Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 1964 року Деніс Лоу

У 1964-ому відбувся другий чемпіонат Європи з футболу, у запеклій боротьбі визначився черговий володар кубка чемпіонів. І там, і там «виблискував» іспанець Луїс Суарес, який здобував «Золотий м’яч»у 1961-ому.

Однак цього разу журі «Золотого м’яча», фактично, проігнорувало ці два турніри, адже було вражене грою шотландського нападника Деніса Лоу і його майже п’ятьма десятками голів за сезон.

Деніс Лоу народився 24 лютого 1940 року в Абердіні (Шотландія). Він досі вважається одним з кращих гравців в історії британського футболу. Його відмінною рисою на поле було розвинене гольове чуття, що дозволяло йому забивати багато голів різноманітними способами: дальнім ударом, головою, на добиванні, зльоту, в падінні через себе і т.д.

Найбільш відомим став Лоу через свою 11-річну кар’єру в англійському клубі «Манчестер Юнайтед». Граючи в зв’язці з легендарними гравцями «Юнайтед» Боббі Чарльтоном і Джорджем Бестом, він здобув два титули чемпіона Англії, Кубок Англії і Кубок європейських чемпіонів.

Загалом за свою кар’єру в «Юнайтед» Лоу зробив 14 «хет-триків» і 4 «покери»

Нині він посідає третє місце в списку кращих бомбардирів «Манчестер Юнайтед» всіх часів (237 голів у 404 офіційних матчах) і утримує рекорд клубу за кількістю забитих м’ячів в сезоні (46 у сезоні 1963/64).

Саме у тому сезоні він і отримав «Золотий м’яч». В опитуванні Лоу набрав 61 очко, у Луїса Суареса — 43, а в його партнера по збірній Іспанії Амансіо — 38. Так, Деніс, єдиний в історії шотландського футболу, здобув трофей кращому гравцю Європи.

А загалом за свою кар’єру в «Юнайтед» Лоу зробив 14 «хет-триків» і 4 «покери». А ще він виступав на найвищому рівні у складі «Манчестер Сіті» (причому починав у ньому кар’єру і завершував) й «Торіно».

За збірну Шотландії Лоу виступав протягом 16-ти років, провівши в цілому 55 матчів і забивши 30 голів. Цей результат зробив його кращим (разом з Кенні Далглішем) бомбардиром команди за всю історію.

У листопаді 2006 року Шотландська футбольна асоціація визнала Лоу кращим гравцем шотландського футболу за останні 50 років.

Після завершення футбольної кар’єри Лоу працював на радіо і телебаченні, коментуючи і аналізуючи футбольні матчі. Нині 80-річний Деніс проживає в Манчестері зі своєю дружиною Діаною. У Лоу п’ятеро дітей, а його донька, яку, як і мати, звуть Діана, працює в прес-центрі «Манчестер Юнайтед».

У 2002 році Лоу був включений до Залу слави англійського футболу на знак визнання його заслуг перед англійським футболом.

23 лютого 2002 року на Західній трибуні стадіону «Олд Траффорд», відомої під назвою «Стретфорд Енд», було презентовано статую Деніса Лоу. А 5 липня 2005 р. Лоу був нагороджений почесним ступенем доктора Університету Абердіна.

Цікавий факт пов’язаний з Денісом Лоу є й у житті іншого зіркового нападника, лідера збірної Голландії початку 1990-их Денніса Бергкампа. Виявилося, що форвард із Нідерландів отримав своє ім’я саме на честь Деніса Лоу, адже батьки Бергкампа були уболівальниками «Манчестер Юнайтед» в 1960-ті роки. Голландська влада не дали дозволу назвати дитину «Денісом» з однією літерою «н», тому що це було дуже схоже на жіноче ім’я «Деніз». У підсумку, Бергкампа назвали Деннісом.

Підготував Олег КУРИЛО

Читайте також:
Легенди футболу: володар «Золотого м’яча»-1963 Лев Яшин

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині 90-річний чоловік поїхав велосипедом на риболовлю і зник безвісти (ФОТО)

Наступна стаття

Баскетбольний поєдинок “Тернополя” і “Одеси” завершився масовою бійкою (ВІДЕО)