Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 1998 року Зінедін Зідан

Наприкінці 1990-их і початку 2000-их з затінку раптово вийшов французький футбол.

Після пропуску Мундіалів 1990 і 1994 років (туди трикольорні навіть не кваліфікувалися), французи виграли і домашній чемпіонат світу, і Євро 2000 р.

Лише тренерські прорахунки керівництва федерації «зупинили» ту диво-команду, але французи повернулися у 2006-ому і ледь не виграли ще один Мундіаль.

Лідером, символом і двигуном тої команди (а точніше цілої футбольної епохи тих часів) був Зінедін Зідан — футболіст настільки унікальний й блискучий за своїм талантом, що досі експерти «ломлять списи», сперечаючись, чи не він був найкращим гравцем в історії футболу.

Маючи філігранну техніку, широке бачення поля, володіючи цілим арсеналом фінтів (чого вартий лише той, що досі називають «фінтом Зідана» або «марсельською рулеткою»), дриблінгом і гарматним й точним ударом з обох ніг, він при цьому був напрочуд ефективним при захисті своїх воріт й міг чудовим першим пасом розпочати гольову атаку.

Видавалося, що для Зідана не було незвіданих моментів у футболі, а тому вибір журі журналу «Франс Футбол» у 1998 році був очевидний — Зідан за балами обійшов усіх суперників майже в чотири рази…

Зінедін Зідан

Зінедін походить з кабульської родини (один з різновидів берберів), його батьки емігрували до Франції з Алжиру в 1953 р., а 23 червня 1972 р. у Марселі народився Зінедін. У 16 років він вже грав за свій перший професійний клуб «Канн», а у 19 — перейшов до одного з тодішніх грандів французького футболу «Бордо».

З «Бордо» Зідан особливих трофеїв також не виграв (виняток — Кубок інтертото 1995 р.), але на Євро’96 їхав уже в статусі одного з лідерів оновленої збірної Франції. У неповні 24 роки він вже мав за плечима дві сотні матчів на професійному рівні, і навіть граючи у півзахисті в певні сезони був найрезультативнішим гравцем «жирондинців».

У фінальній частині чемпіонату Європи французи вийшли з непростої групи з першого місця. А далі була серія плей-офф, яку прозвали «серією пенальті». У двох чвертьфіналах і двох півфіналах долю матчів вирішували одинадцятиметрові.

Завершення кар’єри Зідана було затьмарене конфліктом із Матерацці у фінальному матчі чемпіонату світу

Зідан бив першим за французів — забив і у матчі з голландцями (чвертьфінал), і у грі з чехами (півфінал), однак у грі за вихід до фіналу французам не вистачило одного результативного удару, і вони поїхали додому.

Зідан же поїхав до туринського «Ювентуса» — напевно найкращого клубу світу тих часів. «Юве» виграв Лігу Чемпіонів перед самим приходом Зінедіна, а вже з ним у складі переміг у Суперкубку Європи та Міжконтинентальному кубку.

У наступні два сезони «Ювентус» виграв чемпіонат Італії, і двічі дійшов до фіналу Кубка чемпіонів, але обидва рази поступився («Боруссії» — 1:3 та «Реалу» — 0:1). У сезоні 1997/98 Зідан забив за туринців 11 голів, а ще вдвічі більше віддав гольових передач. За підсумку 1998-го йому вручили «Золотий м’яч», але більша заслуга в цьому — у тріумфі на іншому футбольному форумі…

Домашній чемпіонат світу 1998 р. складався для французів дуже добре — перемоги над ПАР і Саудівською Аравією з загальним рахунком — 7:0, достроковий вихід з групи. Але на 71-ій хвилині другого матчу стається подія, яка ледь не стала доленосною для команди триколірних.

Зідан в одному з епізодів став на одного з суперників після жорсткого підкату від саудита, і арбітр зафіксував неспортивну поведінку й вилучив француза з поля. Червону картку розглядала спеціальна комісія, ЗіЗу загрожувала дискваліфікація до п’яти матчів, але, на щастя, обмежилися двома…

Та навіть ці два матчі французам слід було ще зіграти без лідера. Спочатку не без проблем «триколірні» долають Данію — 2:1. А ось в 1/8 фіналу проти Парагваю з харизматичним голкіпером Чілавертом довелося понервувати — Блан забив єдиний гол за шість хвилин до завершення додаткового часу. У чвертьфіналі Зідан уже повернувся, але матч дуже напружений — 0:0 і знову пенальті. Зінедін знову бив першим і забив, на щастя, і загалом французи забили більше. Півфінал ще напруженіший — хорвати вели в рахунку — та тепер порятував дубль крайнього захисника Тюрама.

І ось нарешті фінал, який перетворився на бенефіс Зідана. Ще у першому таймі він забив бразильцям два красеня-гола і фактично перетворив подальший перебіг гри на формальність. Наприкінці поєдинку відзначився ще й Петі, і рахунок став непристойним — 3:0.

Зідана визнали головним героєм збірної-чемпіона, але через пропущені матчі ЗіЗу журі Мундіалю віддало «Золотий м’яч» чемпіонату таки бразильському форварду Роналдо, а ось за підсумком року «Золотий м’яч» журналу «Франс Футбол» Зідан виграв беззаперечно.

Наступні сезони в складі «Ювентуса» були не такими яскравими. А ось збірна Франції знову засвітилася — на Євро’2000. Франція потрапила у дуже непросту сітку — вийшла із групи з другого місця, потім мінімально здолала  Іспанію і Португалію. Зідан забив і у чвертьфіналі, і у півфіналі. А потім був феєричний фінал з італійцями і друге золото поспіль.

А ще через рік Зінедін опинився в Мадриді, і вже у складі «Реалу» знову досягнув фіналу Ліги Чемпіонів. Цього шансу Зідан уже не згаяв — «Реал» впевнено переміг «Байєр» — 2:1, а переможний гол Зінедіна в дотик з розвороту з лінії штрафного майданчика в «дев’ятку» досі вважається одним з найкрасивіших за історію фіналів Ліги Чемпіонів.

Того року Зінедін точно взяв би ще один «Золотий м’яч», якби не провал Франції на чемпіонаті світу’2002, де «трикольорні» навіть не вийшли з групи. Реабілітовуватися Зідан і компанія приїхали у 2006-ому до Німеччини. «Без п’яти хвилин» 34-річний ЗіЗу заздалегідь оголосив про завершення кар’єри після Мундіалю…

Ось тільки піти красиво Зідану не вдалося. Французи знову важко вийшли з групи, але в плей-офф пройшли потужні команди Іспанії, Бразилії і Португалії. Зідан забив іспанцям й португальцям, і вже на 7-ій хвилині реалізував пенальті у фінальному матчі з італійцями. Та невдовзі центральний захисник Матерацці зрівняв рахунок, а потім… позбавив Францію її лідера.

Італійський провокатор постійно чіплявся до ЗіЗу, а останньою краплею стали образи на адресу сестри берберця. І Зідан не витримав — вдарив італійця головою, після чого побачив перед собою червону картку. У підсумку французи програли в серії пенальті, а Зідана хотіли дискваліфіковувати, але він й сам, як і обіцяв, завершив кар’єру…

Однак футбольна історія Зінедіна на цьому не завершилася — невдовзі він досягнув таких успіхів на тренерській посаді, що й в тій галузі його визнали одним з кращих у світі. З мадридським «Реалом» Зідан тричі поспіль — у 2016-18 рр. — виграв Лігу Чемпіонів, після чого залишив мадридський клуб. «Реал» відразу «просів» у результатах, і у березні 2019-го боси клуба повернули Зідана.

Торік він виграв чемпіонат Іспанії, а нині Зінедін будує в «Реалі» нову команду. Вона вже в 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів, на другому місці в чемпіонаті. Безперечно, не все виходить так, як того хотілося б, але… Та чи знає хтось більше у футболі, ніж Зінедін Зідан?! Отож, він неодмінно досягне успіху!

Читайте також:
Легенди футболу: дворазовий володар “Золотого м’яча” Роналдо

Коментувати

Попередня стаття

В Україні оновили зони карантину. Куди потрапила Тернопільщина?

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 5 березня