20 цікавих фактів про футбол

Футбол – найпопулярніший вид спорту у світі.

Ця гра охоплює сотні мільйонів людей – хтось займається футболом на любительському рівні або ж уважно слідкує за поєдинками професійних клубів.

І поки професійний футбол на вимушеній паузі, пропонуємо Вашій увазі 20 цікавих фактів про вид спорту №1:

1. Сучасний м’яч винайшов Річард Ліндон. В якості камери для футбольного м’яча спочатку використовувалися свинячі міхури, а пізніше була винайдена гумова камера.

2. Першим футбольним клубом у світі вважається ФК “Шеффілд” (Англія).

3. Футбольна кричалка “Оле-Оле-Оле” походить з Іспанії, де слово “Оле” вигукували на кориді або під час танців фламенко, а там воно з’явилося шляхом трансформації зі слова “аллах”, яке вимовляли при молитвах араби, що захопили Іспанію у 8 столітті.

4. Найшвидший футболіст у світі – португалець Кріштіану Роналду. Його швидкість бігу на піку кар’єри досягала до 39,2 км / год.

5. Одного разу в Англії, арбітру довелося вилучити всіх гравців з обох команд. Причому жорстокість зайшла так далеко, що після матчу один з футболістів і боковий суддя були госпіталізовані.

6. В один туманний день зустрічалися дві шотландські команди. Погода погіршилися настільки, що арбітр не відразу помітив, як лави запасних спорожніли. Тільки через деякий час суддя зрозумів, що на полі було вже 30 гравців.

7. Бразильський захисник Пінейро – рекордсмен за кількістю голів, забитих у власні ворота. Іноді за сезон він примудрявся забивати до 10 автоголів.

8. У 2005 році на матчі Кубка Англійської Ліги вболівальники “Ліверпуля” забезпечили собі місце у Книзі Рекордів Гіннеса. Коли їхня команда забила гол, вони вчинили шум потужністю у 130 децибел.

9. Італійський захисник Мацца забив найшвидший в історії автогол, відправивши м’яч у сітку воріт своєї команди на 38 секунді.

10. Збірна Ботсвани за 28 років свого існування не виграла жодного матчу.

11. У Греції, під час матчу, одна команда забила гол у ворота іншої і всім складом футболісти раділи, підбігши до лави запасних. Суддя неодноразово закликав гравців повернутися на поле, але вони його ігнорували. Тоді суддя дав свисток і команда суперників забила гол у порожні ворота.

12. У 1969 році збірна Гондурасу програла збірній Сальвадору. У результаті матч став причиною шестиденного збройного конфлікту між цими двома країнами.

13. Лев Яшин увійшов в історію футболу як найкращий воротар усього світу – він єдиний голкіпер, який отримав нагороду Золотий м’яч.

14. Раніше, перед футбольним матчем капітани обох команд обмінювалися один з одним квітами на знак поваги. Цікаво було б, якби зараз, наприклад Роналду і Мессі, перед матчем обмінювалися букетами квітів.

15. Гаррінча, знаменитий бразильський півзахисник, мав проблеми зі здоров’ям, але це не завадило йому став легендарним гравцем. Його ліва нога була коротша за праву на 6 см, а також у нього був деформований хребет. Завдяки цим дефектом футболістом володів унікальним дриблінгом – його маневри складно було розгадати суперникам.

16. В історії футболу є гравець, який грав під номером “0”. Це марокканець Хішам Зеруалі. Вболівальники “Абердіна” дали йому прізвисько “Zero” і після цього гравець взяв собі футболку з номером “0”.

17. Андрес Ескобар на Чемпіонаті Світу в 1994 році забив гол у свої ворота. Тоді збірна Колумбії програла збірній США. За це Ескобара було вбито з пістолета, коли той сидів у своєму авто.

18. Серен Лербю, перший гравець, який в один день зіграв і за збірну, і за клуб. В обід він виграв матч зі збірною Данії проти Ірландії, а потім сів на літак і вилетів до Німеччини, щоб зіграти за “Баварію”.

19. Існує збірна, яка жодного разу не програвала “королям футболу” бразильцям. Це збірна Норвегії. За 4 гри з бразильцями, норвежці жодного разу не програли, та що там, навіть двічі здобули перемогу.

20. Кріс Ніколл є власником унікального рекорду. У 1976 році “Астон Вілла” грала проти “Лестер Сіті”. По закінченню гри, рахунок на табло був 2-2. Автором усіх чотирьох голів був футболіст “Астон Вілли” Кріс Ніколл.

Коментувати

Попередня стаття

Як обрати лампу для манікюру

Наступна стаття

10 цікавих фактів з історії Ліги Чемпіонів

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *