Дива від Павелка, або Чому “викручують руки” львівським футбольним клубам

стадіон Арена-Львів

стадіон Арена-Львів

Стадіон «Арена Львів» від самого початку його існування виглядає «валізою без ручки». Починаючи від того, що дістатися до нього в «гарячу пору» не просто (а інфраструктура на підходах вражає, але зі знаком «мінус»!).

І завершуючи тим, що подій на ньому проводять обмаль, адже, насамперед, дорого, а ще є вагомий прихований фактор — керівництво арени встигло по кілька разів пересваритися з усіма потенційними партнерами.

Отож, стадіон вже 10 років залишається такою собі «перлиною в полі». Колись під нього планувалося збудувати не що-небудь, а цілий нью-Львів, але ці плани, звісно, не вдалося втілити, й арена залишається на узбіччі суттєвих львівських туристичних маршрутів.

Однак об’єкт цей аж ніяк не дешевий, на його утримання щодня витрачаються шалені кошти. Торік, наприклад, з Держбюджету було передано на утримання стадіону близько 5 млн. грн. (причому це – краплина в морі), а місячний нагляд лише за газоном обходиться у 150 тисяч грн. У таких умовах суттєво зростають борги арени і щодо зарплати перед своїми працівниками, і, наприклад, за електроенергію.

І ось нещодавно стадіону дуже своєрідну «руку допомоги» вирішила протягнути одна з його патронес — Українська асоціація футболу (колишня ФФУ). Тут варто наголосити, що фразу про сварки керівництва стадіону ми навели аж ніяк не випадково — днями зі стадіону через безглузду політику його керівництва вирішили піти обидва місцеві клуби УПЛ — «Рух» і ФК «Львів». Ціна непорозуміння орендна плата — якщо торік стадіон погоджувався проводити домашні матчі цих команд за 150 тис. грн., то тепер хоче вирішити всі свої проблеми з гаманця клубів і вимагає 270 тис. грн. за кожну гру.

Отож, клуби вирішили, що всі плюси стадіону (а їх також чимало – все ж арена сучасна і вищої категорії) не варті таких витрат і перейшли під крило старенького, але затишного стадіону «Україна», який вирішено спільними зусиллями готувати до змагань. Зрозуміло, в якій катастрофі опинилася після цього рішення «Арена Львів». І ось тут ми отримали «вихід» УАФ, яка не знайшла нічого кращого, як просто заборонити домашні матчі в Прем’єр-Лізі на стадіоні «Україна». Тобто перевели цей стадіон з третьої категорії в другу, а за таких умов там можна проводити матчі лише першої ліги.

Зрозуміло, як таке рішення розцінили львівські клуби. Вони вже уклали контракти з «Україною», подали її, як власну основну арену і, на секундочку, отримали відповідний атестат на участь у змаганні. І тут така «лажа» (а як ще це назвати?) від УАФ.

Днями «Рух» написав відкритий лист щодо цієї ситуації, де, зокрема, обурюється, що «справу по стадіону «Україна» «склепали» на коліні, в найкоротший час, бездоказово, в найкращих традиціях НКВД. А УАФ перетворилась в Політбюро ЦК КПРС. Це не структура, яка розвиває футбол, це структура, члени якої відверто паразитують на футболі і вважають себе повелителями і вершителями доль в українському футболі»…

Клуб також наводить список стадіонів (а в українському футболі аж ніяк не все так добре зі стадіонами, що треба аж забороняти «Україну»), де ситуація ще гірша від львівського:

– стадіон у Чернігові, на якому відсутній підігрів, повністю аварійна трибуна і відсутня супутня інфраструктура, – 3-ої категорії.

– стадіон «Авангард» в Ужгороді, на якому відсутній підігрів, система освітлення і не відповідає ще багатьом критеріям УПЛ, – також 3-ої категорії.

– на НТК ім. В. Баннікова, який не має 3-ї категорії, в разі потреби, яку звісно ж визначає УАФ (читай — «Цар всія футболу»), можна проводити поєдинки УПЛ;

– є також багато запитань і до стадіонів у Кропивницькому, Черкасах, Миколаєві. Але вони теж 3-ої категорії.

На завершення звернення клуб «Рух», а читай — його власник Григорій Козловський, погрожує припинити свої виступи взагалі.

«Працювати і віддаватися на благо і розвиток футболу у такій системі – немає сенсу. Відтак, офіційно заявляємо, якщо до 3-го туру УПЛ, в якому «Рух» повинен зіграти перший домашній матч у новому сезоні, керівництво УАФ не дозволить проводити матчі УПЛ на стадіоні «Україна», «Рух» та професійна дитяча Академія клубу припинять свою діяльність», — наголошують у клубі.

У ФК «Львів» поки немає такої гострої реакції на рішення УАФ, але, гадаємо, незабаром відреагують і там. Проте реакція від асоціації, як завжди, просто безглузда, мовляв, ми все робимо правильно, а ви не хочете, то й не грайте — знайдемо, ким вас замінити. Ось таким чином там борються з тими, хто «не з нами».

Через таку позицію УАФ уже припинив цього міжсезоння існування ще один клуб — «Олімпік» із Донецька, який після окупації виїхав на контрольовану територію і 7 років знаходив чималі кошти на участь в усіх змаганнях Прем’єр-Ліги. Однак у минулому сезоні президента клубу Владислава Гельзина відверто «дістали» постійні спроби УАФ «витягти» за вуха «Шахтар», за рахунок інших клубів. В післяматчевому інтерв’ю гри «Олімпік» — «Шахтар», де був відмінений справедливий гол «олімпійців», і вони програли 0:1, Гельзин жорстко звернувся до керівництва суддівського корпусу і УАФ. Що отримав натомість — тривалу дискваліфікацію. Причому позиція УАФ була прогнозованою, там навіть не подумали пошукати колоду в своєму оці, просто прибрали заколотника.

Гельзин був єдиним інвестором «Олімпіка», отож, клуб припиняє своє існування. А тепер, очевидно, на черзі і «Рух»?..

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
День на Євро – 8 липня: результат другого півфіналу і статистика чемпіонату

Коментувати

Попередня стаття

У Чорткові в п’ятиповерховому будинку – масштабна пожежа (ВІДЕО)

Наступна стаття

У Тернополі облаштували нову локацію для проведення весільних церемоній (ФОТО)