Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2007 року Кака

2007-ий став останнім роком перед стартом тотальної домінації у світовому футболі пари Роналду-Мессі.

Протягом десяти наступних сезонів вони не давали нікому іншому навіть помріяти про «Золотий м’яч». Та й навіть у тому, 2007-ому, «Срібний м’яч» дістався Роналду, а «Бронзовий» — Мессі. Однак кращим все ж були не вони, а бразилець Кака.

Він справді блискуче провів той сезон у складі «Мілана». Від «россо-нері» напередодні чемпіонату 2006/07 рр. пішов їх головний бомбардир Андрій Шевченко і Кака став єдиним лідером атак команди. «Мілан» тоді звинуватили у корупційному скандалі, з Серії А не вигнали (як вчинили з «Ювентусом»), але сезон він розпочав з мінусовою кількістю очків. Однак незважаючи на це, міланці вибороли бронзові нагороди чемпіонату та виграли Лігу Чемпіонів.

Саме в найпрестижнішому європейському турнірі Кака проявив себе якнайкраще — граючи відтягнутого нападника, він з 11-ма голами у 13-ти матчах став кращим бомбардиром того розіграшу. Забивав на кожній стадії плей-офф, буквально протягуючи «Мілан» усе далі й далі феноменальними проходами і дотепними передачами.

У фінальному матчі саме Кака вивів Піпо Індзагі один на один з голкіпером «Ліверпуля», після чого й було забито переможний гол. А потім «Мілан» ще й виграв Суперкубок УЄФА та Міжконтинентальний кубок. Наприкінці 2007-го Кака отримав цілу низку премій та нагород, найпрестижнішими з яких стали — «Золотий м’яч», а також звання кращого гравця за версієями ФІФА, УЄФА та журналу «Ворлд Соккер».

Дитинство більшості бразильських зірок футболу стереотипно-типове — безгрошів’я, фавели, пляж, вулиця і футбольний м’яч. У Кака все було інакше: батько – інженер-будівельник, мати – вчителька. Народився  Рікарду Ізексон дус Сантус Лейті 22 квітня 1982 р. у столиці Бразиліа. Сім’я була матеріально забезпечена, отож, Кака міг поєднувати навчання з улюбленою грою.

До речі, прізвисько Кака вимовляється з наголосом на другу голосну і є бразильським скороченням від імені Рікардо. Воно з’явилося, коли молодший брат Родріго в ранньому дитинстві не міг вимовити ім’я «Рікардо», отож, замінив його словом «Кака».

Його фізичні параметри не вражали, однак він брав технікою й ігровими навичками, і потихеньку просувався в бік професійного футболу. Та у вересні 2000-го, будучи одним з лідерів «молодіжки» «Сан-Паулу», він ледь не завершив кар’єру.

Більше того, Кака могло паралізувати. Стрибаючи в басейн, він сильно вдарився головою і травмував хребет. Трагічні прогнози лікарів, на щастя, не підтвердилися. А сам Кака вважав, що його врятував Бог. І кожен забитий гол протягом всієї кар’єри він святкував, дякуючи за це Всевишньому.

Вже наступний сезон Кака розпочав в основній команді «Сан-Паулу» і за три роки зіграв за цей клуб 125 матчів, забивши 47 голів. Молодий талант стрімко увірвався до національної збірної і навіть став чемпіоном світу 2002 р., однак зіграв на Мундіалі лише 25 хвилин.

Та чутки про талановитого і забивного атакувального півзахисника з Бразилії, з м’якою технікою і швидкісним дриблінгом, вже поширилися Європою. Так у 2003 р. Кака опинився в «Мілані», де склав чудову зв’язку з Шевченком. Бразилець швидко вписався в ігрову модель «Мілана» і протягом шести наступних сезонів зіграв 270 матчів за цей клуб, забивши 95 голів. Найкращими для нього були сезони 2006-08 рр., коли він стабільно забивав 18-19 голів. А ось в збірній все складалося не так вдало — на Мундіалі 2006 р. бразильці вилетіли у чвертьфіналі, а Кака забив лише один гол.

У 2009-ому на лідера «Мілана» серйозно націлилися товстосуми. Спочатку «Манчестер Сіті» запропонував за Кака 100 мільйонів фунтів, однак бразилець відмовився переходити. Та влітку фінансове становище «Мілана» почало нагадувати катастрофу, і клуб продав Кака до мадридського «Реалу» за 70 млн євро.

Однак у Мадриді грав уже зовсім інший Кака. Він не зумів в повній мірі витримати конкуренцію в складі «галактікос», до того ж у другому сезоні отримав непросту травму й вибув на пів року. У «Реалі» Кака грав чотири роки і у 125-ти матчах забив 29 голів. А з досягнень можна виділити єдине чемпіонство в сезоні 2012 р. З’їздив Кака і на чемпіонат світу 2010 р., але там бразильці знову зупинилися в чвертьфіналі, а самого Рікардо в одному з матчів навіть було вилучено з поля…

Після переходу з «Реалу» Кака грав ще протягом п’яти сезонів. З них — один в «Мілані» (повернення було не довгим), один у «Сан-Паулу» і три в «Орландо Сіті». Однак він часто травмувався і на свій звичний рівень повертався лише епізодично, свідченням чому є лише 37 забитих голів у далеко не топових чемпіонатах. Його не включили на домашній для бразильців чемпіонат світу 2014 р., а зіграти на двох Копа Америка завадили травми. Нарешті 17 грудня 2017 р. 35-річний Кака оголосив про завершення кар’єри.

Ще у 23-річному віці Кака одружився на дівчині на ім’я Кароліна Селіко, проповідника Церкви відродження у Христі. Весілля відбулося в одній з церков Сан-Паулу. У шлюбі народилися син Лука Селіко Лейте (10 червня 2008 р.) і донька Ізабелла (23 квітня 2011 р.). У 2015 році Кака і Селіко оголосили про своє розлучення. На початку 2017 року Рікардо офіційно оголосив про стосунки з 23-річною бразильською моделлю Кароліною Діас…

Нині екс-футболіст займається бізнесом і, не зважаючи на те, що вже три роки як він закінчив кар’єру, Кака все ще має діючі рекламні контракти з Adidas, Giorgio Armani і Guarana.

Читайте також:
Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2006 року Фабіо Каннаваро

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі відбудеться міжнародна наукова конференція для спростування комуністичних міфів

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 7 квітня