Легенди футболу: володар «Золотого м’яча»’1960 Луїс Суарес

Нині на слуху у футбольних уболівальників ім’я іншого Луїса Суареса — уругвайського нападника «Барселони», який ще й любить кусати своїх суперників.

Та цей Луїс Суарес вже другий, причому не лише на планеті, а й в самій «Барсі». 60 років тому там «виблискував» зовсім інший діамант на ім’я Луїс Суарес — іспанець і кращий гравець Європи.

У тому 1960-ому Луїс Суарес Мірамонтес довго не міг повірити, що саме він здобув «Золотий м’яч». Багато в чому тоді допомогла політика, адже приз більше заслуговував угорець Ференц Пушкаш, який того року за «Реал» зробив «покер» у фіналі Кубка чемпіонів. Та за бунтівного угорця, який після буремних подій у Будапешті 1956-ого емігрував до Іспанії, не віддав жодного голосу жоден представник соцтабору. І «Золотий м’яч» здобув Суарес.

Між тим, він завжди говорив, що більше заслуговував на приз у 1964-ому. Тоді «Золотий м’яч» віддали шотландцеві Денісу Лоу, а Суарес (як і у 1961-ому) задовільнився «срібним», хоча того року виграв і Кубок чемпіонів, і чемпіонат Європи у складі збірної Іспанії. «Що потрібно було ще зробити, щоб мені віддали м’яча?» — запитував він пізніше у своїй автобіографічній книзі.

А почалася ця історія на 29 років раніше — 2 травня 1935-го у іспанській Ла-Коруньї. Там, у сім’ї забійника скота, народився маленький Луїс, якому дуже швидко почали пророкувати велике футбольне майбутнє. У 17 років він дебютував за основну команду «Депортиво», а за 7 місяців вже грав у складі «Барселони».

Луїс Суарес став одним із законодавців мод на позиції плеймейкера, в тому вигляді, у якому її знаємо ми. При цьому він чимало забивав — протягом 122 матчів у «Барселоні» він забив 61 гол, часто випереджаючи за результативністю «чистих» нападників.

«Барса» на той час, звісно, виділялася в Іспанії, але до рівня європейського гранда їй було ще далеко. Однак з Суаресом у складі каталонці двічі поспіль (у 1959-60 рр.) вигравали чемпіонат Іспанії, випереджаючи зірковий «Реал». У 1960-ому каталонський клуб став ще й володарем Кубка ярмарок — прототипу Кубка УЄФА.

А за лідером команди, між тим, вже полювали італійські гранди. У 1961-ому міланський «Інтер» не поскупився віддати за Луїса Суареса божевільні на той час гроші — 152 тисячі фунтів. Нині, можливо, комусь ця сума буде здаватися смішною, адже за футболістів платять десятки, а то й сотні мільйонів фунтів, але на початку шістдесятих це був трансферний рекорд.

Причому попередній рекорд — 93 тисячі фунтів — було перевищено у понад 1,5 раза. Як згадував потім сам Луїс Суарес, часи тоді були простіші — футболісти їздили не тренування на метро, а холостяки знімали кімнати…

Луїс Суарес Мірамонтес

«Інтер» тоді зібрав дуже потужну команду, а з Луїсом Суаресом у складі швидко став європейським грандом. У 1964-65 рр. міланці двічі поспіль виграли Кубок чемпіонів і підкріпили його двома Міжконтинентальними кубками. На внутрішній арені у «Інтера» три «скудетто» за чотири роки.

Луїс Суарес всі ці здобутки прикрашає ще й золотою нагородою чемпіона Європи у 1964-ому. У цей час його результативність падає, адже він стає класичним плеймейкером і роздає гольові асисти нападникам — Луїс грав за «Інтер» до 1970-го року, і в 328-ми матчах забив 55 голів.

Навіть у 35-річному віці іспанець не пішов з футболу, а на досить високому рівні ще три сезони зіграв за «Сампдорію», а вже потім перейшов на тренерську роботу. Протягом 22-ох наступних років він тренував 12 різноманітних команд, а вершиною тренерської роботи стала посада коуча національної збірної, яку він тренував у 1988-91 рр.

Значних успіхів на тренерському поприщі у Луїса Суареса не було, згодом він перейшов на адміністративну роботу, відповідав за міжнародні трансфери в «Інтері», і зокрема саме за його сприяння до міланського клубу свого часу перейшов бразилець Роналдо…

2 травня 2020 року Луїсу Суаресу виповнилося 85 років, він давно на заслуженому відпочинку, влітку попиває пивко на сонечку і пише мемуари. А розповісти йому є про що…

Підготував Олег КУРИЛО

Читайте також:
Легенди футболу: дворазовий володар “Золотого м’яча” Альфредо ді Стефано

Коментувати

Попередня стаття

Мер Тернополя Сергій Надал активно працює, перебуваючи на лікарняному

Наступна стаття

Тернопіль, Чортків та ряд районів області виходять із “червоної зони” карантину