Костел у Буцневі: 13 фото храму, якому виповнилося 130 років

костел у Буцневі

У селі Буцнів, що поблизу Тернополя, відсвяткували 130-річчя храму святих апостолів Петра і Павла.

Святкове Богослужіння з нагоди цього ювілею відбулося у неділю, 11 липня, якраз напередодні свята апостолів Петра і Павла, яке традиційно відзначається 12 липня.

Коротко про історію цього храму. Костел у Буцневі спорудили у 1890-1891 рр. Храм збудували за проектом львівського архітектора Юліана Захаревича.

Під час Першої світової війни костел зазнав часткових руйнувань, однак у 1922-1923 рр. культову споруду відновили і відреставрували.

З приходом радянської влади костел у Буцневі закрили. Спочатку там був колгоспний склад для зерна, а потім у приміщенні храму взагалі зберігали міндобрива.

Після розпаду Союзу культову споруду передали місцевій громаді Української Православної церкви Київського патріархату. Храм відремонтували та перебудували під церкву, яка названа на честь апостолів Петра і Павла.

Колишній буцнівський костел вражає своєю красою і є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Дістатися до нього неважко – лише 10 кілометрів від обласного центру за маршрутом Тернопіль –  Велика Березовиця – Острів – Буцнів. Розташований майже у центрі села біля головної дороги населеного пункту.

Слід також зауважити, що колишній костел – не єдиний об’єкт, який може зацікавити туристів. У Буцневі також розташована Петропавлівська церква, збудована на півтора століття раніше від костелу.

А у сусідньому селі Острів є Острівське джерело – гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, а також брама палацу Баворовських.

Між селами Острів та Буцнів – Буцнівський віадук, один з небагатьох віадуків, які у Західній Україні були споруджені за часів Австрійської імперії і збереглися до наших днів.

Василь СОЛТИС, фото автора

костел біля Тернополя, Буцнів

костел у Буцневі, подорожі

Буцнівський костел, подорожі Україною

Буцнівський костел, подорожі Тернопіллям

костел, Буцнів

Буцнів, колишній костел

костел поблизу Тернополя

костел у Буцневі

костел, Буцнів

буцнівський костел, церква апостолів Петра і Павла

фото Буцнів, костел

Буцнів, костел

Читайте також:
Віадук у Буцневі: вражаючий залізничний міст поблизу Тернополя (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині під колесами автомобіля загинула дворічна дитина

Наступна стаття

Робота у Бережанах: свіжі вакансії за липень