10 цікавих фактів про Бережани

Невеличке місто обласного значення, розкинуте в західній частині Тернопільщини, щороку приваблює тисячі туристів.

От тільки всі вони – з-за кордону, чи інших областей України. А все через те, що жителі Тернопільщини просто не знайомі з цією незвичною місциною.

Аби виправити ситуацію, пропоную вашій увазі 10 цікавих фактів про Бережани:

1. Справжній рай на землі. Ні, це не умовна назва, а буквальна. Так, бережанській міській раді підпорядковане селище Рай, яке славиться унікальним ботанічним садом. Тут є кілька тисяч видів представників флори. Деякі – єдині у світі!

2. Бережани (перша згадка датована 1375-м) – найстаріше місто Тернопільської області. Воно з’явилося за 52 роки раніше Чорткова та за 165 років до зведення Тернополя. До слова, коли Файне лише почали будувати, Бережани вже отримали Магдебурзьке право (1560-й).

3. Тут є свій Вавель, а точніше – Сенявський замок. «Східним Вавелем» бережанську фортифікаційну споруду охрестили науковці й туристи, знайшовши багато спільного з відомою польською спорудою. Будували замок впродовж двадцяти років – з 1534-го до 1554-го.

4. Бережанська фортеця – одна з небагатьох, яку спеціально збудували у ямі, а не на пагорбі, як було заведено серед тодішніх архітекторів. Автором проєкту став італійський митець, ім’я якого, на жаль, не збереглося. До сміливого рішення архітектора спонукали особливості ландшафту: замок побудували між двома рукавами річки Золота Липа. Як результат, окрім мурованих стін та води, фортецю від набігів оберігало підступне болото, що простягається майже на кілометр. Ймовірно, саме завдяки цьому фортифікаційну споруду не вдавалося знищувати нікому.

5. Палац Сенявських не перестає дивувати. Так, всередині розташовувалося аж 14 парадних залів. Кожен з них мав назву, відповідну до кольору оформлення.

6. Ринковий майдан – офіційно найстаріший центр міста на Тернопільщині та один з найповажніших за віком в усій Україні. Планування ядра містобудівельної структури тривало впродовж 1530-1534-х років та збереглося до сьогодні.

7. Спочатку люди, потім – місто. Так можна охарактеризувати появу назви Бережан. З’явилася вона задовго до перших офіційних згадок. А все через те, що людей, які селилися довкола річки Золота Липа, називали «бережанами». Лише через століття історики дізналися, що це було похідним терміном від слова «бережина». Останнє означає «пологий берег річки з сіножаттям».

8. За межами України бережанську твердиню прозвали «замком комфортного проживання». Так, свого часу у власника маєтку гостювали: польський король Август ІІ, трансильванський князь Ференц Ракоці, гетьман України Іван Мазепа, російський цар Петро І та багатьох інших видатних осіб. До слова, магнат Сенявський одного разу так перепив горілки з Петром І, що вирішив на санчатах наввипередки дістатися села Рай. Все б нічого, от тільки поселення зі сім кілометрів від Бережан, а все дійство відбувалося влітку! Хто виграв герц – не відомо.

9. На Бережани чотири рази «нападала» чума (1652, 1709, 1760 і 1772 рр) та один раз – холера (1830-й).

10. Відома тернопільська «Нива» була бережанською. Щоправда, лише два роки – з 1982 по 1984-й. Опісля клуб переїхав до Тернополя й з аматорського перейшов у професійний.

Підготувала Христина СЛОТА

Коментувати

Попередня стаття

Як змінився Тернопіль за 10 років: водна арена – центр міжнародних спортивних турнірів

Наступна стаття

На Тернопільщині іще два спиртзаводи виставили на аукціон