне гетто. За часів Другої світової війни німці винищили майже всіх євреїв, які проживали на території Зборова. Згодом – 1 грудня 1942-го – тут створили гетто, у яке помістили понад три тисячі євреїв. 9 квітня 1943 їх усіх розстріляли. Вбивства тривали до 5 червня того ж року.
  10. Вісім некрополів. У Зборові пам’ятають загиблих та вшановують їх. Так, у місті є вісім братських могил та одна індивідуальна.

До слова, у Зборові навчалася відома артистка України, колишня міністр культури та нардеп Оксана Білозір.

Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про древнє місто Збараж

Коментувати

Попередня стаття

«Найлегше – вишивати ікони», – Гриць Драпак розповів про улюблене хобі

Наступна стаття

Двоє тернополян потрапили до рейтингу кращих блогерів України