Російський крейсер “Москва” затонув: тепер уже офіційно

Російський крейсер “Москва” затонув після тривалої пожежі на борту під час буксирування у Севастополь.

Про це вчора ввечері повідомило російське державне медіа “РИА Новости” з посиланням на міністерство оборони РФ.

У російському міноборони наполягають, що корпус корабля зазнав сильних пошкоджень внаслідок детонації боєприпасів на борту.

Як твердять російські військовики, “через штормові умови під час буксирування до порту Севастополя” флагман Чорноморського флоту Росії затонув.

Росіяни не визнали, що 13 квітня крейсер зазнав руйнації внаслідок удару українськими ракетами.

Нагадаємо, 13 квітня українські військові двома ракетами “Нептун” поцілили в російський ракетний крейсер “Москва” Чорноморського флоту РФ. Внаслідок ураження на борту корабля відбулася детонації боєприпасів.

Довідка:
Ракетний крейсер “Москва” був флагманом Чорноморського флоту Росії. З цього судна здійснювалися управління з’єднаннями військових кораблів, розвідка, протиповітряна та протиповітряна оборона, а також ракетні обстріли по Україні.

Корабель ввели в експлуатацію у грудні 1982 року. Цікаво, що саме на ньому радянський президент Михайло Горбачов їздив на перемовини з президентом США Джорджом Бушем-старшим на Мальту в 1989 році. Також судно залучали до бойових дій Росії проти Грузії 2008 року та для підсилення російського військового контингенту в Сирії. Минулого року було здійснено масштабну реконструкцію судна.

За даними українського політичного керівництва, славнозвісний вислів українських прикордонників “Русский военный корабль, иди нах*й” був адресований саме крейсеру “Москва”.

Його втрата суттєво послабить протиповітряний та протиракетний захист угруповань суден ЧФ РФ поблизу українського узбережжя, оскільки основна частина протиповітряних систем для захисту кораблів у складі ЧФ РФ знаходилася на ньому. Окрім втрати центру управління та командування, втрата “Москви” завдасть серйозного удару по іміджу Військово-морського флоту РФ.

Як зазначив журналіст Аркадій Бабченко, востаннє флагман російського флоту топили сто років тому. Трапилося це біля Цусіми у битві з Японією, потужною морською державою.

Ольга ПЕТРОСЮК

Читайте також:
СБУ затримала Медведчука (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 15 квітня (ВІДЕО)

Наступна стаття

На трасі Бережани – Тернопіль смертельна аварія: загинув водій з Козови