15 цікавих фактів про Польщу

Краків

Всі ми знаємо Польщу, як країну для заробітків. І це не дивно, адже щороку в пошуках роботи туди вирушає понад мільйон українців. І це – лише за офіційними даними!

Проте, Польща – надзвичайно цікава, красива та унікальна держава. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з деякими фактами:

1. Польщу не дарма називають країною Нобелівських лауреатів. Так, якщо порахувати всіх поляків, які хоч колись здобували цю нагороду, їх назбирається аж 17! До слова, й досі Марія Складовська-Кюрі – єдина лауреатка, яка отримала Нобелівську премію в двох галузях – фізиці та хімії.

2. Саме у Польщі проводиться найбільший у своєму роді музичний фестиваль на відкритому повітрі. Йдеться про «Woodstok», який щороку відвідують майже сотня тисяч меломанів.

3. Іван Павло ІІ – Папа Римський – найвідоміший та найвпливовіший поляк. Його ім’я знають, без перебільшення, на всіх континентах та майже в усіх країнах світу.

4. Саме у Польщі є найстаріше дерево в Європі. Це – тис, який росте в Генрикові-Любанському. Як стверджують науковці, дереву є понад 1500 років.

5. У Польщі можна побачити єдину в Європі природню пустелю. Йдеться про Блендувську пустелю, вкриту летючими пісками. Її довжина сягає близько 10 км, а ширина – майже 4 км.

6. Мало хто знає, але саме Польща є найбільшим у світі експортером бурштину. Інколи частка на світовому ринку сягає понад 70%.

7. У Польщі знаходиться найстаріший ліс Європи. Біловезька Пуща також є одним з найбільших європейських лісових масивів та домом для понад 800 бізонів (чи не найбільше поголів’я). За деякими джерелами, її вік – понад 1000 років.

8. Як стверджують деякі джерела, саме у Польщі винайшли горілку. Сталося це у далекому ІІХ столітті. Проте тоді напій не мав великої популярності. Ба більше, на деяких час рецепт було втрачено.

9. Саме у Польщі вперше в Європі та вдруге у світі (після США) офіційно схвалили Конституцію.

10. Саме у Польщі можна побачити найбільший у світі замок в готичному стилі. Йдеться про фортифікаційну споруду в Мальборку. Її площа вражає – понад 143 тисячі квадратних метрів! Ще однією дивовижею є те, що споруда збереглася майже повністю. Реставрація внесла лише незначні зміни.

11. Ще одне будівельне диво можна побачити в місті Глівіце. Там знаходиться найвища у світі конструкція, зведена винятково з дерева. Йдеться про радіовежу, висота якої понад 111 метрів. До слова, радіовежа працює і досі та є одним з найпривабливіших місць для туристів.

12. Відому на весь світ фірму MaxFaktor заснував поляк. Максиміліан Абрамович Факторович, який після переїзду до США змінив ім’я на Макс Фактор, свого часу був одним з найбагатших вихідців-бізнесменів. До слова, кілька років він навіть жив у Миколаєві та Одесі.

13. Польщу неофіційно називають столицею супів. І це не дивно, адже без традиційної «зупки» не обходиться ні одне застілля та свято. Ба більше, самих рецептів супів тут є понад три сотні, а з найпопулярніших – журек, водзьонка, фляки.

14. Одним з символів Польщі є лелека. Пояснення просте – саме на території цієї країни проживає понад 20% від усіх лелек у світі.

15. Тільки у Польщі костели мають право не лише обвінчати молодят, але й офіційно зареєструвати шлюб без звернення до ДРАЦСу.

Читайте також:
Варшава: цікаві місця, які варто побачити туристам

Коментувати

Попередня стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 1 травня (ВІДЕО)

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 2 травня (ВІДЕО)