Легенди футболу: дворазовий володар «Золотого м’яча» Карл-Гайнц Румменігге

У 1980-ому збірна Німеччини знову стала найкращою командою Європи. Її головним героєм на тому форумі експерти визначили Карла-Гайнца Румменігге, якому і вручили в кінці року «Золотий м’яч».

До речі, в славних традиціях серійності 1970-80-их, він виграв приз кращому гравцю Європи і наступного року. Карл-Гайнц став своєрідним місточком між славетними успіхами німців у 1970-их і на початку 1980-их, наче з’єднав два покоління німецьких футболістів, і при цьому забив за кар’єру три сотні голів.

Карл-Гайнц народився 25 вересня 1955 року в містечку Ліппштадт, і вже у дитинстві проявив свій талант нападника й бомбардира. У 9-річному віці він уже грав за 14-річних, а в одному з матчів юнацької ліги забив у ворота суперників 16 (!) голів. Юнаком зацікавилися професійні клуби, але він залишався у рідному містечку майже до 19 років. Чекав на велику пропозицію, і таки дочекався…

У 1974-ому Румменігге перейшов до мюнхенської «Баварії» і опинився в одній команді з Бекенбауером, Мюллером та іншими тодішніми знаменитостями німецького й світового футболу. «Баварія» була тоді на самій вершині, щойно мюнхенці виграли Кубок чемпіонів, а в складі збірної Німеччини і чемпіонат світу.

Як зізнавався пізніше Карл-Гайнц, у тій команді він був у самому низу ієрархії, але разом з клубом виграв ще два Кубки чемпіонів, і поступово почав виходити на лідируючі ролі в клубі. Експерти відзначали, що Румменігге ніби надихнув присичених успіхами партнерів на здобуття нових вершин.

Один з таких зіркових партнерів — Франц Бекенбауер — пізніше згадував про феноменальні техніку і координацію Карла-Гайнца. Причому його ігрова техніка не була тим, що ми маємо під цим поняттям нині — він просто міг пролізти з м’ячем в будь-яку шпарину захисту суперника і влучно вдарити з будь-якої позиції. Ефективність дій нападника вражала.

У 1980-ому він приводить «Баварію» до чергового чемпіонства після шестирічної паузи, при цьому забиває за сезон у ворота суперників мюнхенців 36 голів у 47-ми матчах. Ще чотири голи протягом року він забиває за збірну Німеччини, яка з таким лідером нападу виграє Євро на полях Італії. Журі «Франс Футболу» вже відзначила Румменігге роком раніше, коли він поступився в опитуванні лише Кігану й здобув, так званий, «срібний м’яч» — у 1980-ому суперників у Румменігге вже не було.

Та наступного сезону Карл-Хайнц забиває ще більше — 39 голів у 45-ти матчах за «Баварію», яка знову стає чемпіоном та 9 (!) голів у 11-ти матчах за збірну Німеччини, яка впевнено виходить на чемпіонат світу. І знову «Золотий м’яч» в активі Румменігге!

Якими б феноменальними не були ці результати, але Румменігге міг зіграти ще краще, якби… не травми. Багато в чому, саме через ушкодження головної зірки 1982-ий не став тріумфальним для німецького футболу. Спочатку «Баварія» програла фінал Кубка чемпіонів англійській «Астон Віллі» — 0:1. А через місяць травмований Румменігге грав уже на чемпіонаті світу в Іспанії. Грав лише завдяки воротарській рукавичці набитій льодом, яку прикладав до травмованої ноги. І в такому стані зумів забити 5 голів, поступившись за цим показником одним голом лише італійцю Паоло Россі. Та цей гол Россі забив у фіналі саме з німцями, і саме італійці виграли чемпіонат світу, а наприкінці року саме Россі отримав і «Золотий м’яч».

Надалі кар’єра Румменігге все ж пішла на спад. Щоправда він здобув ще одну срібну нагороду Мундіалю в 1986-ому, де німці програли в фіналі Аргентині з Марадоною. А от на клубному рівні очевидною помилкою був перехід до міланського «Інтера» — там Карл-Хайнц і надалі забивав, але вже не так багато та й «Інтер» не здобував трофеїв.

Після трьох років у Італії, де його знову на тривалі періоди вибивали з гри травми, Румменігге перейшов до швейцарського «Ксамакса». У складі цієї команди він за два сезони забив у ворота суперників 36 голів, став кращим бомбардиром чемпіонату в 1989-ому, міг грати й далі, але замучений травмами завершив кар’єру у неповні 34 роки…

А далі була не менш приголомшлива кар’єра футбольного функціонера. Уже майже 30 років він працює на різних посадах у «Баварії», і досягнув там чималих успіхів. Нині Румменігге 65 років, він залишається головою правління ФК «Баварія», і при цьому є одним з найвпливовіших керівників німецького футболу. Багато хто вважає, що найвпливовішим…

Підготував Олег КУРИЛО

 

Читайте також:
Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1978 року Кевін Кіган

Коментувати

Попередня стаття

Лідери партії «Довіра» забезпечили Бучацьку районну лікарню сучасним кабінетом комп’ютерної томографії

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 240 випадків коронавірусу, в Україні – майже 13000