Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1966 року Боббі Чарлтон

У 1966-ому торішній володар «Золотого м’яча» португалець Еусебіу знову видавав феноменальну гру.

Чого варті його дев’ять голів у фінальній частині чемпіонату світу та бронзові нагороди португальців.

Однак в опитуванні на престижну нагороду він цьогоріч посів лише друге місце, адже його випередив ще феноменальніший гравець — англієць Боббі Чарлтон, який того року підняв над головою кубок найсильнішої команди планети.

Роберт Чарлтон народився 11 жовтня 1937 року в Ашінгтоні. Більшу частину кар’єри провів за «Манчестер Юнайтед», в якому був капітаном. Чарлтон був атакуючим півзахисником з філігранним дриблінгом, точним пасом і поставленим дальнім ударом. Вважається одним із найвидатніших футболістів Англії всіх часів, а можливо й найвидатнішим.

Чарлтон почав виступати за основний склад «Манчестер Юнайтед» в 1956 році, а протягом наступних двох сезонів міцно завоював собі місце в основі. Він допоміг «Юнайтед» виграти перший дивізіон в сезонах 1964/65 і 1966/67. У 1968 році «Юнайтед», в складі якого Чарльтон був капітаном, став першим англійським клубом, який виграв Кубок європейських чемпіонів. Багаторічний володар рекорду за забитими голами за «Манчестер Юнайтед». Йому також довгий час належав рекорд за кількістю матчів, проведених за «Юнайтед» (758), який у 2008-ому побив Райан Гіггз.

Боббі Чарлтон провів за “Манчестер Юнайтед” 758 матчів

До моменту завершення кар’єри за збірну Англії в 1970 році йому належав рекорд і по найбільшій кількості ігор за збірну (106 матчів). Пізніше цей рекорд був побитий Боббі Муром, а потім і Пітером Шилтоном.

Він пішов з «Манчестер Юнайтед» в 1973 році (після 17-річної кар’єри), ставши граючим тренером в «Престон Норт Енд», але вже в 1975 році завершив тренерську кар’єру. В 1983 році він став директором «Вігана», а рік по тому став членом ради директорів «Манчестер Юнайтед», залишаючись на цій посаді досі.

Та цей короткий екскурс біографією Чарлтона був би абсолютно не повний без двох подій, які визначили його подальшу долю. Перший — тріумф на домашньому чемпіонаті світу 1966 року. Боббі грав там фактично в півзахисті, роздавав партнерам паси, диригував командою, але при цьому встигав і сам забивати голи.

Два його голи в півфіналі португальцям вивели збірну Англії до фіналу. Всього на турнірі Чарлтон забив три голи. Перемога над ФРН 4:2 (у додатковий час) і титул чемпіонів світу — досі найвище досягнення англійської збірної. За гру на тому турнірі Чарлтон і отримав «Золотий м’яч».

Боббі Чарлтон

Та кар’єра Боббі могла обірватися за 8 років до цього. Та що там кар’єра, холодним вечором 6 лютого 1958 р. ледь не обірвалося життя 21-річного футболіста. Літак з командою «Манчестер Юнайтед» сів для дозаправки в Мюнхені, але заметіль, яка там панувала, значно ускладнила можливості для злету. При спробі злетіти літак розбив огорожу в кінці злітно-посадкової смуги, крило пробило сусідній будинок, який після цього загорівся. Від удару крило і частина хвоста літака відвалилися і, крутячись, врізалися в дерево і дерев’яний барак.

Чарлтона, пристебнутого до сидіння, викинуло з кабіни літака. Він отримав поранення голови і серйозний травматичний шок, тиждень пролежав у лікарні. Семеро його одноклубників померли під час аварії, а всього катастрофа забрала 23 життя.

Спочатку причиною аварії називали обмерзання крил літака, але подальше розслідування показало, що пригальмувала літак сніжна каша в кінці злітно-посадкової смуги, яка  практично не залишала шансів для безпечного злету. Чарлтон залишився живим лише завдяки збігу обставин, адже за кілька хвилин до катастрофи помінявся місцями з партнером по команді, який загинув…

У 1961 році Боббі одружився з Нормою Болл, яку зустрів на ковзанці. У них є дві дочки — Сюзанна і Андреа. Сюзанна Чарьтон працювала ведучою в програмі прогнозу погоди на каналі BBC в 1990-і роки.

У 1994 році Боббі Чарльтон був посвячений у лицарі, і тепер звернення до нього звучить — сер Роберт Чарлтон, і він цього заслужив.

Читайте також:
Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1965 року Еусебіу

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині іще два спиртзаводи виставили на аукціон

Наступна стаття

Дмитро Підручний нагадав учасникам виборів про порятунок біатлонної бази у Підгородньому