Варшава: 15 цікавих фактів про столицю Польщі

Польща – одна з «найулюбленіших» країн українців. Проте багато хто їздить туди на заробітки й лише незначна частка, аби просто побути в ролі туриста.

Саме тому столиця Польщі є дещо недооціненою. Аби виправити ситуацію, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок про Варшаву:

1. Варшава – єдине місто Польщі, в якому є метрополітен. Там всього дві лінії, загальна протяжність яких складає близько 30 кілометрів. Першу лінію відкрили у 1995-му, тоді як другу – в 2015-му. Проте значної популярності серед місцевих метро так і не здобуло.

2. Варшава – чи не єдина столиця у світі, де немає цирку. Як виняток – приїжджі колективи. А от щодо театрів, їх в кілька разів більше, аніж кінотеатрів.

3. У Варшаві знаходиться найвища будівля Польщі. Йдеться про Варшавський Палац, загальна висота якого сягає понад 237 метрів. Сьогодні тут є чимало офісів та держустанов.

Варшава

4. В столиці Польщі можна побачити найвужчий будинок у світі. Висота споруди не перевищує 9 метрів, тоді як ширина – 122 сантиметри! Незвичну будівлю звели на замовлення відомого письменника ізраїльського походження Едгара Керета.

5. Варшаву неофіційно називають столицею пам’ятників та церков. Їх на території польської столиці понад 200 (загалом).

6. Саме уродженка Варшави – Марія Кюрі – стала першою у світі жінкою, яка отримала Нобелівську премію.

7. Був час, коли Варшава могла позбутися статусу столиці. Сталося це після Другої Світової Війни, коли місто зруйнували на понад 85%. Проте після довгих дискусій влада вирішила нічого не змінювати. Місто почали відбудовувати за наявними фотографіями.

8. Варшаву, а точніше її околиці, вважають сирною столицею. Так, згідно зі знахідками археологів, сири тут робили ще 8 тисяч років тому. Деякі древні рецепти збереглися в крафтових сироварнях досі.

Варшава, фото

9. Мало хто знає, але саме Варшава є найбільшим містом Європейського Союзу. Це – у територіальному плані.

10. Саме Варшава вже кілька років поспіль очолює рейтинг найпереповненіших міст Європи. Так, згідно з офіційними даними, поляки (та й інші гості столиці) щороку простоюють в пробках понад 106 годин! А це – понад 4,5 дня!

11. Варшава двічі ставала столицею Польщі. Так, згідно з Конституцією це звання місто отримало у 1791-мц. А офіційно – з 1918-го. Хоча в деяких документах, датованих 1596-м роком, саме Варшаву називають столицею, а не Краків.

12. Поляки настільки вдало реставрували Старе місто Варшави, що його навіть внесли до переліку спадщини ЮНЕСКО. До слова, після Другої Світової всю столицю Польщі відновлювали за картинами ХVII століття.

13. Саме Варшава стала одним з перших міст світу, в якому вперше офіційно відкрили громадську бібліотеку з вільним доступом для всіх охочих. Сталося це в далекому 1747-му році.

14. Варшава – одне з небагатьох міст Європи, яке дійсно дбає про «легені» планети. Так, за офіційними даними, 28% всієї території польської столиці займають парки та сади.

15. Саме у Варшаві знаходиться найбільша оперна сцена у світі. Її можна побачити в Національному оперному театрі.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Говерла: перлина Карпат, яку слід побачити на власні очі

Коментувати

Попередня стаття

Ворог хотів знищити один з об’єктів критичної інфраструктури Тернополя

Наступна стаття

Сергій Надал: Якщо Європа буде перейматися лише цінами на газ, швидко з’являться німецькі, французькі та угорські “Бучі” та “Маріуполі”