На шляху до Євро’2020: п’ятнадцятий чемпіонат Європи — 2016 рік

збірна Португалії – переможець Євро-2016

На Євро-2016 Португалія виграла свій перший титул чемпіона континенту.

Господар – Франція;
Чемпіон – Португалія;
Фіналіст – Франція;
Бомбардир – Грізманн (Франція) – 6 голів.

Напередодні

Перед стартом Євро було вирішено знову збільшити кількість учасників фінальної частини до 24-ох — фінал складався з 6 груп по 4-ри команди. Чемпіонати Європи стали дуже прибутковими заходами, отож, за 56 років чисельність їх учасників зросла в 6 разів. Якими ж далекими тепер виглядали «фінали чотирьох» перших Кубків Європи…

Між тим, чемпіонат світу 2014 р. у Бразилії знову приніс перемогу Європі — кращими цього разу стали німці, які у фіналі перемогли Аргентину. А в грі за третє місце голландці впевнено переграли бразильців – 3:0. Тріумфатори всього можливого і неможливого останніх років іспанці вибули вже на груповому етапі, програвши перші два матчі голландцям і чилійцям з загальним рахунком – 1:7. На Євро вони прагнули реваншу, а у відборі опинилися в одній групі з українцями.

Відбір

Збільшення числа учасників до 24-ох не змусило УЄФА змінити формулу відбору. Все ті ж дев’ять груп по 5-6 команд, ось тільки тепер дві найкращих з кожної групи виходили до фінального раунду напряму, як і найкраща команда серед володарів третіх місць. Решта третіх збірних грали в плей-офф, точніше в раунді стикових поєдинків.

І Україна примудрилася навіть з такою полегшеною формулою пролазити на Євро через стикові матчі. Груповий раунд українці розпочали домашньою поразкою від Словаччини – 0:1, яка значно ускладнила їм життя, адже, як виявилося, саме ця команда стала головним суперником за друге місце в групі. Гра-відповідь у Жиліні завершилася нульовою нічиєю, а дві гри іспанцям українці програли, отож, незважаючи на те, що всіх інших суперників (Білорусь, Македонію і Люксембург) наша команда обіграла, боролася вона вже тільки за третє місце.

І знову нещасливий раунд плей-офф, а коли ще й суперником України обрали команду Словенії, то негативні згадки відбору на Євро 2000 р. збільшили напругу до максимуму. Її не зняла навіть впевнена домашня перемога 2:0, адже в Маріборі Словенія вже на 11-ій хвилині забила гол у відповідь, і до завершення гри зберігала шанси зрівняти рахунок за підсумком двох матчів. Лише на 7-ій доданій хвилині Ярмоленко вирівняв цифри на табло і вивів Україну на Євро!

Головною ж сенсацією відбору став виступ збірної Голландії, яка переживала зміну поколінь. В групі з чехами, ісландцями і турками голландці посіли лише четверте місце, випередивши команди Казахстану і Латвії. «Помаранчеві» програли 5 матчів із 10-ти.

Щодо інших особливостей відбору, то жоден фаворит, звісно, його не провалив. Більше того, відразу п’ять збірних дебютували у фінальній частині — Уельс, Ісландія, Північна Ірландія, Словаччина і Албанія.

Фінальна частина  

Склад із 24 команд у фінальній частині виправдав себе лише частково, адже багато матчів носили відверто прохідний характер. До 1/8 фіналу виходили по 2 кращих команди з кожної групи плюс чотири з шести володарів третіх місць.

У групі А господарі французи  розібралися з румунами і албанцями, отож, в останній грі зі швейцарцями вже не мали мотивації і зіграли 0:0. Швейцарія набрала 5 очків і фінішувала слідом за господарями.

Групу В несподівано виграв Уельс. Англійці в останньому турі втримали нічию зі словаками і посіли другу сходинку. Словаччина посіла третє місце, а останньою фінішувала команда Росії.

У групі С грала Україна і ганебно провалила змагання. Зазнавши поразок у двох перших матчах від німців і північноірландців (!) з однаковим рахунком 0:2, українці першими на Євро достроково позбулися шансів на вихід з групи. Не вдалося навіть «грюкнути дверима» — останній матч полякам наші також програли 0:1. З групи вийшли німці і поляки, а Північна Ірландія мала шанс пройти з третього місця.

збірна України - поразка
Збірна України на Євро-2016 виступила вкрай невдало – наша команда програла усі три матчі

У групі D не мали проблем Хорватія і Іспанія. В очному поєдинку перемогли балканці, які й посіли перше місце в групі. Серед невдах групового турніру опинилися Туреччина і Чехія.

Групу Е виграли команди Італії і Бельгії, на третьому місці розташувалися ірландці, а шведи з одним очком посіли четверте місце.

Нарешті в групі G команді Португалії з Криштіану Роналду довелося рятуватися – після двох стартових нічиїх вона тричі програвала угорцям, проте знаходила сили зрівнювати рахунок. Дубль Роналду виявився як ніколи вчасно – 3:3, і з трьома нічиїми Португалія «проповзла» в 1/8 фіналу з третього місця. Групу виграла Угорщина, друге місце посіла Ісландія, а четвертими зайвими виявилися австрійці.

За підсумками групового турніру двома невдахами серед володарів третіх місць стали команди Туреччини і Албанії, а збірні Словаччини, Північної Ірландії, Португалії і Ірландії отримали додатковий шанс у плей-офф.

Плей-офф

У 1/8 фіналу Італія взяла реванш в Іспанії за поразку в фіналі чотирирічної давнини – 2:0. Бельгія розтрощила Угорщину – 4:0, а німці, не менш впевнено, переграли словаків – 3:0. Французи, програючи за ходом поєдинку, перемогли Ірландію – 2:1 (дубль Грізманна).

У британському дербі Уельс здолав Північну Ірландію, забивши єдиний гол на 75-ій хвилині. Додатковий час знадобився португальцям, щоб перемогти хорватів (єдиний гол Куарежма забив на 117-ій хвилині). А швейцарцям і полякам довелося бити пенальті (основний і додатковий час – 1:1), і в цій серії схибив лише швейцарець Джака.

Поляки довели справу до пенальті і в чвертьфіналі з португальцями (ігровий час – 1:1), але тепер вже програли — не забив один з лідерів польської команди Блащиковськи. Уельс несподівано здолав потужних бельгійців – 3:1. Франція розгромила одну з несподіванок чемпіонату команду Ісландії – 5:2 (причому вже після першого тайму французи вигравали 4:0). Ігровий час матчу Німеччина – Італія завершився внічию 1:1, а у драматичній перестрілці в серії пенальті з чисельними промахами вдалішими були німці – 6:5.

Обидва півфінальних поєдинки завершилися з рахунком 2:0. Так, португальці перемогли Уельс, а господарі французи — німців.

Вирішальний матч

Серйозно вплинути на підсумок фінального матчу могла травма лідера португальців Криштіану Роналду, яку він отримав уже на 10-ій хвилині. Роналду намагався грати через біль, але на 25-ій хвилині таки змушений був на ношах залишити поле. Капітан підтримував команду з лави запасних, але на полі його дуже не вистачало.

Французи діяли гостріше, в одному з епізодів м’яч потрапив у штангу воріт португальців, але у ворота не йшов. Уже в додатковий час португальці відповіли не менш гострим виконанням штрафного удару, і м’яч влучив у поперечину. А долю гри вирішив єдиний точний удар португальця Едера метрів з 30-ти на 109-ій хвилині. Голкіпер французів не бачив момент удару і трішки запізнився з реакцією, отож, м’яч влетів точно в нижній кут воріт. Так Португалія виграла свій перший титул чемпіона Європи.

 Фінал:

Португалія – Франція 1:0.
Гол: Едер (109).
Португалія: Руй Патрісіу, Пепе, Жозе Фонте, Рафаель Геррейро, Кріштіану Роналду (Рікарду Куарежма 25), Жоау Маріу, Вілльям Карвалью, Ренату Санчес (Едер 79), Нані, Седрік, Адрієн Сілва (Жоау Моутінью 66)
Франція: Уго Льоріс, Патріс Евра, Антуан Грізманн, Дімітрі Пайє (Кінгслі Коман 58), Олів’є Жиру (Андре-П’єр Жиньяк 78), Блез Матюйді, Поль Погба, Мусса Сіссоко (Антоні Марсьяль 110), Бакарі Санья, Лоран Косельні, Самуель Юмтіті.
10 липня 2016 р. Париж. Стадіон “Стад де Франс”. 75 868 глядачів.

Читайте також:
На шляху до Євро’2020: чотирнадцятий чемпіонат Європи — 2012 рік

Підписуйтеся на нашу сторінку в Інстаграмі – https://www.instagram.com/ternopolis2/

Коментувати

Попередня стаття

Тернопільська “Нива” зупинила “Агробізнес” у першій лізі (ВІДЕО)

Наступна стаття

Рівне: цікаві місця, які варто відвідати туристам (ФОТО)