6 мальовничих озер Італії (ФОТО)

У багатьох людей Італія найперше асоціюється з морем, вином, Венецією, римським Колізеєм і Пізанською вежею. Але це також країна дивовижної краси озер.

Багато з них, а саме – понад 300, розташовані у північній частині Апенінського півострова — у гірському регіоні Трентіно Альто-Адідже.

Кожне варте окремої подорожі, але ми уважніше придивимося лише до кількох найцікавіших. Діставатися до всіх них найближче з Мілана чи Венеції, пише eventukraine.

Кареца

Кареца (Carezza, Karersee), або Озеро веселки — це маленьке, але неймовірно красиве озеро, що за 25 км від Больцано, у селі Нова-Леванте біля підніжжя гори Латемар. Ця крихітка відома на весь світ завдяки унікальному веселковому кольору води.

Італія, озеро КарецаВчені приписують такий колір озера мінералам, що входять до складу його вод.
Купатися в Кареці заборонено. Воно цілком обнесене огорожею, а порушення заборони карається суворими штрафами.

Проте заради справедливості треба зауважити, що ризикувати не варто, адже навіть у серпні температура води не піднімається вище ніж 13 °С.Окрім озера, помилуйтеся містечком Больцано, до якого можна доїхати автобусом.

Стара частина міста чудово зберегла  середньовічну атмосферу. Також місцевість має свої винні традиції, тож не забудьте віддати їм данину.

Як дістатися:На станції Milano Centrale сідаєте на потяг Fr (1 год 13 хв, 147 км), виходите на станції Verona Porta Nuova і пересідаєте на потяг (залежно від перевізника, час в дорозі від 1 год 20 хв до 2 год 13 хв, 146 км) до станції Bolzano.

З Венеції до Больцано можна доїхати без пересадок, якщо сісти на станції Venezia S. Lucia на потяг австрійської залізниці OBB (2 год 41 хв, 264 км) до станції Bolzano/Bozen.

З Больцано до озера Кареца ходить автобус №180 до Lago di Carezza приблизно раз на годину. Їхати 50 хв.

Ледро

Озеро Ледро (Lago di Ledro) вважається одним із найчистіших в Італії, а вода в ньому – неймовірного бірюзового кольору. Рибалити тут заборонено, зате купатися можна! Улітку вода у Ледро прогрівається до +24 °С.

ЛедроТут є чотири пляжі, на одному з яких дозволяється купатися з тваринами. Також можна орендувати катамаран, каное чи велосипед, є спеціально обладнані місця для пікніка. Гори відбиваються в прозорій гладіні Ледро, і від такої краси перехоплює подих.

А ще Ледро приваблює туристів унікальним археологічним музеєм. Річ у тім, що у 1929 році тут знайшли велику ділянку з палафітами бронзової доби.

Палафіти – це будівлі на палях над водою. Селищу на берегах Ледро виявилося 4000 років. Тепер воно занесене до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Варто зазирнути і в мальовниче містечко Рива-дель-Гарда, що розташоване неподалік. У середньовічній фортеці Рокка, оточеній каналом з підвісним мостом, сьогодні розміщений міський музей, де проводять різноманітні культурні заходи, особливо влітку.

Можна помилуватися вишуканими будівлями в ломбардо-венеціанському стилі − Палаццо Преторія та міською ратушею. Цікава і 34-метрова вежа Торре Аппонале, побудована у 1200 році, − в різні роки вона слугувала в’язницею і спостережною вишкою.

Ледро

Як дістатися:

Дістатися до озера Ледро можна автобусом B214 від автостанції у Рива-дель-Гарда. Можна вийти на одній із зупинок: Molina di Ledro (тут музей палафітів), Mezzolago або Pieve di Ledro. Можна також вирушити пішки по дорозі Old Ponale Road. Скрізь є вказівники, дорога займе години три.

До Рива-дель-Гарда, як і до Больцано, найзручніше їхати від Мілана або Венеції. З Мілана рушаєте потягом з вокзалу Milano Centrale до станції Brescia (36 хв, 83 км). Виходите, переходите до автостанції Brescia — Terminal SIA і сідаєте на автобус S202m перевізника SIA (2 год 27 хв, 90 км). Купити квиток можна тут, виходити потрібно на станції Riva-del-Garda.

З Венеції їдете потягом зі станції Venezia Santa Lucia чи Venezia Mestre до станції Rovereto з пересадкою у Вероні (Verona Porto Nuovo). Час у дорозі — приблизно 2 години.  У Rovereto потрібно перейти на автостанцію Rovereto-Fermata і сісти на автобус B332 (39 хв, 22 км) до станції Riva V.Carducci H.Liberty. 

Гарда

Гарда (Lago di Garda) – найбільше озеро Італії. Воно оточене пальмами, олеандрами, оливковими деревами й виноградниками, а в його околицях розташовано безліч мальовничих містечок, парків і природних заповідників.

М’який клімат, ідеальна температура води, а саме озеро більше схоже на море в обрамленні гір. Тут практикують вітрильний спорт і кайтсерфінг, сходження на гірські вершини, прогулянки на велосипедах, парапланеризм. А ще тут є курорти з термальними джерелами, багато з яких обладнані полями для гольфа.

Гарда

Береги озера всипані старовинними селами, замками, монастирями й містами з безліччю пам’яток і музеїв. Тут зупинялися Данте, Байрон, Стендаль і Гете, Джойс і Кафка.

Любителям історії сподобаються доісторичні поселення у Вальтенезі й на горі Бальді, руїни римських будівель у Дезенцано й Тосколано. Не проминіть середньовічне місто-півострів Сирміоне й уже згадане містечко Рива-дель-Гарда, до якого із Сірміоне ходить маршрутний катер.

Гарда

Як дістатися:

І з Венеції і з залізничної станції Milano Centrale потягом можна доїхати до двох містечок на березі озера: Дезенцано-дель-Гарда (станція Desenzano Del Garda-Sirmione) і Песк’єра-дель-Ґарда (станція Peschiera Del Garda). Час в дорозі прямим потягом — приблизно година, відстань 120-124. Квитки дивіться можна на сайті.

Комо

Озеро Комо (Lago di Como) — найближче від Мілана. Це третє за величиною озеро Італії. М’який клімат і мальовничі околиці з красивими віллами й цікавими пам’ятками приваблюють безліч туристів.

Комо

В античні часи вілли біля озера Комо мали Вергілій і Пліній Молодший, нині на зміну їм прийшли мільярдери й знаменитості. Люблять це озеро й кінематографісти: в околицях Комо фільмували епізоди картин «Зоряні війни. Епізод II: Атака клонів», «12 друзів Оушена», «Казино Рояль» та інші.

Найкращий спосіб дослідити озеро Комо − це пропливти по ньому на човні, щоб помилуватися прекрасними пейзажами та вишуканими віллами.

Італія, озеро Комо

В околицях озера Комо розташовані 73 музеї, 11 середньовічних замків, 40 парків, 11 садів, є 60 піших і веломаршрутів. Розповісти про всі просто неможливо, а щоб побачити все, тут потрібно оселитися. Найвідоміші, найпопулярніші й найцікавіші містечка: Комо, Леко, Беладжо, Чернобіо, Варен.

Як дістатися: 

Найзручніше і найшвидше добиратися до озера Комо з Мілана. Від станції Milano Centrale до станції Como S. Giovanni — приблизно 40 хв у дорозі. 

Браєс

Браєс (італійською Lago di Braies, німецькою Pragser Wildsee) розташоване практично на кордоні з Австрією на висоті майже 1,5 км над рівнем моря. Ця місцевість така мальовнича, що здається, ніби потрапив у казку, а відпочивати тут добре у будь-яку пору року.

Браєс

В теплі місяці можна досхочу дихати кришталево чистим повітрям, гуляти туристичними стежками, купатися у прохолодній воді, орендувати човна й милуватися смарагдовими водами, а взимку — насолоджуватися гірськолижними трасами. Недарма сюди з’їжджаються тисячі туристів з усього світу.

Одним із найвідоміших прихильників цієї місцини був сам ерцгерцог Австро-Угорщини Франц Фердинанд I, який побував тут незадовго до фатального замаху в Сараєво 28 червня 1914 року. На березі озера всього один готель, Hotel Lago di Braies, зате який!

озеро Браєс в Італії

Йому понад 100 років, 90 % меблів у номерах – антикваріат початку минулого століття. Готель бачив і австрійську аристократію, і в’язнів концтаборів, тож варто дізнатися більше про його історію.

Як дістатися:

Найзручніше – взяти в оренду автомобіль. Якщо ж ви подорожуєте громадським транспортом, то доведеться провести в дорозі принаймні 5 годин, але воно того варте! З України дістатися озера Браєс ліпше через Венецію.

На станції Venice сідаєте на автобус 29 (2 год 45 хв, 170 км) від перевізника ATVO S.p.A. і їдете до станції Cortina d’Ampezzo, де пересідаєте на автобус № 445 (45 хв, 35 км) від перевізника Sudtirol Alto Adige.

Виходите на станції Dobbiaco – Autostazione і знову пересідаєте на автобус Sudtirol Alto Adige цього разу №442 (28 хв, 16 км). Виходите на станції Lago di Bràies. 

Орта

На півночі Італії розташоване одне з найменших альпійських озер − Орта (Lago d’Orta). Смарагдові хвилі гірських валів тут плавно скочуються до блакитного дзеркала чистих озерних вод, які, на відміну від більшості водойм регіону, прогріваються влітку до +27–28 °С.

Орта

Узбережжя цього озера обладнано шезлонгами й парасольками, тут комфортно купатися та засмагати. Також можна орендувати моторний човен, водний мотоцикл, велосипед і спорядження для дайвінгу.

Хоч довжина озера трохи більше ніж 13 км, у ньому знайшлося місце для острівка Сан-Джуліо (Isola San Giulio). Він зовсім маленький, тут лише одна вулиця, на якій і розташовуються всі визначні пам’ятки − єпископський палац, бенедиктинський жіночий монастир, який займає практично всю територію острова, і базиліка, зведена у IV столітті.

Італія, озеро Орта

Популярністю серед туристів користується і містечко Орта-Сан-Джуліо. У його будівлях зібрана вся історія італійської архітектури, проте великий акцент припав на часи бароко й ренесансу. Палаццо та вілли італійської знаті чудово поєднуються з водною блакиттю і зеленню гірської долини.

Як дістатися:

Найближче велике місто – Мілан (приблизно 80 км). Щоби доїхати до Орти, треба сісти на станції Milano Centrale на потяг до станції Novara, а потім пересісти на інший потяг до станції Orta-Miasino. 

Читайте також:
В гості до сусіда: підкарпатська Польща

Коментувати

Попередня стаття

Куди поїхати з Києва: маршрути вихідного дня

Наступна стаття

7 вражаючих фактів про тернопільську «Ниву» у вищій лізі

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *