Пам’ятники Тернополя: від плачу до сміху. Частина 3 (ФОТО)

«Тернополіс» уже розповідав про цікаві пам’ятники Тернополя: від дерева без коріння до сім’ї лелек поблизу пологового будинку.

Проте постаментів у Файному майже сотня, тому мандруватимемо ми ще довгенько.

Телепам’ятник

Не дарма Тернопіль вважають одним з осередків розвитку журналістики в Україні. Тут спеціальність вивчають в кількох вищих навчальних закладах, в одному з яких є профільний факультет. Випускники працюють не лише в місцевих виданнях, але й у всеукраїнських та навіть міжнародних ЗМІ.

Аби підтвердити, чи то посилити статус у місті на бульварі Тараса Шевченка навіть відкрили телепам’ятник. А точніше, постамент відомому журналісту з Тернополя, мандрівнику, ведучому програм «Галопом по Європах» та «На свою голову», лауреату всеукраїнських і міжнародних премій Ігорю Пелиху.

Ігор Пелих

Незвична пам’ятка представлена у вигляді телевізора на розі одного з закладів харчування в самому центрі міста. Торкнувшись екрану, можна побачити ряд відеосюжетів за участі відомого журналіста.

Пам’ятник Тарасові Шевченку

Відомого Кобзаря пошановують не лише у світі, але й в Тернополі. Постамент у повен зріст встановили у Файному ще у 1982-му році на однойменному бульварі поблизу драматичного театру імені відомого поета.

Автором проєкту став знаний в ті часи скульптор Микола Невеселий. Композиційну прив’язку виконував головний архітектор міста Станіслав Калашник.

пам'ятник Т. Шевченку, Тернопіль

2,8-метровий пам’ятник з бронзи зображає вдумливого Тараса Шевченка, який сидить на кріслі. Акцент скульптури – в емоціях митця, відображених на обличчі.

До слова, це не перший пам’ятник Кобзареві в Тернополі. Проте наразі – єдиний. Перший постамент у місті облаштували ще у 1953-му (за деякими джерелами, у 1952-му) в міському парку. Це – орієнтовно на місці сучасної скульптури Бандері. Тодішня пам’ятка була з дешевого матеріалу й не містила ніякої історичної цінності. Тому під час реконструкції парку в 1970-х її знесли.

Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії

Композиція знаходиться на проспекті Злуки. Великий постамент з ядром посередині та дівчиною, що прикриває обличчя рукою, виконаний з бронзи та сплавів кількох металів. Усе це – на підвищенні, з одного боку якого є сходи.

На превеликий жаль, у відкритому доступі немає інформації про автора та рік встановлення монумента.

пам'ятник жертвам Чорнобильської катастрофи, Тернопіль

Пам’ятник Небесній сотні

Тернопіль чи не одним з перших вирішив увіковічнити пам’ять захисників України під час Революції гідності. Так, 14 жовтня 2016 року на площі Героїв Євромайдану встановили постамент. Саме будівництво тривало до березня 2017-го.

Без постаменту висота композиції становить 9 метрів. Самої фігури – три. Усе виконано з бронзи.

Автором проєкту стали скульптор Роман Вільгушинський та архітектор Іван Жовнич. Саме їхня робота перемогла на конкурсі від міської ради Тернополя.

пам'ятник Небесній сотні, Тернопіль

Скульптура складається з кількох частин: постаменту, вихора, незахищеного юнака, над яким, розправивши крила, стоїть ангел-охоронець. До слова, власне ангел і є символом слави Героїв Небесної Сотні.

Побачити усі постаменти можна безкоштовно. Про інші цікаві пам’ятники читайте на «Тернополісі» згодом.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

Тернопіль поступово перетворюють на смітник (ФОТО)

Наступна стаття

Нічия у Харкові: тернопільська “Нива” вдало стартувала у першій лізі (ВІДЕО)