Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 1996 року Маттіас Заммер

Німецький центральний захисник Маттіас Заммер є одним з небагатьох, кому вдалося зіграти за збірну двох різних бундесмашин — спочатку за соціалістичну збірну НДР, а пізніше й за об’єднану Німеччину.

Причому в обох командах він був лідером, а у 1996-ому Маттіаса визнали кращим й у світі та відзначили «Золотим м’ячем».

“Метеор” із Дрездена

Маттіас народився 5 вересня 1967 року в соціалістичному Дрездені. Ще до 18 років дебютував за одного з грандів східнонімецького футболу — дрезденське «Динамо». За п’ять сезонів у ньому двічі ставав чемпіоном НДР, виграв кубок країни. Маттіас був одним з головних героїв юніорської збірної НДР (до 18 років), яка сенсаційно виграла чемпіонат Європи у 1986 р., і того ж року він дебютував і за національну  збірну східної Німеччини. Маттіас встиг зіграти за неї 23 поєдинки і забити 6 голів, коли… Німеччина об’єдналася.

У футболі це об’єднання мало цікавий підтекст — за кілька тижнів до події збірна НДР мала розпочинати відбірковий цикл до Євро 1992 р. Перший матч — на виїзді з бельгійцями. Ще до його старту стало зрозуміло, що НДР невдовзі не стане, і багато гравців просто відмовилися грати. Заммер приїхав, був справжнім капітаном на полі і навіть забив два голи. Східні німці перемогли 2:0, і ці голи стали останніми в історії НДР…

Пізніше гру визнали товариською, Маттіас Заммер підписав професійний контракт зі «Штутгартом» та у числі небагатьох футболістів з НДР (крім нього до «основи» в подальшому пробився лише Томас Долль, а в першому матчі об’єднаної команди від НДР грали двоє — Заммер і Том) був запрошений до збірної об’єднаної Німеччини.

Заммер надовго забронював собі місце основного центрбека бундесмашини, демонструючи високий клас гри. У складі команди він їздив на Євро’92 (віце-чемпіони), та Мундіаль’94 (вилетіли у чвертьфіналі від болгар). А паралельно він здобував трофеї на клубному рівні — тричі ставав чемпіоном Німеччини (спершу в складі «Штутгарта», а пізніше ще двічі в складі дортмундської «Борусії») та виборов срібло чемпіонату Італії в складі «Інтера». У 1995 р. Заммера визнали кращим гравцем Німеччини.

Тріумф на Євро-96

Та справжній зірковий час настав для Маттіаса у 1996-ому під час фінальної стадії чемпіонату Європи. Це був перший чемпіонат розширений до 16-ти команд, і німці виступили на ньому просто тріумфально.

Однак кращим гравцем турніру визнали не досвідченого форварда Клінсманна, який забив 3 голи, ні автора дубля в фіналі проти чехів Біргоффа, а саме лідера оборонних структур Заммера, адже багато в чому саме він і формував гру тієї команди.

Хоча, не варто забувати, що Маттіас ще й відзначився на тому чемпіонаті двома голами — один він забив на груповій стадії в ворота Росії, а другим приніс перемогу німцям у важкому чвертьфіналі з хорватами…

За підсумком того року Маттіасу Заммеру віддали і «Золотий м’яч». В опитуванні він лише на три бали випередив 20-річного бразильського форварда Роналдо, а також англійського нападника Ширера. Загалом захисників і голкіперів, які володіли цим призом, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Отож, якщо вони здобували почесний трофей, то рівень їх гри був просто феноменальним. Так було й з Заммером…

У 1997-ому Маттіас виграв свій останній великий трофей — дортмундська «Боруссія» сенсаційно перемогла у фіналі Ліги Чемпіонів туринський «Ювентус» — 3:1. Заммеру було вже 30, його замучили травми й болячки, отож, через рік він вирішив завершити активну кар’єру гравця…

З квітня 2000 р. Заммер розпочав тренерську кар’єру, доклавшись до того, щоб дортмундська «Боруссія» зберегла місце в Бундеслізі. З наступного сезону він став головним тренером клубу, і «Боруссія» спочатку здобула бронзові нагороди, а у 2002-ому виграла чемпіонський титул. Того ж року «джмелі» дійшли до фіналу Кубка УЄФА, де, на жаль, поступилися «Феєнорду» — 2:3. Заммер тренував команду до 2004 р., а потім ще рік працював зі «Штутгартом», після чого остаточно завершив і тренерську кар’єру.

Далі Заммер ще багато років працював спортивним директором у збірній Німеччини та мюнхенській «Баварії», а нині є тренером-консультантом у дортмундській «Боруссії».

Читайте також:
Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 1995 року Джордж Веа

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 21 лютого

Наступна стаття

Перемога дісталася “Глобалу”: результати тендеру на утримання доріг у Заліщицькому районі