10 цікавих фактів про місто Чортків

За 70 кілометрів на південь від Тернополя розкинулося одне з найпривабливіших міст нашої області. Йдеться про Чортків.

Місцина багата історично, культурно. Завдяки цьому сюди щороку приїздить чимало туристів. І не дивно, адже Чортків справді має чим вразити. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок:

  1. Древні культури. На території міста під час різних розкопок знаходили унікальні історичні об’єкти. Найстарші належать до періоду середнього палеоліту (150-40 тис. років тому). Окрім цього тут також знаходили сліди празької, трипільської та культури Ноа.
  2. Лідер за кількістю святинь. Можна впевнено сказати, що Чортків – найрелігійніше місто України. Адже тут є: польський костел (до слова, його внесли до переліку найкрасивіших сакральних споруд держави), дві синагоги, Церква Успіння Пресвятої Богородиці (1583-й рік), Церква Вознесіння Господнього (1630-й рік) та ще майже десяток святинь, зведених у ХІХ-ХХІ століттях.
  3. Місто вулиць та провулків. 25 жовтня 2019-го у Чорткові перерахували всі вулиці. Так, якщо вірити статистиці, у місті: 1 площа, 5 провулків та 162 вулиці. В нашій області більшою кількістю може похвалитися лише Тернопіль.
  4. Без єдиного цвяха. Як уже згадувалося, у Чорткові – десяток сакральних споруд. Чи не найбільше вражає Церква Вознесіння Господнього, зведена в далекому 1630-му році. Особливостей храму декілька. По-перше, споруда збереглася досі без змін. По-друге, вона зведена з чорного дерева, а тому стіни та дах – відповідного кольору. По-третє, під час будівництва храму не використано ні єдиного цвяха! Усі кріплення – секрет вдалого конструювання та обтісування дерева.
  5. Чортків – єдине місто в Україні, де збереглися дві ратуші. «Стару» будували в період з 1905 по 1908. «Нову» – 1930-го. Обидві будівлі знаходяться в центрі та досі відкриті для відвідувачів.
  6. Рука відомого майстра. Стара ратуша у Чорткові приваблює туристів не тільки дизайном й понад сторічною історією. Головною родзинкою споруди є годинник. Його створив відомий швейцарський митець Френкаль Готтеншафтен.
  7. Назва з легендами. Досі тривають дискусії довкола слова «Чортків». Багато вважають, що назва походить від злого Чорнобога, який колись забирав місцевих мешканців. Інші думають, що від першого поселенця К. Чорного, або ж Чортової долини (в якій водилися рогаті представники пекла). Власне за легендою, досі в Чортовій долині можна розкопати тіла чортів, яких колись забили люди. А от версія про назву від імені магната-власника Чарторийського хибна, оскільки перша згадка про місто датується понад століттям раніше.
  8. Любов кінорежисерів. Чортків настільки привабливе місто, що його частенько показують в стрічках. Зокрема, стару ратушу можна побачити у фільмах «Вершники», «Діти підземелля», «Квартет Гварнері», «Вишневі ночі».
  9. Власний замок. У місті розташована фортифікаційна споруда, яку включено до туристичного маршруту. Фортецю Гольських звели у 1610-му році. Сьогодні ж можна побачити лише захисні стіни. У замку щороку проводяться фестивалі, кінопокази та концерти.
  10. Криваві гетто. Всі знають, що в Чорткові є тюрма, от тільки скільки крові в ній пролито – мало кому відомо. Так, НКВС знищило 800 людей, тоді як німці 6800 євреїв.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Княже місто: 10 цікавих фактів про Теребовлю

Коментувати

Попередня стаття

У Тернопільській області на дорозі замерз 37-річний чоловік

Наступна стаття

На Тернопільщині суд покарав маму, дочка якої 40 днів не ходила до школи