На Олімпіаді у Токіо Україна встановила антирекорд у командному заліку. Чому так?

Жан Беленюк

Жан Беленюк – єдиний Олімпійський чемпіон від України на іграх у Токіо

У Токіо завершилися ХХХІІ Олімпійські ігри. Вогонь, який горів на головному стадіоні Олімпіади 17 днів, загашено. Наступні Ігри у 2024 р. прийме французький Париж.

В останній день змагань збірна України здобула несподіване срібло на велотреку. Олена Старікова впевнено виграла півфінал у спринті, але у фінальному поєдинку, на жаль, поступилася.

Таким чином, наша команда в Японії здобула 19 нагород, з них — 1 золоту, 6 срібних і 12 бронзових. У командному медальному заліку Україна встановила антирекорд за виступами з 1996 року — 44 місце.

Такий результат обумовлений антирекордом і за числом золотих нагород — ніколи ще українці не обмежувалися однією золотою медаллю. Хоча за загальним числом нагород Україна посіла високе 16-те місце, і це не може не налаштовувати на оптимізм.

Як виступала Україна на літніх Олімпіадах:

1996 рік: 23 медалі — 9 “золото” + 2 “срібло” +12 “бронза” — дев’яте місце.

2000 рік: 23 медалі — 3 “золото” + 10 “срібло” +10 “бронза” — 21-ше місце.

2004 рік: 22 медалі — 8 “золото” + 5 “срібло” + 9 “бронза” — 13-те місце.

2008 рік: 22 медалі — 7 “золото” + 4 “срібло” + 11 “бронза” — 12-те місце.

2012 рік: 19 медалей — 5 “золото” + 4 “срібло” + 10 “бронза” — 15-те місце.

2016 рік: 11 медалей — 2 “золото” + 5 “срібло” + 4 “бронза” — 31-ше місце.

2020 рік: 19 медалей — 1 “золото” + 6 “срібло” + 12 “бронза” — 44-те місце.

Як бачимо, у порівнянні з Ріо-2016 за кількістю медалей зроблено вагомий крок вперед. Однак місце в п’ятому десятку командного заліку — безумовна невдача.

Чому так сталося? Перед стартом Ігор і наше спортивне керівництво, і експерти й аналітики, і навіть букмекери прогнозували збірній України 3-4 золоті нагороди, які б вивели нашу команду на звичне місце наприкінці другого десятку.

Прогнозували 3-4 золоті медалі, але чому їх нема?

У числі чемпіонів називали імена фехтувальниці Ольги Харлан, плавця Михайла Романчука, дзюдоїстки Дар’ї Білодід, борця Жана Беленюка, легкоатлетки Ярослави Магучих, боксера Олександра Хижняка. Усі вони були фаворитами своїх видів.

Однак реалізуватися вдалося тільки Беленюку. Жан впевнено відборовся протягом всієї турнірної сітки, вийшов у фінал і без проблем обіграв титулованого суперника. А після перемоги ще й виконав український гопак. Протягом усього виступу за ним відчувалася психологія переможця, якої так не вистачало іншим фаворитам.

У їх виступі не слід шукати системної помилки — у всіх свої проблеми. Хоча декого таки об’єднує тема пандемії. Мова, найперше, про плавця Михайла Романчука, який добре підготувався на боротьбу проти звичних конкурентів — італійця Пальтріньєрі і німця Вельбрука. Саме проти них було обрано тактику, яка і була реалізована в Токіо. Та через перенос Олімпіади і «зайвий рік» на підготовку в Романчука з’явився ще один сильний суперник, якого не було на чемпіонаті світу-2019 і не було б торік на Оліміпаді — збірна США підготувала Боббі Фінка, який «виринув» наче нізвідки.

Плавець з чудовим фінішним ривком  виграв у Токіо обидві довгі дистанції — 800 і 1500 метрів, обидва рази випереджаючи Романчука на десяті долі секунди. Очевидно, що проти такого плавця потрібно вибудовувати зовсім іншу, вимотуючу тактику по дистанції, щоб у нього не вистачило сил на такі феноменальні ривки на останніх 50 метрах. Однак поїзд уже пішов і це справа наступної Олімпіади.

Зовсім інші проблеми в юної Дар’ї Білодід — дворазової чемпіонки світу. За рік вона банально виросла і тепер, щоб залишитися в звичній категорії, їй необхідна жорстка «сушка» тіла. Однак це палиця з двома кінцями — таке схуднення не завжди добре для фізичної підготовки, а схоже, що саме «фізики» нашій дзюдоїстці найбільше не вистачало в Токіо.

А ось шаблістці Ользі Харлан не вистачило змагальної практики через рік простою. Вона — емоційна спорстменка, яка постійно має бути в тонусі, відчувати нерв змагань. У Токіо вона поступилася в першому ж поєдинку, навіть не встигла «розігрітися»…

19-річній стрибунці в висоту Ярославі Магучих, очевидно, не вистачило досвіду. Вона показує феноменальні результати (персональний рекорд – 2,06 м), але в Токіо відчувалося, що страшенно хвилюється і нервує. На олімпійському стадіон Ярослава стрибнула 2 метри, і на попередній Олімпіаді цього однозначно вистачило б для перемоги. Однак зараз результати значно підвищилися, а для боротьби на висотах 2,02-2,04 юній українці не вистачило нервів.

Найближчим до тріумфу Жана Беленюка був боксер Олександр Хижняк. Він подолав непростий шлях до фіналу, впевнено перемагав у вирішальному поєдинку, але у третьому раунді, намагаючись довести свою беззаперечну перевагу, замість спокійного забезпечення перемоги «на класі», обрав ризикований розмін ударами з суперником, для якого саме такий перебіг подій і був останнім шансом. Підсумок усі знають — Хижняк пропустив потужний удар, впав на канвас, а рефері зупинив поєдинок. Чого не вистачило нашому боксеру? Судити вам…

Ми не даремно детально зупинилися на кожному нашому «золотому» шансі. Маємо банальний вплив особистості на історію. Одночасну невдачу майже всіх наших «зірок». І, як виявилося, замінити їх ніким, іншим збірникам — за щастя срібло чи бронза.

Однак в своїй оцінці виступу ми далекі від песимізму. Вже за три роки наступна Олімпіаді, яка нарешті відбудеться на європейських просторах — у Парижі. Практично всі вищеназвані спортсмени (і навіть досвідчені 29-річні Беленюк і Харлан) мають усі шанси виступити і на ній, причому знову бути там фаворитами. Плюс ми маємо цілу плеяду молодих і перспективних спортсменів, які вже в Токіо себе частково проявили, а протягом наступних років увійдуть до числа лідерів світового спорту. Тому Париж-2024 має всі шанси стати успішнішим.

А у Токіо в нас 19 нагород, а ще в 23-ох видах програми українці розташовувалися на 4-6 місцях. Так, через єдине золото усі наввипередки «інформують» про антирекорд, але відчувається, що команді вдалося відштовхнутися від «дна» 2016-го року. Ми й надалі тримаємося не на системності, а на «самородках», але поки на українській землі їх вистачає.

підсумкова таблиця медалей, Олімпійські ігри у Токіо

таблиця медалей, Олімпійські ігри у Токіо

таблиця медалей, Олімпійські ігри у Токіо

Читайте також:
День на Олімпіаді — 8 серпня: результати, анонси і таблиця медалей

Підписуйтеся на наш канал на YouTube

Коментувати

Попередня стаття

Житель Борщівщини на городі отримав протокол за п’яну їзду на мотоблоці. А дружина і теща були за свідків

Наступна стаття

Поблизу Дарахова зіткнулися мікроавтобус і легковий автомобіль. Багато травмованих