33 цікавих факти про Краків

Краків

Краків – одне з найвідоміших міст Польщі. Щороку його відвідують мільйони туристів. Місто завжди вважалося “зразком польської культури” та культурною столицею країни.

Ось список краківських таємниць, туристичних та історичних цікавинок.

1. У Кракові офіційно проживає 780 000 осіб. Це друге місто у Польщі за чисельністю населення. Але у Кракові також є багато незареєстрованих людей, у тому числі тисячі студентів. Загалом в агломерації Кракова проживає до 1,4 мільйона людей

2. Краків – одне з найпопулярніших туристичних міст Польщі. За статистичними даними, у 2019 році до Кракова приїхали 14,05 мільйонів туристів.

3. Краків був столицею Польщі в 1038-1596 роках.

4. У 965 році Краків був торговим центром слов’янської Європи.

5. Краків у 1978 році був внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

6. У 1978 році архієпископ Краківський Іван Павло II Кароль Войтила став папою римським. Він був першим неіталійським папою з 455 року.

7. У Старому місті Краківського району є близько шести тисяч пам’яток та понад два мільйони витворів мистецтва.

8. У місті доступна 3-годинна екскурсія на електричних автомобілях. Подорож показує культуру та мистецтво у маловідомих куточках міста.

Краків, цікаві місця

9. Знаменитий фільм Стівена Спілберга “Список Шиндлера” було знято в одному з єврейських районів Кракова. Більшість будинків в районі досі прикрашені Давидовими зірками. У кафе тут подають єврейські страви.

10. Дзвінок бугая Святої Марії можна почути щогодини – він грає з вежі базиліки Святої Марії – головного символу Кракова. Мелодія завжди зупиняється, що символізує легенду про трубача, який у 1240 році хотів попередити місцевих жителів про наближення ворога, але його вбили стрілою.

11. Башта ратуші у Кракові – це своя версія пізанської вежі. Хоча вежа відрізняється від основи лише на 55 см, завдяки висоті 70 м її добре видно.

12. У Кракові є найвідоміший дзвін у Польщі. Знаходиться він у Вавельському соборі у вежі Сигізмунда – відтак, його називають дзвоном Сигізмунда. Цей дзвін лунає у найважливіші моменти для польської нації та країни, а також у найважливіші церковні та національні свята.

13. До колекцій Національного музею у Кракові належить знаменита картина Леонардо да Вінчі “Портрет дами з горностаєм”. У 2011 році картина була застрахована на 300 мільйонів євро.

14. У Кракові є найстаріший польський університет та один із найстаріших університетів у світі. Саме Ягеллонський університет був заснований завдяки Казимиру Великому в 1364 році.

Краків, Вавель

15. Ринок є головним фокусним центром Старого міста та найбільшим середньовічним ринком у Європі (200 м на 200 м). Найхарактернішою його особливістю є вежа ратуші 15 століття, куди можуть потрапити туристи.

16. Бульвар Вісли, що розкинувся навколо Старого міста, є найпопулярнішим місцем відпочинку у Кракові.

17. Для створення готичного вівтаря базиліки Святої Марії легендарному майстру Віту Ствошу було потрібно 12 років.

18. У 1000 році в Кракові вже був власний єпископ.

19. Золотий вік Кракова припав на кінець XV століття.

20. Крипта під Вавельським собором – це місце, де було поховано чимало найвизначніших представників польської нації. На Вавелі можна відвідати знамениті Королівські Могили, де поховані Король Ян ІІІ Собеський, Міхал Корибут Вісьньовецький, Стефан Баторій, Владислав IV Ваза, Зигмунт II серпня, Август ІІ Мокній, Жигмунт ІІІ Ваза, Ян Казимир.

на території Вавелю

21. У 2013 році веб-сайт Lonely Planet обрав Краківський ринок найкращим ринком у світі.

22. Відома легенда про дракона Вавель пов’язана з Краковом. Під пагорбом Вавель знаходиться легендарна драконова яма, а перед нею стоїть вогняна скульптура – Дракон Вавель, встановлена ​​біля підніжжя Вавеля в 1969 році.

23. У Кракові заборонено годувати голубів. Вони є шкідниками, які перешкоджають життю мешканців.

24. У Тканинній залі висить ніж, легенда якого говорить про те, що чоловік убив брата ножем, коли зрозумів, що вежа, яку він збудував, була вищою за його власну.

25. До Кракова входить також соціалістично-реалістичний район, заснований під час комуни – Нова Гута. Нова Гута був окремим пропагандистським “ідеальним містом”, яке було включено до Кракова в 1951 році.

26. Із 780 000 жителів 200 000 – студенти. У Кракові навчаються не лише поляки. Сюди на навчання приїжджає молодь з усього світу, в основному завдяки обміну студентами.

27. Завдяки тому, що в одному з найстаріших та найдружніших міст Польщі є багато чого побачити та зробити, вважається, що поїздка до Кракова є необхідною для кожного справжнього поляка.

біля Вавелю, Краків

28. Скульптура великої голови розташований за Тканинною залою на площі Ринок. Велике створіння насправді химерне і це те, що пам’ятає кожен турист. Для жителів це часто місце зустрічей. Що саме представляє ця скульптура? Це голова Ероса Бендато, бога кохання.

29. У Кракова є свій Центральний парк – це Блонія, величезний міський парк, який є лугом площею 48 га. Краківські Блонія – один з найбільших лугів у Європі посеред міста. Історія поля сягає 1162 року, впродовж багатьох років Блонія використовувалася як міське пасовище.

30. Вважається, що під каплицею св. Гереона є чакра, яка випромінює інтенсивну силу. Ця сила може вилікувати захворювання і дати сильний енергетичний імпульс.

31. Краків має репутацію “Риму Півночі”, оскільки місто має багато храмів. Близько 60 із них побудовано у ХХ столітті.

32. Краків має туристичну визначну пам’ятку під назвою “Драконовий вертеп”. Це печера, а зовні – вогонь, що дихає драконом. Вболівальники гри престолів будуть раді такому туристичному об’єкту.

33. Один з найвідоміших їстівних символів Кракова – бублик. Приготовані з тіста з пшеничного борошна ласощі заварюються у воді перед процесом випікання. Лише кілька пекарень виготовляють оригінальний бублик, який продається з характерних візків у центрі Кракова за ціною близько 2 злотих.

Коментувати

Попередня стаття

Поїхав до Кременця і зник: поліція розшукує 59-річного жителя Шумського району (ФОТО)

Наступна стаття

У Бучацькому районі водій BMW збив 83-річну жінку. Потерпіла у реанімації