ТОП-5 найвідоміших клубів Європи із провінцій

У нинішній українській Прем’єр-лізі виступає чимало команд із невеликих містечок — «Колос» із Ковалівки, «Інгулець» із Петрового, «Минай» та «Рух», який спочатку представляв Винники.

Поступово вони освоюються в елітному дивізіоні, а «Колос» навіть дебютував у єврокубках.

Проте в Європі успіх команд із провінційних містечок зовсім не поодинокий. Сьогодні до вашої уваги топ-5 команд із Європи із містечок з населенням 50 тисяч мешканців і менше.

Вільяреал (Іспанія) — 50 577 жителів

Однойменний клуб «Вільярреал» має майже 100-річну історію (заснований у березні 1923 р.), але найбільших успіхів досягнув уже в цьому столітті. Зокрема «Вільярреал» двічі був призером чемпіонату Іспанії — срібним у 2008 р. та бронзовим у 2005 р.

Наробив «слави» «Вільярреал» і у Європі — зокрема в 2006 р. він дістався півфіналу (!) Ліги Чемпіонів, а у 2004 та 2011 рр. такої ж стадії, відповідно, Кубку УЄФА і Ліги Європи. А ще «Вільярреал» — дворазовий переможець Кубку Інтертото.

Сассуоло (Італія) — 40 813 жителів

17 липня минулого року клуб «Сассуоло» відзначив 100-річчя своєї історії. Найбільший її період команда провела у Серії D (5 дивізіон), але у 2000-их почала шлях нагору і у 2008-ому вперше в історії вийшла до Серії В (2 дивізіон).

Ледь не з першого сезону в Серії В команда включилася у боротьбу за вихід у Серію А, і кілька разів доходила до плей-офф. У 2013-ому «Сассуоло» очолив новий тренер Ді Франческо (він тренує її досі), і команда відразу вийшла до Серії А з першого місця.

Сезони в елітному дивізіоні — досить успішні для «Сассуоло» (нині клуб йде на 8 місці в турнірній таблиці Серії А), а восени 2016-го італійський клуб дебютував у єврокубках. У кваліфікації Ліги Європи «Сассуоло» впевнено пройшов «Люцерн» і «Црвену Звезду», а у груповому раунді набрав 5 очків (переміг вдома навіть «Атлетик» із Більбао — 3:0), але до плей-офф не вийшов.

Осер (Франція) — 34 000 жителів

З обраних нами топ-5 клубів лише «Осер» нині не представляє елітний дивізіон (у Лізі 2 Франції він посідає четверте місце і бореться за вихід до першого дивізіону), однак цей клуб відомий у Європі, адже неодноразово (і успішно) грав у єврокубках, а насамперед — своєю потужною футбольною школою та іменем тренера Гі Ру, який працював в «Осері» з 1961 до 2005 рр.

У 1979 р. «Осер» з другого дивізіону вперше дійшов до фіналу Кубка Франції (поступився «Нанту»), а у 1981-ому Ру вивів його до першого дивізіону. Найприголомшливіші успіхи «Осера» припали на 1996-1997 рр. — спочатку він виграв чемпіонат Франції, а наступного сезону дійшов до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів.

А ще «Осер» п’ять разів виграв бронзові медалі чемпіонату Франції і чотири рази кубок Франції, ще чотири рази грав у чвертьфіналах європейських турнірів, а у 1993-ому дійшов до півфіналу Кубку УЄФА. Серед відомих вихованців цього клубу (згадуємо про школу) назвемо Енцо Шифо, Лорана Блана, Еріка Кантону, Базіля Болі, Джибріля Сіссе, Бакарі Санья і Філіпа Мексеса.

Ейбар (Іспанія) — 27 406 жителів

«Ейбар» — клуб з 80-річною історією, однак більшість її провів у нижчих лігах іспанського футболу — другому, третьому і четвертому дивізіонах.

У 2014-му «Ейбар» виграв Сегунду (другий дивізіон) і вийшов до Примери. І ось уже сьомий сезон команда грає в елітній лізі. За цей час найвище місце — 10-те — клуб із 27-тисячного міста посів у 2017-ому, торік «Ейбар» став 14-им, а нині посідає 15-те місце в турнірній таблиці Примери.

У кубку Іспанії найкращий виступ «Ейбару» припав на 2017-ий рік, коли команда дійшла до чвертьфіналу. Відзначимо також, що в цій команді, коли вона ще грала в нижчих лігах, починали свій футбольний шлях такі зірки як Хабі Алонсо і Давид Сільва.

Хоффенхайм (Німеччина) — 3272 жителя

Фантастична історія команди із 3-тисячного села Хоффенхайм просто вражає. До 1989 року Хоффенхайм (а команда основана ще в ХІХ ст.) був представлений в любительських регіональних лігах, а зокрема — у сьомій (!) лізі німецького футболу (Бециркслізі), але того року посів останнє місце і вилетів у нижчій дивізіон.

Після цього фінансувати клуб взявся колишній його гравець, а нині мілліардер Дітмар Хопп. І клуб розпочав свій славетний шлях виходу до вищого дивізіону. У 1990-ому «Хоффенхайм» повернувся до Бецирксліги, а наступного сезону вийшов до Ландесліги. Через 6 років піднявся до Фарбандсліги, а у 2000-ому вийшов до Оберліги, де у першому ж сезоні посів перше місце.  У сезоні 2001/02 років «Хоффенхайм» дістався регіональної ліги — попереду залишилися дві елітні Бундесліги.

Наступною історичною віхою став 2004-ий рік, у якому про сільське меценатство мільярдера дізналася вся Німеччина. У кубку країни «Хоффенхайм» пройшов потужні «Айнтрахт», «Карлсруе», «Байєр» із Леверкузена, і лише мінімально поступився на стадії чвертьфіналу…

У 2007-ому «Хоффенхайм» виходить до другої Бундесліги, а місцевий 6-тисячний стадіон (на секундочку, там двічі (!) може поміститися все населення села) не вміщує усіх бажаючих побачити його матчі. Отож, з 2009-го року «Хоффенхайм» грає на 30-тисячному стадіоні у сусідньому містечку Зінсхаймі.

У 2008-ому «Хоффенхайм» виходить до першої Бундесліги і зі старту нового сезону сенсаційно очолює турнірну таблицю. А його нападник боснієць Ненад Ібішевич очолює гонитву бомбардирів. Сільський клуб стає осіннім чемпіоном Німеччини — просто фантастика!

Того сезону«Хоффенхайм» у підсумку посів 7 місце, однак у 2018-ому таки дістався п’єдесталу пошани: бронзові нагороди чемпіонату Німеччини — поки найвище досягнення «Хоффенхайму». Того ж року німецький клуб дебютував у Лізі Чемпіонів, але посів у групі 4 місце…

Загалом за цей час, за різними підрахунками, Дітмар Хопп вклав у клуб 150-200 мільйонів доларів. За це, до речі, «Хоффенхайм» не долюблюють у Німеччині — фанати інших команд вважають, що це нечесні «заробітки», а сільський клуб є штучним.

Нині клуб посідає 11 місце в Бундеслізі, а вартість його гравців оцінюють у понад 230 мільйонів євро.

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Гранди з минулого: ТОП-7 забутих клубів, які колись гриміли на всю Європу

Коментувати

Попередня стаття

Тернопільська фірма виграла 411 мільйонів гривень на утримання доріг Івано-Франківщини

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 6 лютого