Лице Одіна та некрополь: 10 цікавих фактів про Гусятин

Гусятин

Сьогодні йтиметься про невеличке селище міського типу, розкинуте на правому березі річки Збруч.

Районний центр, на жаль, приваблює небагато туристів, а все – через погані дороги.

Проте цікавинок тут й справді багато, власне, як і привабливих місць. Аби це довести, пропоную вам ознайомитися з рядом фактів про Гусятин.

Отже, поїхали:

  1. Впродовж століть назва населеного пункту часто змінювалася. Так, селище було: Всятин, Усятин, Гусятин. Дехто з науковців вважає, слова утворилися від прізвища чи імені Ус, проте цей факт не підтверджений. Інші ж думають, що назва походить поширеної довкола рослини – гусятник. Є і третя версія-легенда. Згідно з нею, колись поселення підкорялося князю Всяту. Під час одного з набігів татар останній хитрістю поборов ворога, чим і заслужив любов селян. Аби віддячити визволителю, люди й назвали селище на його честь.
  2. Унікальне місце Тернопільщини. Йдеться про гори Медобори, розташовані неподалік селища. Це не лише унікальна геолого-ботанічна пам’ятка природи державного значення, але й один з найпопулярніших оздоровчих курортів України.
  3. Тисячолітня культура. На теренах Гусятина знайдено предмети трипільської культури. А це означає, що перші поселення тут були ще понад 6000 років тому.
  4. Археологічна скарбниця. Не трипільцями єдиними славилися території сучасного Гусятина. Так, в околицях міста в 1848-му році археологи знайшли Збруцький Світовид. Йдеться про унікальну скульптуру, виготовлену в IX столітті, яка є рідкісною пам’яткою слов’янського язичницького культу. На жаль, знахідку віддали Польщі, де вона зберігається досі (Краківський музей).
  5. Між двома державами. У 1772 році селище по річці Збруч ділилося між двома імперіями – Австрійською та Російською. А вже в міжвоєнний період – між Польщею та СРСР. Завдяки таким поділам одне поселення відрізняється культурно й архітектурно.
  6. Після отримання Магдебурзького права у 1559 році у Гусятині дозволили проводити три ярмарки на рік, а також щотижневі торги у понеділок. До слова, такі дозволи в той час мали лише кілька міст на Тернопільщині, вже не кажучи про селище.
  7. Саме родом з Гусятина (тут до певних часів жив його батько) був відомий Северин Наливайко. Козацький ватажок очолив повстання проти Речі Посполитої, а згодом розгромив і селище своєї рідні та замок тодішнього власника Гусятина В. А. Калиновського.
  8. Місце культового центру. Йдеться про збручанські дольмени, створення яких датують 6-5 століттям до нашої ери, розкинуті на території Гусятинського району. На жаль, частина утворень засипана камінням, деякі майже вщент зруйновані. Проте є і такі, на яких можна чітко побачити обличчя. Дехто каже, наскельний малюнок – портрет Одіна.
  9. Цілюща кам’яна криниця. Побачити її можна біля одного з дольменів. Криниця має дві особливості. По-перше, вона повністю витесана з суцільної кам’яної глиби. По-друге, вода у ній цілюща. Як вірять місцеві мешканці, джерельний трунок захищає від хвороб, додає сил та енергії й навіть омолоджує.
  10. Місто мертвих або гусятинський некрополь. Йдеться про меморіал Слави та братську могилу радянських воїнів на вулиці Наливайка. Величний комплекс зведено для понад сотні бійців.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Заліщики: 10 цікавих фактів про місто на Дністрі

Коментувати

Попередня стаття

На Гусятинщині у кабіні вантажівки знайшли мертвого 37-річного чоловіка

Наступна стаття

Головою Чортківської районної ради може стати представник «Довіри»