Українські біженці у Польщі: на що слід розраховувати

З усіх країн, які на час війни приймають біженців, Польща надає чи не найбільше допомоги. Це стосується не так фінансової допомоги, як можливостей легально жити і працювати.

Так, днями польський уряд затвердив черговий законопроєкт щодо статусу біженців. Документ вже направили до Сейму. Новий закон регулюватиме наступні сфери.

Легальне перебування

Всі Українці, які приїдуть до Польщі після 24 лютого, мають право легально проживати та працювати на території держави 18 місяців з подальшим продовженням терміну ще на 18 місяців.

Якщо перетин кордону відбувся без закордонного паспорта, особі надається 60 днів, аби зареєструватися в Польщі (виготовити документи в Посольстві України).

Термін дії візи або карти побиту автоматично продовжиться до 31 грудня 2022 року. Проте це не дає права перетинати кордон Польщі (на повторний в’їзд/виїзд).

Українці, які прибули до Польщі по безвізу (в’їхали до 24 лютого), зможуть легально перебувати в країні до 31 грудня 2022-го.

Номер PESEL

Всі громадяни України в ужендах міста чи гміни повинні отримати номер PESEL(вказуються персональні дані та дата в’їзду). Також всі особи віком від 12 років здаватимуть відбитки пальців.

Ідентифікація українців проводитиметься на основі будь-якого документу (паспорт, Карта поляка, водійське посвідчення, свідоцтво про народження дитини).

Довірений профіль (Profil Zaufany)

Разом з номером PESEL українці отримають довірений профіль – на кшталт, української Дії з усіма відомостями про людину.

Офіційне працевлаштування

Правило діє лише для українців, які приїхали до Польщі після 24-го лютого. Зареєструвати працівника роботодавець повинен впродовж 7 днів.

Власний бізнес

За наявності номера PESEL та при умові перетину кордону після 24-го лютого українцям дозволено вести власний бізнес у Польщі.

Отримання допомоги

Українці, що перетнули польський кордон після 24 лютого, зможуть отримати разову допомогу в розмірі 300 злотих. Програма “Добрий старт” дозволяє отримати ще 300 зл на підготовку дитини до школи, а також інші виплати для малозабезпечених сімей.

Нематеріальна допомога

Уженди міст та гмін забезпечують українців, які прибули до Польщі після 24 лютого, продуктами, а також безкоштовною психологічною допомогою.

Реабілітація осіб з інвалідністю

Реабілітація надається у відповідних органах за місцем тимчасової реєстрації.

Медична допомога

Безкоштовна меддопомога в рамках Національного фонду охорони здоров’я надається лише тим українцям, які перетнули кордон після 24 лютого.

Працевлаштування медперсоналу

Медсестри, акушери та стоматологи зможуть отримати роботу за своєю спеціальністю. Факт працевлаштування слід підтвердити у Міністерстві здоров’я Польщі.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Житло у Варшаві: скільки зараз коштує оренда квартири у столиці Польщі

Коментувати

Попередня стаття

Поблизу Тернополя водійка з Луганщини травмувалася у ДТП

Наступна стаття

У Тернополі пам’ятник Пушкіну трішки захляпали червоною фарбою (ФОТО)