Кубок України з футболу: історія, рекорди і цікаві факти

Нинішній розіграш кубку України вже 30-ий і ювілейний. Перший фінал відбувся у далекому 1992-ому році, а саме 31 травня, коли на тодішньому Республіканському стадіоні в Києві, за присутності 12 тисяч глядачів.

Тоді одеський Чорноморець переміг харківський Металіст у додатковий час 1:0.

Цікаво, що за два роки Чорноморець повторив свій успіх, а наступного разу дістався фіналу аж через 20 років, у 2013-ому. Металіст же так високо в розіграші національного кубку більше не піднімався.

Тріумфатори

Незважаючи на те, що це вже 30-ий розіграш, переможців кубка України не так багато – лише п’ять. Крім Чорноморця – дворазового володаря трофею – кубок по разу вигравали сімферопольська Таврія і полтавська Ворскла. А також ще дві команди…

Мова, звісно, про донецький Шахтар і київське Динамо. Донеччани діставалися фіналу 19 разів і 13 з них – перемагали. В активі киян 12 виграних трофеїв, а ще 5 разів вони поступалися у вирішальному матчі. У четвер, 13 травня, у Тернополі Динамо може наздогнати Шахтар за трофеями, адже вчергове вийшло до фіналу і гратиме проти луганської Зорі.

За крок від успіху

Якщо переможців кубку лише п’ять, то фіналістів, які так і не здобули трофей, трішки більше – десять. Тут рекордсменом є дніпропетровський Дніпро, який тричі виходив до фіналу і всі рази програв. Двічі грали у невдалих фіналах львівські Карпати, київський ЦСКА і донецький Металург.

Один програний фінал в пасиві Чорноморця, Таврії і Ворскли, але вони бодай здобували кубок. А ось Металіст, Кривбас, запорізький Металург, вінницька Нива і луганська Зоря не зуміли реалізувати єдиний свій фінальний шанс. Останнім цю когорту клубів поповнив Інгулець із Петрового, який вийшов у фінал два роки тому, але поступився там Шахтарю – 0:4.

Без фаворитів

Загалом, як правило, коли Шахтар чи Динамо потрапляли до фіналу кубка України, то кубок вигравав хтось із цих двох команд. Лише одного разу, 31 травня 2009 р., Шахтар (а він у тому сезоні, нагадаємо, виграв Кубок УЄФА) поступився у фіналі полтавській Ворсклі.

А загалом вивіска «Динамо – Шахтар» найзвичніша для фіналів кубка України. Таких фіналів було десять (рахунок перемог у них, до речі, нічийний – 5:5). Тричі повторювався фінал Шахтар – Дніпро, і тричі перемога залишалася за Донецьком.

Отож, у 26-ти фіналах грали або Динамо, або Шахтар, або Динамо з Шахтарем. Однак тричі ставалося так, що обидві ці команди не діставалися до фіналу. І в усіх трьох випадках фінали не обмежувалися основним часом. Ось коли таке траплялося:

1992 р. Чорноморець – Металіст – 1:0 (д. ч.).
1994 р. Чорноморець – Таврія – 0:0 (пен. – 5:3).
2010 р. Таврія – Металург (Д) – 3:2 (д. ч.)

Не вистачало часу

А загалом учасники фіналу кубка України не могли визначити переможця в основний час 9 разів. П’ять разів фіналісти обмежувалися додатковим часом, а чотири рази довелося бити пенальті. Востаннє таке було торік, коли Динамо перемогло Ворсклу у серії пенальті – 8:7 (ігровий час – 1:1). Це також і найдовша фінальна серія пенальті.

Що ж стосується додаткового часу, то найвидовищніший 120-хвилинний матч відбувся 26 травня 2002 р., і зустрічалися в ньому, звісно, Динамо і Шахтар. Тоді динамівці після голу Попова спочатку програвали, потім зусиллями Белькевича і Шацьких вийшли вперед, але на 81-ій хвилині Ателькін зрівняв рахунок. І в додатковий час, а саме на 98-ій хвилині, Андрій Воробей забив переможний для «гірників» гол…

Тернопіль і кубок

Є певні традиції у кубку України і у тернопільських команд. Найвдалішим для них був розіграш 2013/14 рр., коли до чвертьфіналу потрапили відразу і ФК Тернопіль, і Нива. Особливо епічним був шлях ФК Тернопіль, який тоді грав у другій лізі. На стадії 1/32 фіналу тернополяни на виїзді перемогли «Арсенал-Київщину» 0:1, потім у 1/16 фіналу здолали ФК Полтава – 4:3 (д. ч.). А далі на тернополян чекала грізна Ворскла, яку вони пройшли вже в серії пенальті – 1:1 (пен. – 4:3). У чвертьфіналі ФК Тернопіль гідно поступився одеському Чорноморцю, пропустивши спірний гол (єдиний у матчі) на п’ятій доданій арбітром хвилині. Тоді натовп тернопільських уболівальників ледь не вчинив самосуд над арбітром…

Того ж року тернопільська Нива також дійшла до чвертьфіналу, але свій матч грала на виїзді проти черкаського Славутича і поступилася в серії пенальті. То був п’ятий вихід до чвертьфіналу Ниви, і перші чотири припадають на 1990-ті роки, коли Нива грала у вищій лізі:

1993 р. Металіст – Нива – 1:0 і 1:2.
1995 р. Нива – Шахтар – 1:1 і 0:2.
1996 р. Нива (В) – Нива (Т) – 1:0
1998 р. Нива – Металург (Д) – 3:1 і 0:2.

Цьогоріч Нива вибула з кубку вже на стадії 1/64 фіналу, програвши Вересу – 1:2.

Тернопіль ніколи не приймав матчі такої високої стадії національного кубку, як це було цьогоріч. У нашому місті вже відбувся півфінал Агробізнес – Динамо (К). І ось, 13 травня, відбудеться фінальний матч Динамо – Зоря.

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Підсумки чемпіонату України 2020/21: феноменальний Луческу, відступ Шахтаря і трясовина внизу

Коментувати

Попередня стаття

За дискотеку у “Бункері” козівський підприємець отримав 34000 гривень штрафу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 12 травня