Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2003 року Павел Недвед

У 2003 році кращим гравцем світу за версією «Франс Футбол» визнали чеського плеймейкера Павела Недведа.

Цей геніальний футболіст давно підбирався до призу, а у 2003 р. провів справді блискучий сезон. Півзахисник забив 14 голів у 46-ти матчах, з них 5 – у Лізі Чемпіонів. Його «Ювентус» виграв чемпіонат Італії і дійшов до фіналу Ліги Чемпіонів. Отож, в опитуванні Недвед впевнено переміг таких зубрів, як Т’єрі Анрі і Паоло Мальдіні.

А народився Павел Недвед 30 серпня 1972 р. в чеському місті Хеб. Першим професійним клубом стала столична «Дукла», де він відбував строкову службу. В «Дуклі», щоправда, пробув лише сезон, і у 1992-ому перейшов до іменитішої «Славії». Вже на другий сезон в новому клубі молодий Недвед був одним з його лідерів. А загалом в складі «Славії» Недвед чотири рази ставав чемпіонаом Чехії і двічі вигравав кубок країни.

У сезоні 1995/96 рр. «Славія» дійшла до півфіналу Кубка УЄФА, де двічі мінімально програла французькому «Бордо». А влітку про молодих чеських талантів дізнався весь світ. На Євро’96 їх збірна дійшла до фіналу, де лише в додатковий час програла німцям. Одним із ключових гравців тієї команди був Недвед. Влітку багато чеських героїв того чемпіонату опинилися в провідних європейських клубах. А Павел Недвед вирушив до «Лаціо».

«Лаціо» в середині 1990-их був досить грізною силою. Павел Недвед у його складі по два рази виграв кубок і суперкубок Італії, у 2000-ому клуб навіть дістався золотих нагород чемпіонату Італії. А за рік до того тріумфу «Лаціо» здобув Кубок кубків (з вирішальним голом Недведа у фіналі, який став останнім в історії розіграшу Кубка володарів кубків) і Суперкубок Європи.

Павел Недвед був справжнім двигуном тієї команди. Він відбирав, розпочинав атаки, віддавав гольові передачі, а нерідко і сам завершував атаки результативними ударами. Так, наприклад, у переможному розіграші Кубку кубків він забив «Лозанні», в обох чвертьфіналах грецькому «Паніонісу» та у фіналі. Не дивно, що в кінці 1990-их Недвед був одним з найбільш оплачуваних футболістів Італії.

Сезон 2001/02 рр. Павел вже розпочинає у складі туринського «Ювентуса». Його брали на заміну давньому лідеру «Юве» Зінедіну Зідану, який перейшов до «Реалу», і Недвед впорався. Чемпіонат Італії тоді був на дуже високому рівні. Чого вартий лише вихід до фіналу Ліги Чемпіонів 2003 р. двох італійських команд — «Ювентуса» і «Мілана». А у півфіналі тоді грав й «Інтер».

Недвед зробив дуже багато для успіху свого клубу — його голи дозволили «Юве» пройти у плей-офф «Барселону» і «Реал», однак у повторному півфіналі з мадридцями він отримав другу жовту картку і був змушений пропустити фінал. А у вирішальному матчі в серії пенальті (згадаймо гол Шевченка) переміг «Мілан».

За рік був пам’ятний виступ на Євро 2004 р., де чехи знову нагадали про себе. Павел Недвед був капітаном команди. Збірна Чехії дійшла до півфіналу, де зустрілася з греками, і ще в першому таймі капітан отримав травму. Можливо, що саме заміна ключового гравця суперника, дозволила грекам у додатковий час пройти чехів, а потім й виграти фінал у Португалії.

А після повернення до Італії Недведа і його клуб чекав грандіозний корупційний скандал, внаслідок якого в «Ювентуса» відібрали два чемпіонства 2005 і 2006 рр., а сам клуб відправили до Серії В, ще й з від’ємною кількістю очків. Багато лідерів залишили тоді «Юве», але Недвед залишився, і, багато в чому, завдяки його грі туринці за один сезон повернулися до Серії А.

Павел Недвед грав за «Ювентус»до 2009 р., причому до 36 років завжди був основним гравцем команди. Так, наприклад, у сезоні 2008/09 рр. він зіграв у 44-ох матчах і забив 7 голів. Та фізичні кондиції вже були не ті, і Недвед таки вирішив повішати бутси на цвях, перейшовши на адміністративну роботу. Там Павел також мав успіх, і у жовтні 2015 р. був призначений віце-президентом туринського клубу.

Павел вважався зразковим сім’янином, адже одружився з обраницею Іванною ще в 1992 р. У пари двоє дітей, яких батьки назвали своїми іменами – Іванка і Павел. Однак у 2019 р. пара несподівано розійшлася, і сьогодні Павел зустрічається з дівчиною Лукою, яка молодша від нього на 23 роки. Він все ще в звичній чудовій спортивній формі, а у 2012-ому навіть пробіг Празький марафон, причому скоріше, ніж за 4 години…

Читайте також:
Парі Матч мобільна версія – переваги й особливості

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 21 березня

Наступна стаття

Столітні хоругви поповнили колекцію Збаразького замку (ФОТО)