Цікаві місця Ужгорода: що обов’язково варто побачити (ФОТО)

Ужгородський замок

Закарпаття приваблює туристів своїм колоритом. Зокрема, це стосується й Ужгорода.

Аби це підтвердити, ми склали список найцікавіших місць, які обов’язково слід відвідати кожному туристу.

Ужгородський замок

Неймовірна споруда, розташована майже в самісінькому центрі міста. Її будівництво датується Х століттям (принаймні, тоді вже була перша писемна згадка про фортецю).

Сьогодні весь замковий комплекс відреставрований. На території можна побачити не лише фортифікаційну споруду, але й церкву Святого Юри (XIV ст), а також внутрішню каплицю.

Скансен, або Музей просто неба

скансен, УжгородОдин з 2000 музеїв під відкритим небом у світі. В Ужгороді його поблизу вже згаданого замку заснували в 1965-му році (один з перший в Україні) за методикою науковця Чарлза де Бонстеттена.

На доволі великій площі зібрано майже весь побут та культуру Закарпаття, зокрема, й численних меншин. Своєрідною родзинкою є дерев’яна церква, зведена без єдиного цвяха ще в далекому 1777 році.

«Совине гніздо»

Винний бар приваблює туристів не тільки своєю автентичністю. Споруда, у якій знаходиться «гніздо», зведена в 1781-му році.

Сьогодні тут проводять фестивалі, тематичні вечірки, гостей частують п’янким трунком та розповідають про його історію.

Міні-скульптури

В різних куточках міста можна побачити невеличкі скульптури, висота яких не перевищує й 30 сантиметрів. Їхнім автором є відомий митець Михайло Колодко.

Загалом, у місті можна побачити Миколайчика, Моцарта, Джона Лорда, пароплав «Карпатія», Енді Ворхола та багато іншого.

Ротонда

Горянська Ротонда – це відома на все Закарпаття церква Святої Анни, зведена в далекому XIV-XV століттях.

Попри реставрацію, у храмі збереглося унікальне оформлення. Зокрема, старовинні фрески.

До слова, поблизу Ротонди ведуться розкопки. Археологи вже знайшли сліди перших поселень Ужгорода.

Синагога (Закарпатська обласна філармонія)

Синагога, УжгородУнікальна споруда, зведена ще в 1904 році за проєктом двох відомих в ті часи архітекторів С. Ференца та Д. Паппа.. Що цікаво, аналогу їй немає не лише в Україні, але й у всій Європі.

Особливістю споруди є її оформлення, виконане в неомавританському стилі, тобто, у поєднанні арабо-марокканських мотивів з візантійськими.

У 1944 році, після тотального винищення євреїв, будівлю радянська влада забрала й переобладнала у філармонію. Вже з 1950-х і до сьогодні колишня синагога – найкраща концертна зала у місті.

Кар’єр

Дивовижна місцина, яка скоріше нагадує озеро, аніж затоплений кар’єр, у якому ще кілька десятиліть тому видобували камінь. Зараз це – чи не найпопулярніша зона відпочинку в Ужгороді.

Що цікаво, довкола кар’єру зібралося чимало легенд. Одна з ним – про створення так званого озера. Як переповідають місцеві, вода в кар’єр прибула буквально нізвідки. Так, лише за одну ніч тут все затопило – навіть техніку, а глибина озера сягнула позначки в понад 25 метрів.

Насправді ж, все далеко не так. Згідно з архівами, кар’єр закрили ще кількома десятиліттями тому назад. Воду запускали планово впродовж кількох тижнів.

Mokasol

Не лише Львів славиться запашною натуральною кавою. Її можна знайти в Ужгороді в затишному кафе Mokasol.

Особливість закладу – в різноманітних напоях. Тільки уявіть, тут представлено 38 кавових трунків! А що приємно дивує – їхні ціна, яка стартує від 22 гривень.

Ботанічний сад

Своєрідна окраса міста, заснована далекого 28 листопада 1948 року. На площі в 4,5 га можна відчути себе в маленькому раю.

Тут є кілька сотень екзотичних рослин, висаджених у різних комбінаціях. Додаткову атмосферу спокою та затишку надають штучні водойми.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Івано-Франківськ: найцікавіші місця, які варто побачити туристам

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 16 травня

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 17 травня